A GIMP következő frissítése, a 2.10.32-es verzió

kami911 képe

A GIMP fejlesztői bejelentették a GIMP 2.10.32-es kiadását, amely a hatékony és népszerű nyílt forráskódú képszerkesztő szoftver legújabb stabil frissítése. A fejlesztők eközben nagy erőkkel dolgoznak a 3-es verzión is.

A GIMP 2.10.32 hat hónappal a GIMP 2.10.30 után jelent meg, hogy tovább javítsa a különböző fájlformátumok, kezdve a 8 bites és 16 bites CMYK(A) TIFF fájlok importálásának támogatásával, a BigTIFF fájlok importálásának és exportálásának támogatásával, valamint a JPEG XL fájlok harmadik féltől származó bővítmény nélküli, beépített támogatásáva.

Ez a kiadás javítja az XCF fájlok importálásának támogatását is azáltal, hogy több adatot állít vissza a sérült XCF fájlokból, megvalósít egy új "Flip the image vertically on export" opciót, amely lehetővé teszi a DDS képek megfordítását exportálás közben, valamint egy új "Visible layers" opciót, amely lehetővé teszi a teljes kép renderelésének exportálását.

A GIMP 2.10.32-ben néhány metaadat-kezelési javítás is megérkezett, különösen a PSD (Photoshop) fájlok esetében. Továbbá új IPTC jelölőnégyzet van a WebP képek exportálásakor, és mostantól lehetőség van átlátszó EPS fájlok betöltésére is.

A BMP, RAW és DICOM fájlformátumok is javultak, a Szöveg eszköz pedig támogatást kapott a helyi írásjelekhez. Ezen felül minden hivatalos téma kapott egy felévitt egérkurzorra megjelenő a szem (azaz láthatóság)  és a link (csatolás) esetében a Réteg/csatorna/útvonal párbeszédpanel fa nézetekben.

Végül, de nem utolsósorban, a GIMP sötét témája új felévitt egérkurzorra megjelenő effektust kapott a rádió menüpontoknál az olvashatóság javítása érdekében. A színes ikonok témája mostantól vékony kontrasztos keretekkel rendelkezik a „Bezárás” és a „Leválasztás” ikonoknál, szintén az olvashatóság javítása jegyében.

A motorháztető alatt ez a kiadás a GEGL 0.4.36 és a babl 0.1.90 programkönyvtárakat használja.

A GIMP 2.10.32 már most letölthető a hivatalos honlapról Flatpak alkalmazásként 64 bites és AArch64 (ARM64) architektúrákra, de hamarosan a különféle terjesztések is szállítani fogják.

Kiadási megjegyzések: általános | részletes (képekkel)
A kép forrása: GIMP.org
Letöltés és telepítés: GIMP.org

Története
A GIMP.hu leírása alapján

A GIMP (GNU Image Manipulation Program) egy rendkívül nagy tudású bittérképes vagy más néven pixelgrafikus képszerkesztő program, amely elérhető majd minden operációs rendszerre, így van Windows, Linux és Mac OS X változata is.

2015. november 22-én volt 20 éve, hogy Spencer Kimball és Peter Mattis a Berkeley Kalifornia Egyetem egyik diákkörében belekezdtek a mára népszerű képszerkesztő program megírásába, amelyet jelenleg önkéntesek csoportja fejleszt és tart karban. A program GPL licenc alatt szabadon terjeszthető, ami azt jelenti, hogy nemcsak ingyenesen használható, hanem – bizonyos programozói ismeretek birtokában – a működése is megismerhető és meg is változtatható.

Kisantal Tibor összefoglalójában megismerhetik a GIMP fordulatokban gazdag történetét, többek között a név- és kiterjesztésválasztást, a Linux kabalafigurájának megszületését.

A Wikipédia összefoglalója itt.

(forrás)