11 érdekes Firefox kiegészítő a böngészési élmény javítására

Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy a Firefox a legjobb böngésző Linux-ra.És a hab a tortán, hogy a böngészési élményt néhány bővítménnyel is fokozhatja! Talán még a Facebookot is elszigetelhetné? Mielőtt néhány fantasztikus Firefox-kiegészítőt javasolnék, hadd adjak néhány tippet.

Tudnivalók a Firefox kiegészítő telepítése előtt

Az egyik dolog, amit mindannyian tudunk, hogy a böngészőbővítmények vakon történő telepítése rendkívül káros lehet. Hogyan állapíthatja meg, hogy egy böngészőbővítmény biztonságosan használható-e?

Mivel ez a cikk a Firefox kiegészítőkről szól, a Firefox piacterére (a kiegészítők hivatalos helyére) összpontosítunk.

Bár semmi sem 100%-ban hibamentes, illetve biztonságos, van néhány dolog, amit ellenőrizni lehet:

  • Kiegészítő jelvények: Keressen „Ajánlott" vagy "Firefoxtól" jelvényeket; hagyja figyelmen kívül azokat a kiegészítőket, amelyek figyelmeztető jelvényt/ikont tartalmaznak.

  • Kezdetek, vélemények: Bár ez önmagában nem nyújt nagy biztosítékot, ez egy olyan dolog, amelyet más szempontok mellett figyelembe vehet. A vélemények számára összpontosítva azt is megtudhatja, hogy elég népszerű-e a felhasználók körében.

  • Kiegészítő engedélyek: Néhány kiegészítőnek engedélyekre lesz szüksége, mint például „Hozzáférés a böngészőlapokhoz“, „Hozzáférés a böngésző tevékenységéhez navigáció közben“, stb. Jegyezze fel ezt, és döntse el, hogy melyik engedélyt milyen mértékben szeretné használni.

  • Utolsó frissítés dátuma: Néha még a jó, jól ismert kiegészítők sem frissülnek. Ez rendben van, de az olyan dolgoknál, mint a jelszókezelők, hirdetésblokkolók, ez nagy dolog. A 2 hónapnál régebbi kiegészítőket mindig óvatosan kell használni.

  • A kiegészítő szerzője: Mindig győződjön meg arról, hogy a kiegészítő szerzője megbízható, vagy olyan kiegészítőt tett közzé, amelyben már megbízik.

Ezzel együtt vessünk egy pillantást néhány olyan kiegészítőre, amely javítja a webes böngészési élményt.

Facebook Container

Főbb jellemzők:

  • Készítette a Mozilla Firefox csapata
  • Átlagos értékelése 4,5 csillag (több mint 3500 értékeléssel)
  • Rendszeresen frissítik

Mindenki utálja a Facebookot, de ritkán van olyan, aki hajlandó eltávolítani a Facebook nyomkövető elemeit a saját weboldaláról. Így a Mozilla behúzott egy Thanos-pillanatot – „Rendben. Én magam fogom csinálni“, és létrehozta ezt a kiegészítőt a Firefox felhasználók számára.

Ahogy a neve is sugallja, egy elkülönített konténer (nem összekeverendő a Docker konténerekkel) jön létre a Facebook számára. Minden Facebook-hoz kapcsolódó dolog ebben az elszigetelt konténerben történik. Ez megnehezíti a közösségi média óriás számára, hogy nyomon kövesse Önt.

Telepítés >

uBlock Origin

Főbb jellemzők:

  • A Mozilla által Javasolt kiterjesztés.
  • Átlagos értékelése 4,8 csillag (több mint 14 000 értékeléssel).
  • Rendszeresen frissítve.

Az uBlock Origin az egyik legismertebb és legmegbízhatóbb „hirdetésblokkoló” kiegészítő a Firefoxhoz. Igen, elsősorban hirdetések blokkolására használják, de mivel alapvető feladata a webböngésző elemeinek blokkolása, sok elemet blokkolhat. Reklámokat igen, de webes nyomkövetőket, kriptopénz bányászokat, felugró ablakokat, stb. is.

Bár az engedélyek kissé túlzónak tűnhetnek, ennek oka van. A kiegészítőnek olyan engedélyekre van szüksége, mint például a „Hozzáférés a böngésző tevékenységéhez a navigáció során” és „Hozzáférés az összes webhelyhez tartozó adataihoz”, hogy értékelhessen minden lekérdezést, és blokkolhassa azokat, amelyek ártalmasnak vagy haszontalannak tűnnek.

Telepítés >

Bitwarden

Főbb jellemzők:

  • A Mozilla által Javasolt kiterjesztés.
  • Átlagos értékelése 4,8 csillag (több mint 6000 értékeléssel).

A Bitwarden legyen mindenki számára a jelszókezelő. Ingyenes szinkronizálási támogatást nyújt a mobil, a web (böngésző) és az asztali környezet számára, biztonságosan tárolhatja a jegyzeteket, segít felhasználónevek és jelszavak generálásában, automatikusan kitölti a felhasználói adatokat, és még sok más. Ezen felül a GPL-3,0 licenc alatt érhető el. Ki nem szereti a szabad és nyílt forráskódú szoftvereket?

A Bitwarden mindent tartalmaz, amit egy jelszókezelőben keresnék. Csak 10 dollárba kerül, ha a prémium csomagjára szeretne frissíteni, és nem saját maga üzemeltetni. Nagyon ajánlom a Firefox kiegészítőjét!

Telepítés >

LanguageTool

Főbb jellemzők:

  • A Mozilla által Javasolt kiterjesztés.
  • Átlagos értékelése 4,7 csillag (több mint 2900 értékeléssel).
  • Rendszeresen frissítik.

Ön olyan valaki, aki egy nyílt forráskódú alternatívát szeretne a Grammarly számára? Bár a Grammarly használatával nincsenek problémáim, amit igazán szeretek és előnyben részesítek, az a szabad és nyílt forráskódú szoftver. A LanguageTool egy kiváló eszköz, amelyet a nyelvtani következetlenségek, például helyesírási hibák, eltérő helyesírás (color vs colour), gyakran összetévesztett szavak (then vs than) ellenőrzésére használhatunk, és egy tezauruszt is kap vele.

Tapasztalataim szerint ez a kiegészítő szinte minden szövegmezőn megbízhatóan működött. Nincsenek problémák. A kiegészítő két legnagyobb jellemzője a következő:

  • Több mint 25 nyelv támogatott. A támogatott nyelvek a „A kiegészítő névjegye" szakasz alján találhatók.
  • A kiegészítő használatához regisztráció nem szükséges!

Telepítés >

Tranquility Reader

Képzelje el, hogy Ön egy cikket olvas az interneten. A weboldal tetején és alján két banner hirdetés található. Az egész jobb oldalon hirdetések vannak. Az alsó hirdetési banner tetején egy automatikusan lejátszódó videó látható. Ön bekapcsolja a hirdetésblokkolót. A videó azonban továbbra is lejátszódik. A bannerek nem tartalmaznak hirdetéseket, de így is értékes képernyőterületet foglalnak el. Nagyon zavarja önt?

Ne zavarja önt túlságosan. Íme, a Tranquility Reader kiegészítő a Firefoxhoz. Ez a bővítmény eltávolítja az olyan "extra" elemeket, mint a fotók, videók, hirdetések, közösségi média megosztási gombok stb. Tiszta felhasználói felületet biztosít, csak szöveggel, így ön az olvasásra koncentrálhat.

A Tranquility Reader kiegészítő a következő statisztikákkal rendelkezik:

  • A Mozilla által Javasolt kiterjesztés.
  • Átlagos értékelése 4,6 csillag (200 értékeléssel).
  • Nem gyakran frissítik, de aktívan karbantartják.

Telepítés >

Enhancer for YouTube

Főbb jellemzők:

  • A Mozilla által javasolt kiterjesztés.
  • Átlagos értékelése 4,7 csillag (több mint 9 000 értékeléssel).

Az Enhancer for Youtube Firefox kiegészítő a maga nemében egyedülálló. Néhány gombot ad hozzá a YouTube lejátszóhoz, ami nagyobb testreszabást tesz lehetővé. Olyan dolgokat kap, mint a felbontás megváltoztatása, a lejátszási sebesség szabályozása, a hangerőszint szabályozása az egér görgetőkerekével, és még sok minden mást.

A kiterjesztésről további információkat talál a hivatalos honlapján.

Telepítés >

Tomato Clock

Az idő, a termelékenység és a józanság nyomon követése kulcsfontosságú, amikor az interneten böngészik. Különösen akkor, amikor egy témát kutat, és elmerül egy nyúl üregében. Megérdemel egy kis szünetet, de annyira bele fog mélyedni, hogy elveszítheti az időérzékét.

A Tomato Clock kiegészítő pontosan az, amit a neve sugall. Ez egy óra időzítő. Egy „paradicsom” 25 perc hosszú, ami a képernyőn megjelenő tartalommal való szellemi foglalkozástól függően hosszúnak vagy rövidnek tűnik. A 25 perc elteltével a böngésző értesítést küld, amely tájékoztatja önt az idő múlásáról.

Főbb jellemzők:

  • A Mozilla által javasolt kiterjesztés.
  • Átlagos értékelése 4,5 csillag (több mint 300 értékeléssel)
  • A forráskód GPL v3,0 licenc alatt került kiadásra

Telepítés >

Search by Image

Főbb jellemzők:

  • A Mozilla által Javasolt kiterjesztés.
  • Átlagos értékelése 4,6 csillag (több mint 1 100 értékeléssel)
  • Az ön által feltöltött médiára vonatkozó, tiszteletre méltó adatvédelmi szabályzat .

