A ReiserFS eltűnhet a Linux kernelből

kami911 képe

Évek óta nem volt vita a Reiser4 esetleges Linux kernel fősodorba kerüléséről, és nem is merült fel, hogy esetleg megpróbálnák a Reiser5-öt betenni a kernelbe, úgy tűnik, hogy az eredeti és a maga idejében korát meghaladó ReiserFS fájlrendszer 2022-ben távozhat a Linux kernelből.

A ReiserFS 21 évvel ezelőtt mutatkozott be a Linux kernel első kernelbe került naplózó fájlrendszereként, és a maga idejében innovatív funkciókat kínált a korai nyílt forráskódú fájlrendszerek között. Egy ideig a ReiserFS-t alapértelmezetten használták a SUSE Linuxon, és a Namesys idején továbbra is aktív funkciófejlesztés folyt. De mióta a ReiserFS vezető fejlesztőjét, Hans Reisert másfél évtizeddel ezelőtt elítélték felesége meggyilkolásáért, nem sok munka folyt a ReiserFS-en (vagy a Reiser4-en), kivéve a korábbi Namesys-fejlesztő, Edward Shishkin munkáját. Míg Shishkin a Reiser4/Reiser5-öt a hivatalos kernel fán kívül fejlesztette tovább, a ReiserFS-t lényegében hagyták a tüzet kihunyni, a felhasználók érdeklődése pedig egyre csökkent. Úgy tűnik, egyetlen cég sem akar foglalkozni vele, tekintettel a ReiserFS fájlrendszer, a fejlesztő Hans Reiserhez fűződő kapcsolatára. Ráadásul manapság az EXT4, az XFS, OpenZFS és a Btrfs mind jobb választás.

A héten Matthew Wilcox, a Linux kernelen régóta dolgozó fejlesztője által indított vita a ReiserFS eltávolításáról szól. Wilcox a ReiserFS eltávolítását azzal indokolja, hogy a kernel infrastruktúrájának megváltoztatására törekszik, de a ReiserFS az egyetlen felhasználója maradt egy bizonyos AOP_FLAG_CONT_EXPAND  flag-nek, ami blokkolja a munkáját. Ráadásul megjegyzi, hogy a ReiserFS-en az elmúlt években a Syzbot javításain és más, az egész fára kiterjedő kódváltoztatásokon kívül alig volt új munka. Úgy tűnik, hogy legalább 2019 óta nem történt semmilyen felhasználói hibajavítás. Ezt a szálat követően Edward Shishkin egy javítást tett közzé a ReiserFS-hez, hogy megszabaduljon az AOP_FLAG_CONT_EXPAND flagtől, ami Wilcoxot arra ösztönözte, hogy egyáltalán elindítsa a vitát. Azonban más kernelfejlesztők is bekapcsolódtak a fájlrendszer eltávolítása (deprecate ) iránti érdeklődéssel. Lehetséges, hogy a ReiserFS-t néhány kernelkiadás erejéig elavulttá teszik a tényleges eltávolítása előtt, ami a kernelfunkciók eltávolításánál bevett gyakorlat.

Az eddigi hozzászólásokból ítélve úgy tűnik, hogy a ReiserFS 2022-ben elavulttá válhat, majd egy jövőbeli fővonalú Linux kernel kiadásban eltávolítják.

Dave Chinner azt is felvetette, hogy esetleg más régi, nem karbantartott és a 2038-as évnek nem megfelelő Linux fájlrendszerek eltávolítását is érdemes lenne megfontolni.

(forrás)