Stamps Back: megnéztem és imádom!

kami911 képe

Jó hír, hogy lettek még további mozis vetítési időpontjai a Stamps back dokumentumfilmnek. Tegnap sikerült megnéznem a premier előtti vetítésen a Stamps back című filmet, amely tekinthető a Vakondok 2 előzményfilmjének és lényegében párhuzamosan fut a Vakondok 4 cselekményeivel.

A Stamps back kiválóan bemutatja, hogyan is indult el itthon a számítástechnikai élet, és az akkori fiatalok, miképpen jutottak új élményekhez, barátokhoz a világ számos tájáról. Ma is tartó barátságok (esetleg ellenségeskedések) születtek ebben az időszakban, és láthatóvá vált, hogy hogyan maradt életben a számítógép-rajongók által önszerveződő körök, amelyeknek köszönhettük az akkori játékok és programok elterjedését, valamint a nyomtatott újságokat és – nem nyomtatott – lemezújságokat is. A mindenféle turpisságra is kellőképpen fogékony fiatalok számos módot találtak arra, hogy az akkori szigorú, de nem hozzáértő rendszert kijátsszák:

Becsempészett C64-ek, feltört játékok, swapperek, piacon árult másolt játékkazetták, lemezújságok. Ha érdekel a 80-as, 90-es évek izgalmas magyar számítógépes szcénája, hogy hogyan kerültek be az országba a feltört játékok, kik terjesztették azokat, milyen trükköket alkalmaztak, vagy milyen volt az élet a legendás Csoki Klubban.

A film régebbi beharangozói:

Nézzétek meg a Vakondok 2-t, ami a demók-ról, demóscene-ről szól: Demoscene - Az Algoritmusok Művészete

Ha még nem láttátok, tekintsétek meg a Vakondok 4-et is: