Megjelent a PipeWire 0.3.40! Na de mi az a PipeWire?

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.40 jelent meg különböző hibajavításokkal, és számtalan fejlesztéssel is.

A PipeWire 0.3.40 verzióban a fejlesztők folytatták a munkát a megkezdett a JACK kompatibilitás javításán azzal, hogy jobban illeszkedik a hangszerver viselkedéséhez, valamint a programkódokat is átdolgozták a fejlesztők. A PulseAudio szerver kódjához is számos javítás érkezett.

A PipeWire 0.3.40 rendszer mostantól fokozatosan megbeszéli a támogatott formátumkombinációkat, hogy hangfolyam-kapcsolat a támogatott optimális formátum/módosító konfigurációval jöjjön létre. Számos BSD javítás, fordítási javítás a Clang alatt történő építéskor, és számos egyéb javítás is van az újdonságok között van.

További részletek a PipeWire 0.3.40-ben található összes javításról és javításról a FreeDesktop.org-on keresztül.

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

  • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
  • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
  • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
  • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
  • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PiperWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >

Hozzászólások

Megjelent a PipeWire 0.3.40

Még 2019-ben történt a bejelentés hogy a 13-as PulseAudio támogatni fogja a Dolby TrueHD  DTS-HD Master Audio-t.
https://ubunlog.com/en/ya-fue-liberado-pulseaudio-13-0-con-soporte-para-...
Nem sokkal későb - eléggé elrejtve - tudatták hogy még "dolgozni kell rajta".
Azóta pedig semmi hír ezeknek a kodekeknek a támogatásáról. :(

Már csak abban reménykedhetünk hogyha a PulseAudio nem, akkor talán majd valamikor a PipeWire ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve