Twitter, Deezer – újabb cégeknél történtek incidensek

kami911 képe

Újabb cégektől szivárogtak ki adatok. A Twitter és a Deezer is a listán van – látható a Firefox Monitor webhely adatszivárgási listáján.

A Twitter-től 200 millió email-cím került összegyűjtésre, kiegészítve twitter azonosítókkal, követőszámmal, amely a decemberben megjelent 400 milliós szivárogtatás, duplikátumoktól megtisztított változata. A zenei streaming szolgáltatótól, a Deezer szolgáltatástól pedig IP-címek és email-címek szivárogtak ki.

A kiszivárgott adatok felhasználhatók pszichológiai manipuláció (social engineering) vagy doxxing támadásokhoz, illetve a Twitter-felhasználók fiókjainak feltörésére is felhasználhatják. A doxing vagy doxxing egy személyre vagy szervezetre vonatkozó, személyazonosításra alkalmas információk – napjainkban az interneten keresztül – nyilvánosságra hozatala.

A Firefox Monitor egy a Mozilla által üzemeltetett webhely, ahol a különféle weboldalakon megadott bejelentkezési információkkal kapcsolatos adatszivárgások és adatlopások tényét ellenőrizheti. Az ellenőrzéshez mindössze az e-mail címét kell megadni a Firefox Monitor weboldalon. Az e-mail cím megadása után, megjelenik az összes adatsértés, amiben az e-mail cím érintett, illetve az esemény dátuma. Lehetőség van feliratkozni az email-címmel az értesítésekre is, így az érintett email-cím értesítő levelet kap, újabb adatszivárgások esetében. A rendszer a nyilvánosságra került adatsértésekben keres, egészen 2007-től napjainking. A teljes listát elérheti ezen az oldalon: https://monitor.firefox.com/breaches

Az ilyen webhelyeken is érdemes más helyen nem használt, erős jelszót használni.

(A szolgáltatás az Have I Been Pwned (jelentése: Feltörtek-e?) webhely adatai alapján dolgozik)

(kép)