Megjelent a Enlightenment 0.25 asztali héj

kami911 képe

Megjelent a nagyobb frissítést hozó Enlightenment 0.25-ös asztali héj. Ez a verzió új, lapos megjelenést és egy csomó fejlesztést vezet be a pehelykönnyű és modern Linux asztal rajongói számára.

Az Enlightenment-et az 1990-es években Carsten „Rasterman" Haitzler indította útjára, mint egy könnyen használható ablakkezelőt az X11-hez. Azóta kibővült az Enlightenment Foundation Libraries (EFL) egymillió sornyi C kódjával, és sokféle alkalmazással. Lendületes és aktív fejlesztői és felhasználói közösség van, akik nap mint nap dolgoznak és fejlesztik a kódot.

Az Enlightenment-et az „asztali héj" kategóriába sorolják, mivel mindent biztosít, amire az asztali számítógép vagy laptop működtetéséhez szükség van, de nem egy teljes asztali környezet. Ez olyan funkciókat foglal magában, mint az alkalmazások indítása, az ablakok kezelése és a rendszerfeladatok elvégzése, mint a felfüggesztés, újraindítás, fájlkezelés stb.

Az Enlightenment Project a Wayland mint alap megjelenítési rendszer használata felé halad, míg maga az Enlightenment egy teljes Wayland kompozitorrá válik önerőből. Ez időbe telik, és volt néhány bukkanó az úton, de a cél az, hogy az X11 támogatása végül megszűnjön.

Az Enlightenment az Enlightenment Foundation Libraries (EFL) tetejére épül, felhasználva a felhasználói felülethez írt könyvtárakat és magához a kompozitorhoz írt könyvtárakat is. Ez azt jelenti, hogy az EFL-en végzett fejlesztések az Enlightenment Compositorban is megjelennek.

Az Enlightenment a Tizen Window Manager és Compositor szerepét is betölti, nem kis részben a hatékonyságának és a funkciók széles skálájának köszönhetően.

További részletekért olvassa el az Enlightenmentről szóló oldalt.

Az Enlightenment 0.25 több mint másfél évvel az Enlightenment 0.24 után érkezett, hogy bevezesse az új lapos témához illeszkedő lapos megjelenést, új érintőpadokhoz szánt gesztusfelismerő megoldásokat, ujjlenyomat-támogatást a desklockban a libFprint könyvtáron segítségével. Érkezett egy új eszköz is az ujjlenyomatok konfigurálásához, valamint a felhasználók egyszerű profilváltására szolgáló összerendelést. Tartalmaz továbbá paletta szerkesztőt és kiválasztó eszközt, amely segít az egyéni színek beállításában.

Szintén újdonság az Enlightenment 0.25-ös kiadásában egy Procstats modul, amely képes megjeleníteni a memória- és CPU-használatot a címsoron, új „ablak irányba növesztése" művelet, amely szintén gyorsbillentyűvel összerendelhető művelet. Újdonság az animációs szorzó beállítása az átmenetek gyorsításához vagy lassításához. Ebben a verzióban debütál a legutóbbi fájlok menü a legutóbb megnyitott fájlok eléréséhez, valamint egy új Képernyő beállítás menüpont a Gyors beállítások menüben.

A Feladatok, az Ablaklista és az IBox iconify gadget is frissült az ablakok előnézetének támogatásával az egeret felfelé húzva. A Hőmérséklet monitor most már használja a hwmon eszközöket és támogatja a több példány használatát, valamint a Bluetotth eszközök akkumulátorának adatainak kezelését is. A Shot eszköz most már lehetővé teszi a képernyőkép másolását és beillesztését egy másik alkalmazásba, a Scale beállítások most már lehetővé teszi a DPI módosítását, hogy a nem EFL alkalmazásoknak megfelelő méretezést kényszerítsen ki. Jó hír a notebookos felhasználóknak, hogy az akkumulátor most már egy új felugró ablakot tartalmaz részletes akkumulátor információkkal az egér felfele húzásakor, és hogy csökkent energiafelhasználás a képernyő elsötétített állapotában. A képernyő fényerejének csökkentése, elsötétítésének, és időzített műveleteinek a kódja átdolgozásra került.

Az Enlightenment 0.25 egyéb említésre méltó változtatások között szerepel az XDG_CURRENT_DESKTOP alapértelmezett beállítása, az EFL és a nem-EFL alkalmazások között konzisztensebb betűtípus használatnak, a Spotify törött borítókép-URL-ek megoldása, sokkal jobb minőségű alapértelmezett háttérképek, valamint különböző, a motorháztető alatti teljesítményjavítások, amelyek csökkentik az energiafelhasználást és gyorsabbá teszik az Enlightenment-et.

Az Enlightenment 0.25-ben végrehajtott változtatások további részleteiért olvassa el a teljes kiadási megjegyzéseket, amely hamarosan megérkezik a kedvenc GNU/Linux disztribúcióinak stabil szoftvertárába. Egyelőre a letöltés és felépítésen kívül nem találtam egyszerű módját, hogy hogyan lehetne Linux Mint 20.x vagy Ubuntu 20.04 alá telepíteni egyszerűen.

Az E16 a jelenlegi Enlightenment ablakkezelő sorozat elődje.

A 0.25 verzió telepíthető forrásból történő fordítással:

https://www.enlightenment.org/docs/distros/ubuntu-start.md

Az Ubuntu 20.04 Universal tárolójából elérhető és Ubuntu 20.04, Linux Mint 20-as szériájára telepíthető és használható egy régebbi verzió, a 0.23.1-4 jelzésű. Ezen érdemes lehet tesztelni, amennyiben érdekes a Enlightenment.

A „Szoftverkezelő” programban a keresés mezőbe írja be: „enlightenment” kifejezést, majd a csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt-get install enlightenment

A következő bejelentkezéskor ez az új asztali felület elérhetővé válik és ki lehet választani a bejelentkezés-kezelőben (LightDM, vagy MDM)

Hozzászólások

Balazs_B képe

Érdekes projekt

Érdekesnek tűnik! Kíváncsi vagyok hogy a Cinnamon mikor kezd el jobban Wayland felé kacsintgatni...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve