A Drupal 7 életciklusa 2023. november 1-ig meghosszabbítva

kami911 képe

Több mint egy évtizeddel az első kiadása után a Drupal 7-et még mindig széles körben használják a weben. Megtalálható a kormányzati létesítményekben az állampolgári szerepvállalás működtetésében; az oktatási intézményekben a tanárok, diákok és munkatársak hatalmas mennyiségű tartalmának kezelésében; és számos vállalkozás és nonprofit szervezet digitális gerincét biztosítja. A Drupal 9 jól karbantartott, biztonságos, stabil és funkciógazdag, de sok szervezet még mindig a Drupal 7-re támaszkodik.

Azok a csapatok, amelyek ezeket az örökölt Drupal telepítéseket készítették és még mindig karbantartják, valamint az általuk kiszolgált végfelhasználók a Drupal-közösség fontos részei. Bár ezeknek a felhasználóknak továbbra is tervezniük kell a Drupal újabb verziójára való frissítést, ha nem tudnak frissíteni a jelenleg bejelentett életciklus vége előtt, nem lenne felelős részünkről, ha sebezhetővé tennénk őket.

Ezért a Drupal csapat bejelentette, hogy a jövőben a Drupal 7 tervezett életciklus végének dátumát évente újraértékelik. A mai naptól kezdve egy évvel, 2023. november 1-jéig meghosszabbítják az életciklus végét.

A Drupal projekt vezetője, Dries Buytaert, a Drupal Association és a Drupal Security Working Group a Drupal 7 ökoszisztémát az előző élettartam-hosszabbítás óta figyelemmel kíséri. Mivel a Drupal projektben részt vevő webhelyek többsége még mindig a Drupal 7-et használja, úgy döntöttek, hogy egyértelműen szükség van további támogatásra a közösség azon tagjai számára, akik még mindig ezt a verziót használják. Végső soron erkölcsi kötelességüknek érzik, hogy minél több ilyen webhelyet biztonságban tartásához lehetőséget biztosítsanak.

2023 júliusáig be fogják jelenteni, hogy meghosszabbítják-e a Drupal 7 közösségi támogatását további egy évvel. Az általuk figyelembe vett tényezők a közösségi támogatás, és a Drupal 7 használatának mértéke, illetve az aktív Drupal 7 karbantartók száma. A jelenlegi támogatás a Drupal 7 számos karbantartójának és a Drupal 7 támogatásáért fizető vállalatoknak köszönhetően válik lehetővé.

(forrás)