A Firefox Reality jövője

kami911 képe

A Mozilla küldetése, hogy az internet nyitott és mindenki számára elérhető maradjon. Négy évvel ezelőtt indította el Mozilla a Firefox Reality-t, hogy lehetővé váljon a kevert valóságot kínáló böngészőt, és az új és újonnan megjelenő virtuális valóságokban való böngészés felfedezése. Az új technológiák, például a WebVR és WebAR fejlesztésében élen jár a Mozilla, és bizonyos esetekben a Mozilla továbbra is az új technológiák gazdája és inkubátora marad, mint például a Hubs esetében. Más technológiák tekintetében olyan közösségeket és szervezeteket keresnek, ahol projektjeik tovább fejlődhetnek és hozzájárulhatnak a webhez, mint ahogy az történt a WebAssembly, a Rust és a Servo esetében is. Bejelentésük lényege, hogy a Firefox Reality böngésző technológiájának fejlesztése az Igalia felügyelete alatt folytatódik, ahol ugyanazokat az elveket fogják követni, amelyeket a Firefox Reality létrehozásakor használt a Mozilla - egy nyílt forráskódú böngésző, amely tiszteletben tartja az Ön magánéletét.

Mobilon vagy asztali számítógépen, a web mindent átsző. Így kommunikálunk, így tájékozódunk, így szórakoztatjuk magunkat, és még sok minden másra is lehetőséget biztosít. Az elmúlt néhány évben az XR (eXtended Reality, kiterjesztett valóság) igazán kiforrottá vált. Nagy a magával ragadó, a lenyűgöző képességekkel rendelkező leszállított készülékek számának növekedése. Mint ilyen, most különösen kritikus az idő annak biztosítására, hogy a webet egészséges módon honosítsuk meg rajtuk

- mondta Brian Kardell, az Igalia fejlesztői tanácsadója.

A Firefox Reality projektet hasonló céllal hoztuk létre, hogy a felhasználóknak választási lehetőséget adjunk, és biztosítsuk, hogy a webhez való nyílt és korlátlan hozzáférés megmaradjon ezeken az eszközökön. Ezek az ötletek az Igalia tevékenységének központi elemei, ezért örülünk, hogy továbbvihetjük a fáklyát, és ezt a munkát felhasználva egy új böngésző, a Wolvic létrehozásában is szerepet vállalhatunk. Együtt segítünk abban, hogy a webes ökoszisztéma továbbra is egészséges maradjon.

Mire számíthatunk?

A Firefox Reality böngésző a következő hetekben kerül ki az alkalmazásboltokból. Az Igalia böngészője, a Wolvic (amely a Firefox Reality forráskódján alapul) jövő héten lesz elérhető. A Wolvic böngészőről további információkat itt és a wolvic.com oldalon talál.

A Firefox Reality bevezetése óta a felhasználóknak a kevert valóság területén egyedülálló böngészőt kínált. Ez volt az első platformokon átívelő böngésző, amelyet egy megbízható vállalat, a Mozilla készített, és amelyet a fejlesztővállalatok gyorsan elfogadtak hardveres eszközeikben való használatra.

Elsősorban az AOSP (Android Open Source Project) alapú, önálló XR rendszerekre és a HarmonyOS rendszerekre összpontosítanak, beleértve: Oculus, Pico Interactive és Lynx eszközeit. Remélik, hogy olyan vállalatokkal is együtt tudnak majd működni, mint a Qualcomm és a Lenovo, hogy a böngésző az ő XR képes eszközeiken is fusson.

Keresse a Wolvic böngészőt az Oculus App Store-ban és a Huawei AppGalériában.

Az Igalia tehát a Firefox Reality örökségére épít, és Mozilla jó dolgokat vár ettől a változtatástól. A Mozilla továbbra is elkötelezett az új és feltörekvő technológiákba történő befektetésbe.

(forrás)