Az Nvidia spekulálna az árakkal?

Balazs_B képe

A mooreslawisdead.com tech hírportál (Forrás) több általa nagyon is megbízhatónak tartott forrása alapján arról írt, hogy az Nvidia háza táján komolyabb árspekuláció zajlik. A már említett forrásaik szerint a vállalat mesterségesen csökkenti a RTX3000-res sorozatú GPU-k szállításait, annak ellenére hogy a Samsungtól számára elkülönített gyártókapacitással nincs probléma és egyéb ellátási problémákkal sem küzdenek.

A portál szerint ha az Nvidia teljesíti az év végéig kitűzött leszállításokat és eladási terveket, akkor is komoly profitra számíthatnak, mégis megléphetik az árspekulációt. Miért is? Az AMD RX6000-res sorozata és remélhetőleg az Intel új Arc videokártyái is év végére már a boltok polcain lesznek jelentős mennyiségben, amelyhez még hozzá adódna a szintén nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló RTX kártyák is. Mindezek lefelé nyomnák a GPU árakat, közelebb az MSRP-hez. Ez azért nem lenne jó az Nvidianak mert elvileg jövő év elején indítanák az RTX3000-es sorozat Super változatát és ha addig a jelenlegi kártyáik magas áron tudnak maradni (mesterségesen generált hiánnyal), akkor ezeket az új GPU-kat már jóval magasabb induló árral tudnák elstartolni, így maximalizálva a profitjukat.

Mindezek eléggé komoly állítások, meglepetést mégsem okoztak sajnos, mivel ha igaznak is bizonyulnak, nem ez lenne az első alkalom hogy a zöldek árspekulációba fognak. Ha valóban így lesz, akkor talán méltán mondhatjuk amit a Linux alapító atyja, Linus Torvalds már megtett: