Firefox 2021 októberében

kami911 képe

Az asztali Firefox újdonságai

 • A Firefox most már támogatja a AVIF képformátumot, amely a a modern és jogdíjmentes AV1 videokodekből származtatott képformátum. Összevetve az eddig használt képformátumokkal hatalmas sávszélesség megtakarítást lehet elérni a használatával. Támogatja az átlátszóságot és további haladó szolgáltatásokat.
 • Fokozott követés elleni védelemmel és a Privát böngészéssel kapcsolatban fejlesztettek a Mozilla mérnökei a referrer követés kivédésévvel kapcsolatosan.
 • Továbbfejlesztett web kompatibilitás és a magánszféra védelme a SmartBlock 3.0 technológia beépítésével.
 • A Firefox PDF-fájl nézőjével mostantól ki lehet már az XFA alapú űrlapokat tölteni, amelyet számtalan állami és banki szervezet használ adatok bekérésére.
 • Amikor lecsökken a rendszer számára elérhető szabad memória, a Firefox Windows-on futó verziója automatikusan eltávolít néhány régen nem használt böngészőlapot a memóriából. Az eltávolítandó lapok a pontos meghatározásához a legutóbbi elérés idejét, memóriahasználatát és egyéb értékeket vesz alapul a Firefox. Ez segít elkerülni a memória elfogyásból eredő Firefox összeomlásokat. A memóriából eltávolított böngészőlapra váltáskor a lap újratöltődik és úgy jelenik meg a felhasználó száméra.
 • Nem biztonságos letöltések ellen a Firefox úgy véd, hogy blokkolja a nem biztonságos kapcsolatokon keresztül kezdeményezett letöltéseket. Blokkolva lesznek továbbá a sandbox-ban futó IFRAME-ből indított letöltések is, kivéve, ha az allow-downloads attribútum meg lett adva. További információkért olvassa el ezt a blogbejegyzést.
 • Az Ubuntu Linux mögött is álló Canonical cég hivatalos Firefox snap telepítőket is biztosít. Ráadásul ezek két új hardverplatformon ARMhf és ARM64 rendszereken is elérhetőek.
 • A 3DES-t alkalmazó TLS cipher-ek letiltásra kerültek. A letiltott cipher-ek csak akkor engedélyezhetőek, ha a már szintén elavult TLS verziókat engedélyezi a felhasználók. További információkért olvassa el ezt a blogbejegyzést.
 • A letöltési panel stílusa követi a Firefox aktuális megjelenését.
 • A tapasztalatlan macOS-felhasználók munkamenet-elvesztésének megakadályozása érdekében a Firefox most a felhasználó engedélyét kéri a telepítéshez, ha egy felcsatolt .dmg fájlból futtatják. Ez a kérdés csak akkor jelenik meg, amikor a Firefox először fut a felhasználó számítógépén.
 • Akadálymentesítési fejlesztések, a VoiceOver képernyő-felolvasóval már jól kezeli a jelölőnégyzeteket, az Orca képernyőolvasóban a Firefox indítása utáni problémákat küszöbölték ki.

Az Android rendszereken futó Firefox újdonságai

 • Nagyobb képernyőméret esetén, például táblagépen a vissza, az előre és az újratöltés gomb is megjelenik az eszköztáron.
 • A Firefox ezen verziója automatikusan kitölti a felhasználóneveket és jelszavakat a megfelelő adatokkal. Az a beállítás kikapcsolható. Kikapcsolásához a „Beállítások” között a „Bejelentkezések és jelszavak” menüben kapcsolja ki az „Automatikus kitöltés Firefoxban” lehetőséget.
 • A Firefox továbbá képes kitölteni ezeket az adatok más alkalmazások ablakaiban is. Bekapcsolásához a „Beállítások” között a „Bejelentkezések és jelszavak” menüben engedélyezze az „Automatikus kitöltés más alkalmazásokban” lehetőséget.
 • Ebben a verzióban már kézzel is adhat hozzá új bejelentkezéseket. Ezt megteheti a „Beállítások” között a „Bejelentkezések és jelszavak” menüben válassza a „Mentett bejelentkezések” almenüt. Itt a „Bejelentkezés hozzáadása” lehetőséggel tud új bejelentkezési adatokat rögzíteni a Firefoxban.
 • Ha nem kíván részt venni a Mozilla kísérleti projektjeiben és tanulmányaiban, akkor a böngészőben jelezheti ez. Kikapcsolásához a „Beállítások” között a „Adatgyűjtés” menüben kapcsolja ki az „Tanulmányok” lehetőséget.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 93-asra vonatkozó cikkében.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.2 verziója letölthető innen (újdonságok). A régebbi ESR kiadás verziószáma: 78.15. A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Az iPhone készülékekre elérhető verzióról információ pedig itt található. Teljes változáslista.

A Firefox következő – 94-es – várhatóan 2021. november 2-án jelenik majd meg.

(fotó)

 

Hozzászólások