Novemberi Proton Experimental hírek

kami911 képe

Szeretnél Age of Empires 4-et játszani Linuxon? Vagy akár a Forza Horizon 5-tel? Most már megteheted. Újabb frissítés érkezett a Proton Experimental-hoz. Mi az a Steam Play és a Proton? Tekintsd meg a súgóban a Steam bejegyzést.

Néhány nappal ezelőtt a Forza Horizon 5 játszhatóvá vált Linuxon, most pedig a Valve/CodeWeavers fejlesztőpárosismét frissítette a Proton Experimental-t, hogy megpróbálja rendbe tenni a multiplayer-t is. Sajnos, mint kiderült, a játék továbbra sem fog rendesen működni NVIDIA kártyákon, így egyelőre ez a terep Linux-on csak az AMD GPU-soké.

Az alábbi játékokat működésre lehet bírni: Assassin's Creed, DEATHLOOP, Mass Effect Legendary Edition, Monster Boy and the Cursed Kingdom, GreedFall, Eve Online, Nickelodeon All-Star Brawl, Game Dev Tycoon, Mafia II (Classic), Disgaea 4 Complete+, Ghostbusters: The Video Game Remastered, Age of Empires 4, Marvel's Guardian of the Galaxy (AMD GPU-k) és Forza Horizon 5.

Bővebb lista a ProtonDB oldalán.

November 9-től a Proton Experimental javításokat kapott, hogy az Age of Empires 4 és a Marvel's Guardian of the Galaxy is működjön (bár ez jelenleg csak AMD GPU-kon működik). Ezen kívül a Baldur's Gate 3 indításakor előforduló ritka összeomlás is megoldódott ennél a kiadásnál.

A játék indításakor NVIDIA GPU-val is megjelenhet egy hiba ami az AMD GPU-illesztőprogramra utal - de ezt nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni.

Jó látni, hogy egy újabb nagyszabású, nemrég megjelent játék ilyen szépen működik Linuxon, kevesebb mint két héttel a megjelenés után. Ez egy elég észszerű átfutási idő, különösen érdekes, hogy ez egy Xbox Game Studios cím, amit mindig kicsit furcsa látni Linuxon betöltődni. Úgy tűnik, mind az egyjátékos, mind az online multiplayer jól működik.

A teljesítmény minden beállítással maximálisra feltekerve 1080p-n is nagyon jónak tűnik, összességében nagyon sima a játék futása.

Proton Experimental engedélyezése

  1. Nyissa meg a Steam alkalmazás beállításait, amely a „View” menü „Settings” almenüjében található.
  2. A „Steam Play” lapon találja a a Steam Play-jel kapcsolatos beállításokat. A Steam Play engedélyezéséhez jelölje be az „Enable Steam Play for supported titles” jelölőnégyzetet. Ezzel a támogatott Windows-on futó játékok elérhetőek lesznek a Linux alatt is.
  3. A Steam Play engedélyezéséhez az összes elérhető játékhoz jelölje be az „Enable Steam Play for all other titles” jelölőnégyzetet. Ezzel a támogatott és a nem támogatott Windows-on futó játékok elérhetőek lesznek a Linux alatt is.
  4. Ebben az esetben a „Run other titles with” legördülő menüből kiválasztható, hogy a Steam melyik Proton verzióval kísérelje meg az alkalmazás futtatást. Állítsa be a „Proton Experimental” lehetőséget.

(forrás, forrás, forrás, változásnapló)