Itt az Intel által grundolt Sound Open Firmware 2.0-s verziója

kami911 képe

A Sound Open Firmware (SOF) egy nyílt forráskódú hang digitális jelfeldolgozó (DSP) firmware infrastruktúra és szoftverfejlesztő készletet (SDK). A SOF közösségi projektként, infrastruktúrát biztosít, valós idejű vezérlő részegységekkel és audió illesztőprogramokkal. A projektet a Sound Open Firmware Technical Steering Committee (TSC) irányítja, amely a közösség prominens és aktív fejlesztőiből áll. A SOF fejlesztése nyilvános, és a Github platformon található.

Már majdnem négy éve, hogy az Intel bejelentette a Sound Open Firmware-t, hogy nyílt forráskódú hangfirmware-t szeretne a hardverekhez. A Sound Open Firmware törekvés nagy sikert aratott, bár nem sok figyelem irányul rá az átlagelhasználók részéről.

A Sound Open Firmware projekt egy nyílt forráskódú digitális jelfeldolgozó (DSP) firmware stacket és egy szoftverfejlesztő készletet biztosít köré, valamint nyílt forráskódú emulációs támogatást QEMU-val stb. Magán a firmware-en túl a Linux kernel rendelkezik a Sound Open Firmware host driver támogatással, és a SOF driver stack kettős licenc alatt áll mind a BSD, mind a GPL alatt. További részletek a SOF projekt dokumentációjában találhatók.

https://linuxmint.hu/sites/default/files/kepek/sof_sdk_overview.png

A firmware-t és az SDK-t olyan fejlesztőknek szánják, akiket érdekel a modern DSP-ken történő hang- vagy jelfeldolgozás. A SOF olyan keretrendszert biztosít, amelyben az hangrendszer-fejlesztők létrehozhatják, tesztelhetik és hangolhatják a következőket:

  • Hangfeldolgozási utak és topológiák.
  • Hangfeldolgozó komponensek.
  • DSP infrastruktúra és illesztőprogramok.
  • Gazda OS infrastruktúra és illesztőprogramok.

A Sound Open Firmware moduláris és általános kódbázis, és különböző DSP architektúrákra vagy gazdagép platformokra portolható. Itt található a jelenleg támogatott DSP architektúrák és támogatott platformok listája.

A Sound Open Firmware 2.0 a másolási funkciókból eredő teljesítményjavulást eredményez, aminek következménye, hogy egyes feldolgozási kódútvonalak akár 40%-kal kevesebb rendszererőforrást használnak, mint a SOF 1.9, a hangminőség változatlan minőségének megtartása mellett. A SOF 2.0-val a stabilitás is javult, az APL platform közösségi kiadásához az XTOS helyett mostantól a Zephyr RTOS-t használják az APL platformra. Végül, de nem utolsósorban megjelent az alapvető lejátszás és felvétel támogatás néhány Tiger Lake Windows-alapú eszközön az IPC4 protokollal.

Letöltések és további információk a Sound Open Firmware 2.0 projektről a GitHub-on keresztül. Előre fordított binárisok.