Tesztelhető a LibreOffice 7.3 első kiadásra jelölt verziója

kami911 képe

A LibreOffice 7.3 RC1 éppen az imént jelent meg, amely a következő nagy lépés a nyílt forráskódú irodai programcsomag jövő év elején esedékes következő kiadása felé.

A szokásos módon a következő LibreOffice kiadás februárban várható. A LibreOffice 7.3 csapata számos további változtatáson dolgozik. Továbbra is bizonyítja, hogy a termék a Microsoft Office alternatívája. A LibreOffice 7.3-hoz tervezett változtatásai közül néhány:

  • A LibreOffice Writer mostantól lehetővé teszi a hiperhivatkozások csatolását az alakzatokhoz.
  • Különböző fejlesztések a Writeren belüli változások nyomon követésére.
  • Gyorsabb működés a Microsoft DOX fájlok megnyitásakor, valamint a nagy RTL dokumentumok gyorsabb betöltése. Eközben a PDF-exportálás is gyorsabb lesz néhány összetett dokumentum esetében.
  • A Calc is teljesítményjavulást hoz az XLSM és XLSX fájlok kezelésével kapcsolatban. A nagyméretű diagramok beszúrása is gyorsabb.
  • A Calc táblázatkezelő programban bevezetésre került a Bash-szerű automatikus kitöltés.
  • A LibreOffice Impress számára új felsorolás mód szerkesztési viselkedés lett bevezetve.
  • Különböző importálási fejlesztések a DOCX, XLSX, OOXML és PPTX fájlformátumoknál.
  • Kezdeti Qt6 portolási munka.

A LibreOffice 7.3 fejlesztési ciklusának eddigi változásairól bővebb információt az előzetes kiadási megjegyzésekben talál. A kiadás ütemterve itt található. 241 beküldött kódrészlet és 130 lezárt hibajegy a kiadás mérlege - eddig.

Akik segíteni szeretnének a tesztelésben, a LibreOffice 7.3 kiadásra jelölt állapot build-je elérhető ezen a letöltési hivatkozáson, ahol számos platformra elérhető binárisok állnak rendelkezésre. A hibákat a Bugzilla weblodalon lehet bejelenteni.

Telepítés PPA csomagtárolóból

A legújabb LibreOffice előzetes kiadása telepíthető csomagtárolóból a következő PPA csomagtároló hozzáadásával Szoftverforrások alkalmazásban:

ppa:libreoffice/libreoffice-prereleases

Ezek után mentse el a beállítást és a „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be: „libreoffice”, majd a „libreoffice” csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt install libreoffice

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-prereleases
sudo apt update
sudo apt install libreoffice

(forrás)