Xfce - kiadásra jelölve

kami911 képe

Az Xfce fejlesztői örömmel jelentették be az Xfce4.18 pre2 kiadását.

Ez a platform előkiadás az Xfce alapkomponensekből áll, és hamarosan követi a végleges Xfce 4.18 kiadás. Kijavítottak néhány furcsaságot, amelyeket az Xfce4.18 pre1-ben találtak, tovább csiszolgatták a verziót, és az eredményt most Xfce4.18 pre2 néven adták ki. A végleges kiadás előtt, amely a tervek szerint, az ütemtervnek megfelelően december 15-én jelenik majd meg.

Az Xfce 4.18 ütemterve

Az Xfce egy kicsit más elnevezési konvenciókat követ, amikor egy kiadásról van szó. Nem a szokásos alfa és béta verziók. Ehelyett a csapat pre1, pre2 és pre3 címkével látta el őket. Tehát a bejelentés szerint november elején várható az első megjelenés, december eleje körül pedig a kódbefagyasztás, majd a végleges kiadás a vakáció hetében, azaz karácsonyról újévre. Úgy néz ki tehát, hogy ez egy karácsonyi és újévi ajándék lenne minden Xfce desktop rajongónak:

  • Pre1 (Feature &String Freeze): november 1,
  • Pre2 (Code Freeze): december 1,
  • Pre3 (opcionális/végleges befagyasztás): december 15,
  • A végleges kiadás 2022. december 15 és 29 között lesz.

Várható változások

Feltételezhető, hogy a fontos alkalmazások, mint például a Thunar fájlkezelő, Xfce ablakkezelő, Catfish fájlkereső stb. - mind megkapják az aktuális stabil verziójukat a fejlesztésekkel és hibajavításokkal.

  • Például a Thunar 4.18-ban fejlődik a tömeges fájlátnevező és a keresési funkciók bővítését több keresési elemmel bővül. Továbbá az utolsó módosítás dátumát az állapotsorban is meg tudja majd jeleníteni és további konfigurációs beállításokat is kap. Mindezek a változások jelenleg a Thunar 4.17-es verziójához vannak hozzárendelve.
  • Szintén ehhez az új kiadáshoz érkezik az Xfce Terminal 1.0-s verziója. Az Xfce Terminal 2022 áprilisában tizenhat évnyi fejlesztés után jutott el az első 1.0-ás verzióhoz, amely javított tab viselkedést, memóriát és egyéb használhatósági javításokat tartalmaz.
  • Talán a legkritikusabb változás a korai Wayland-támogatás, amelyet ebbe a verzióba terveznek. Ez nem egy teljes megvalósítás. De ez egy kezdet, mert a teljes magot érinti. A Wayland implementációjáról a tervezett verzióban itt tudhat meg többet.
  • Képernyőkép készítő frissítések: Az Xfce saját képernyőfotó segédprogramja megkapja az egyik legkívánatosabb funkciót - egyéni műveletet a képernyőfotón. Jelenleg az xfce4-screenshooter csak alapvető funkciókat biztosít, mint például - mentés, a felvétel megnyitása, feltöltés az Imgur-ra és másolás a vágólapra. Az új funkció kihasználja az Xfce egyéni művelet funkcióját. Egy új párbeszédpanel segítségével meghatározhatja az egyéni műveleteket, hogy mit szeretne tenni a képpel. Lehet, hogy el szeretné küldeni valakinek e-mailben, kinyomtatni vagy megnyitni egy másik szerkesztőprogramban, mondjuk a GIMP-ben.

Ez az én exkluzív „Xfce alkalmazásfrissítés" című havi körképem 2022 augusztusára. Ha extra vagy technikai részletek érdeklik az ebben az összefoglalóban bemutatott új kiadásokban szereplő változásokról, akkor bármikor megnézheti a hivatalos levelezési listát itt.