Raspberry Pi Pico W: a 2300 forintos IoT platform

kami911 képe

Mindig öröm, ha egy új, megfizethető árú eszköz kerül a piacra. A Raspberry Pi Pico W pont ilyen, egy 6 dolláros kicsi számítógép, WiFi csatlakozással. Ideális IoT feladatokra.

Tavaly januárban mutattuk be a 4 dolláros Raspberry Pi Pico-t, az első olyan termékünket, amely az itt, a Raspberry Pi-nél tervezett szilíciumra épül. Ennek középpontjában az RP2040 mikrokontroller áll, amely a TSMC 40 nm-es, alacsony fogyasztású eljárásán készült, és két 133 MHz-es Arm Cortex-M0+ magot, 264 kB on-chip SRAM-ot és az egyedi programozható I/O alrendszerünket tartalmazza.

A bevezetés óta közel kétmillió Pico lapkát adtunk el, és az RP2040 számos harmadik féltől származó termékben is helyet kapott. Mindig is úgy gondoltuk, hogy az RP2040 kiválóan alkalmas kereskedelmi és ipari alkalmazásokhoz, de a globális félvezetőhiány jelentősen felgyorsította az elfogadást. Mivel ma már több millió darab van forgalomban, és több tízmillió további egységre van csővezeték, a jelenlegi beszállítóik által cserbenhagyott tervezőmérnököknek tökéletes ürügyük van a kísérletezésre.

A gyors magok, a nagy memória és a rugalmas interfész teszi az RP2040-et a tárgyak internetének (IoT) természetes építőelemévé. Magának a Picónak azonban van egy nyilvánvalóan hiányzó tulajdonsága az IoT számára: a hálózathoz való csatlakozási módszer. Most ez hamarosan megváltozik.

Ma a Pico család három új tagját mutatjuk be. A Raspberry Pi Pico W ára 6 dollár, és 802.11n vezeték nélküli hálózatot hoz a Pico platformra, miközben teljes pin-kompatibilitást biztosít a régebbi testvérével. A Pico H ($5) és a Pico WH ($7) előre felszerelt csatlakozósort biztosít és az új 3 tűs hibakereső csatlakozót ad a Pico és a Pico W-hez. A Pico H és a Pico W ma már kapható; a Pico WH augusztusban érkezik.

Együttműködtünk barátainkkal az Infineonnál, hogy a CYW43439 vezeték nélküli chipjüket hozzáadjuk a Pico W-hez.Mint minden modern Raspberry Pi lap, a rádiós áramkör egy fém árnyékolásba van foglalva, ami csökkenti a megfelelési költségeket azon ügyfelek számára, akik azt saját termékeikbe szeretnék integrálni.

Az adatlapok sasszemű olvasóinak feltűnik, hogy a CYW43439 támogatja a Bluetooth Classic és a Bluetooth Low-Energy-t is: a Pico W-nél a bevezetéskor nem engedélyeztük a Bluetooth-t, de a jövőben lehet, hogy igen.

A C-fejlesztők számára a Pico SDK mai kiadása tartalmazza a vezeték nélküli hálózati támogatást. A hálózati stack az lwIP köré épül, és a vezeték nélküli chippel való kommunikációhoz a libcyw43-at használja Damien George-tól (a MicroPython hőse). A libcyw43 alapértelmezés szerint nem kereskedelmi felhasználásra van licencelve, de a Pico W felhasználók és bárki más, aki az RP2040 és CYW43439 köré építi termékét, ingyenes kereskedelmi felhasználási licencben részesül.

A MicroPython felhasználók letölthetnek egy frissített UF2 lemezképet a Pico W hálózati támogatásával.Imádom, ahogy ez egyszerűen elvégezhető: USB-kábel csatlakoztatása, soros terminál megnyitása, majd írja be:

import network

wlan = network.WLAN(network.STA_IF)
wlan.active(True)
print(wlan.scan())