Ha rákeres a "Red Lamborghini" kifejezésre, akkor egy piros színű Lamborghini képeit kapja. De mi van, ha nem tudja, milyen autóról van szó? Ez a kiegészítő lehetővé teszi, hogy képeket keressen, a szöveges kifejezések helyett a képet használva, és megmutatja a hasonló eredményeket vagy a kép származási forrását.

A következő módokon választhat képet a kereséshez:

  • URL kiválasztása: Ez lehetővé teszi, hogy egyszerűen kattintson a weboldalon megjelenő képre.
  • Rögzítés: Vágja ki a weboldal egy adott területét a fordított képkereséshez.
  • Tallózás: Töltsön fel egy meglévő képet a számítógép helyi meghajtójáról (a weboldal helyett).
  • URL: Illessze be egy kép URL-jét (egy másik weboldalról) fordított képkereséshez.

Telepítés >

Dictionary Anywhere

Főbb jellemzők:

  • A Mozilla által Javasolt kiterjesztés.
  • Átlagos 4,3 csillagos értékelés (kb. 260 értékeléssel).
  • Nem frissítik rendszeresen.

Egy hozzáférhető szótár sosem rossz dolog! A macOS "force touch to look-up" („force touch keresés") funkciója minden bizonnyal elkényeztetett. A Dictionary Anywhere bővítmény a Firefoxhoz valóban kihozza, amikor az asztalon vagyok, Linux használatával. Mindössze annyit kell tennem, hogy egy szó definícióját megkapjam, hogy duplán kattintok a szóra, és a definíció felugrik!

Jelenleg csak az angol, a spanyol, a német és a francia nyelvek támogatottak. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez a kiterjesztés NEM működik a Firefox olvasó módjával. Ez azért van, mert a szkriptek nem hajthatók végre ebben a módban.

Egy kis hátránya, hogy ez kissé bosszantóvá teszi a szerkeszthető szövegmezőben a „dupla kattintás és az egész szó kijelölése“ műveletet. Csekély ár az üdvösségért.

Továbbá, ha aktívan karbantartott bővítést szeretne, ez csalódást fog okozni.

Telepítés >

Vimium-FF

Főbb jellemzők:

  • Átlagos értékelése 4,8 csillag (több mint 400 értékeléssel)
  • Kísérleti kiterjesztés.

Ha Ön Vim felhasználó, tényleg el kell ezt magyaráznom Önnek? Próbálja ki ön is! Később még hálás lesz nekem.

Azok számára, akik nem tudják, mit csinál ez a kiegészítő, ez lehetővé teszi, hogy a Firefoxban kizárólag a Vim-stílusú billentyűkkel navigáljon. A J billentyű lenyomásával lefelé görgethet, a K billentyű lenyomásával felfelé görgethet, az X billentyű lenyomásával bezárhatja az aktuális lapot, a T billentyű lenyomásával új lapot nyithat, és számos más billentyűparancsot is használhat.

Bár ez a kiegészítő „Kísérleti” jelvénnyel rendelkezik, nem volt problémám vele az elmúlt egy-két évben szerzett tapasztalataim során.

Telepítés >

FireShot

A FireShot egy nagyon egyszerű Firefox kiegészítő. Lehetővé teszi, hogy a teljes weboldalakat egyetlen, hosszú képként vagy PDF fájlként rögzítse. Ráadásul jegyzetelhet is! Bár a megjegyzés csak Windowson működik, ez nagy kár! A Firefox is tartalmaz beépített eszközt a képernyőkép készítéséhez, amelyről itt tudhat meg többet: Weboldalról képernyőkép készítése Firefox-szal.

Nem rendelkezik a Firefox által „Javasolt” jelvénnyel. Tehát, mielőtt úgy dönt, hogy használja, többet megtudhat róla a kiegészítő oldalán.

Telepítés >

Összefoglalás

Ez a cikk a Firefox kiegészítőinek széles skáláját tartalmazza, amelyek véleményem szerint javíthatják a webes böngészési élményt.

Melyik a kedvenc Firefox bővítménye? Az alábbi megjegyzésekben tudassa velem a gondolatait.

(forrás)

Hozzászólások

kimarite képe

Ajánlottak

Szerintem... (leírást találsz a fórumon):

A Bitwarden kiegészítőt is dicsérik, de ez is kiváló, igaz -jelenleg- nem ajánlott: KeePassXC-Browser

Emlékeim szerint, a Bitwarden nem ingyenes..., most azt látom, az.

Android. Hm, a Fennec böngészőben lehet saját, AMO gyűjteményeket használni. Épp minap vettem észre, hogy a stabil Firefox nem tudja ezt (nem mondta senki, hogy tudnia kéne, de a Fennec is a stabil FF verzión alapul). Sajnálatos, és kezelendő lenne. Tán koncepció, hogy nem lehet...
Mostanában a Fennec és a Mull nem frissül „azonnal” a Firefox verzióváltással.
( Run, run, run ... https://www.youtube.com/watch?v=qBdFA6sI6-8 )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve