Megjelent a WirePlumber 0.4.13! Na de mi az a WirePlumber?

kami911 képe

A WirePlumber, a PipeWire multimédiás kiszolgálóhoz készített moduláris munkamenet- és házirend-kezelő alkalmazás, amely hang- és videostreamek, valamint hardveres eszközök kezelésére szolgál Linux rendszereken. A WirePlumber 0.4.13-as verziója olyan új funkciókkal bővült, mint a Bluetooth SCO (HSP/HFP) hardveres átterhelés támogatása, a kódolt fájlok, például MP3, AAC és egyéb fájlok audio passthrough-ja, ha a hardver és a szoftver is támogatja, valamint annak támogatása, hogy az újonnan csatlakoztatott kamerák azonnal láthatóvá váljanak a portálalkalmazások számára.

Szintén újdonság ebben a kiadásban a Firefox Developer Edition támogatása a Bluetooth-profil automatikus átváltását kiváltó alkalmazások listájában, valamint a Video4Linux (V4L2) monitor támogatása a „node.disabled” és „device.disabled” tulajdonságok szabályoknak megfelelő alkalmazásához.

A WirePlumber 0.4.13-ban található javítások között van egy megoldás egy olyan problémára, amely megakadályozta a streamek megfelelő összekapcsolását bizonyos effekt szoftverek, például az EasyEffects és a JamesDSP használatakor. Érkezett továbbá egy javítás az alsa.lua monitorban bekövetkezett összeomlásra, amely akkor fordulhatott elő, amikor egy letiltott eszközt eltávolítottak, majd újra hozzáadtak. Emellett egy javítás a metaadat objektumban bekövetkezett ritka összeomlást is orvosolja. Ezen felül ez a kiadás kijavít egy hibát, amely miatt a visszaállított csomópontcél felülírta az alkalmazás által a csomópont tulajdonságainál beállított csomópontcélt, és kijavít egy másik hibát, amely miatt a pavucontrol-qt monitor streamek megsemmisültek, amikor a megfigyelt csomópont megsemmisült.

Ezzel a kiadással a WirePlumber könyvtára, démonja és eszközei mostantól függetlenül fordíthatók, és van egy új build opció a D-Bus démont igénylő egységtesztek letiltására.

További részletekért a változásokról a teljes változásnapló a projekt GitLab oldalán található, ahonnan letöltheti a forráskód-csomagot is.

A WirePlumber-ről

A WirePlumber a Linux rendszereken futó, moduláris hang csatlakoztató program. Segítségével könnyedén összekötheti az audio eszközeit és szoftvereit, így könnyedén kezelheti az audio adatokat a rendszerén. A WirePlumber különösen hasznos lehet akkor, ha több audio eszközzel dolgozik egyszerre, és szeretné őket összekötni egymással. Például ha zenét szeretne lejátszani egy audio rendszerből egy számítógépen, a WirePlumber segítségével könnyedén összeköthei az eszközöket, és működésüket együttesen vezérelheti. A WirePlumber moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy könnyedén bővíthesse a rendszerünket új audio eszközökkel vagy szoftverekkel. Emellett támogatja az audio stream-ek közötti átjátszást is, így akár több szoftver között is könnyedén átjátszhat az audio adatokat. A WirePlumber nagyon egyszerűen használható, és könnyedén integrálható más audio szoftverekkel is. A program nyílt forráskódú, így bárki szabadon használhatja és módosíthatja azt.

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

  • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
  • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
  • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
  • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
  • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PiperWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >