Információk a PineTab2-ről

kami911 képe

Az eredeti PineTab

Az eredeti PineTab a PinePhone mellett született meg 2018 elején egy brüsszeli kis kocsmában, és valamivel kevesebb, mint 2 évvel később a PinePhone és a PineTab rendelhetővé vált. Akkoriban a globális világjárvány volt, amit eddig csak a filmen keresztül lehetett átélni, akkor tapasztalás lett. Kiderült egy globális világjárvány mit jelent az egész világ számára és megértette, hogy milyen következményekkel jár a hardvergyártásra, az elektronikai ellátási láncokra és a globális gazdaságra nézve. Az eredeti PineTab a COVID és annak következményei áldozatává vált. A tisztesség kedvéért itt megjegyezendő, hogy a PineTab halála részben a készítők döntése is volt, mivel 2020 végén és 2021 elején erőforrásokat különítettek el a PinePhone elérhetőségének biztosítására.

PineTab2

Mire a PineTab gyártása ismét életképessé vált, úgy érezték a fejlesztők, hogy az eredeti dizájnt tovább lehet és kell fejleszteni. 2021 végére már egy nagyszerű SoC-jelölt is rendelkezésre állt a PineTab második generációjához – az RK3566 képében. Az RK3566-ról képességeit röviden összefoglalva: ez egy modern, középkategóriás négymagos Cortex-A55 processzor, amely mellé egy Mali-G52 MP2 GPU lett csomagolva, és akár 8 GB RAM-ot is támogat. Ez egy álom a kis formátumú, helyszűkében lévő házzal rendelkező eszközök számára, mivel nem melegszik nagyon, és számos modern és gyors IO-t kínál, valamint kiemelkedő ár és teljesítmény aránnyal rendelkezik, így igazán jövőálló. Az egyetlen dolog, amivel a SoC egy ideig nem rendelkezett, az a kiforrott Linux-támogatás volt – de ez mára már megváltozott. Az RK3566 platform szoftverfejlesztése fellendülőben van, és a Linux mára elérte az érettség magas szintjét, mind a mainline, mind a BSP Linux támogatja a lapkakészlet szinte minden alapvető funkcióját. Így lett ez most elsődleges jelölt a mobil operációs rendszerek portolásához.

PineTab2 prototípus eltávolított fém hátlappal

A PineTab2 azonban sokkal több, mint az eredeti specifikációval feljavított változata – ez egy teljes fizikai újratervezés: az eszköz fémvázat kap, amely nagyon masszív, ugyanakkor könnyen szétszerelhető frissítés, karbantartás és javítás céljából. A PineTab2 szétszedése olyan egyszerű, mint egy sor pattintófül leoldása és a hátsó fémváz eltávolítása. A Pinebook Pro, a PinePhone és a PinePhone Pro modellekhez hasonlóan a PineTab2-hez is kínálnak majd cserealkatrészeket. Annak érdekében, hogy a készülék végfelhasználói számára szervizelhetővé váljon, a PineTab2 belsejét modulárisan alakították ki. Ez a legapróbb alkatrészekre is kiterjed, beleértve az eMMC-t, amely a Pinebook Pro-hoz vagy az SBC-khez hasonlóan saját kis NYÁK-on helyezkedik el. A legtöbb alkatrész valóban könnyen elérhető és percek alatt kicserélhető – a kameramodulok, a kiegészítőkártya, az akkumulátor és az USB-billentyűzetcsatlakozó mind 5 perc alatt kicserélhető. Az LCD kijelző mindenféle speciális szerszám nélkül cserélhető, bár ez egy kicsit több időt és erőfeszítést igényel. Azok a Pinebook Pro-tulajdonosok, és kíváncsiságból vagy javítás céljából már szétszedték valaha, akkor a PineTab2-ben ugyanúgy otthon fogják magukat érezni magát. A kijelzőpanellel kapcsolatban meg kell említeni, hogy egy edzett üvegből készült 10'1 IPS képernyővel fog rendelkezni, modern és meglehetősen vékony keretekkel.

A PineTab2 beültetett nyomtaott áramköri lapja

Rátérve az IO-ra, az összetevőkre és a csatlakoztathatóságra: A PineTab2 két USB-C porttal rendelkezik, amelyek közül az egyik USB 3.0, a másik pedig töltésre szolgál. Az utóbbi port USB 2.0 sebességgel rendelkezik, amikor nem a PineTab2 töltésére használják. Van még egy dedikált micro HDMI port a videokimenethez és két kamera a második verzióban – egy előlapi 2MPx és egy hátlapi 5MPx kamera. Még nincsen döntés a WiFi / Bluetooth modulról, de jelenleg két modult tesztelnek, az kerül bele amelyik jobban teljesített a tesztelés során. A PCIe a nyomtatott áramkörön van ki van vezetve, de nem számíthatunk arra, hogy a legtöbb NVMe SSD elfér a házban. Más perifériák azonban beleférhetnek a PineTab2 9 mm vastag burkolatába. Ez nem lesz reklámozott funkció – tekintse ezt egy kacsintásnak a hackerek felé, akik esetleg hasznát vehetik. Egy micro SD-nyílás és egy audio jack port is van az eszközön, ezek a váz elülső szélein találhatók. A jelenlegi prototípus 6000mAh-s akkumulátorral van felszerelve, de ez a jövőben változhat. Egyelőre még mindig a prototípusgyártás fázisában vagyunk, és a fent felsorolt összes specifikáció változhat, mielőtt a PineTab2 utat talál a Pine Store-ba.

Az egyik dolog, amiért az eredeti PineTab izgatta az embereket, az a billentyűzet volt, amely egyúttal védőburkolatként is funkcionált. A levehető billentyűzet egy olyan funkció, amelyet a legtöbben szeretnének, ezért a V2 bevezetésével visszatér. Ez a funkció védő tok szerepét is betölti majd. Az eredetivel ellentétben a PineTab2 minden SKU-változata alapértelmezés szerint tartalmazni fogja a billentyűzetet. A billentyűzet alapértelmezett beépítése megnyitja a konvergens és dedikált asztali operációs rendszerek futtatásának lehetőségét – és a fejlesztők ismeretei szerint a közösség egy része mindig is jobban szerette a hagyományos asztali felhasználói felületet használni, mint a mobil megfelelőjét. Egy kicsit korai lenne még a billentyűzet konkrétumairól beszélni - mivel még mindig vizsgálják, hogy mi lehetséges és megvalósítható – de mindent megtesznek, hogy megfeleljen, és remélhetőleg túl is szárnyalja az eredeti PineTab billentyűzet kialakítását. Amivel azonban rendelkezni fog, az ugyanaz a chipset, mint a Pinebook Pro, ami azt jelenti, hogy nyílt firmware-rel flashelhető lesz. Emellett háttérvilágítással is rendelkezik, és a gyártó velünk együttműködve igyekezett csökkenteni a referencia billentyűzet súlyát és karcsúbbá tenni; ezt üvegszálas panelek alkalmazásával érték el.

A megjelenés napján két PineTab2 változat lesz elérhető – 8GB RAM / 128GB flash és 4GB RAM / 64GB flash tárolóval. Jelenlegi terv az, hogy a PineTab2 valamikor a kínai újév után kerül piacra, de még túl korai lenne konkrét dátumot mondani. Egyelőre egyik változat árát sem határoztuk meg, de ígérik, hogy megfizethető lesz, függetlenül attól, hogy melyik változat mellett dönt. A fejlesztői egységek épp a minap érkeztek meg, és decemberben és januárban fogják már elkezdik forgalmazni őket. Nektek mi a véleményetek a PineTab2-ről? Izgalmasnak hangzik? Azok, akik a jövő év elején részt vesznek a FOSDEM-en – feltétlenül látogassanak el a fejlesztőkhöz, hogy megnézzék a prototípusokat.

(forrás)