Linux Mint blog havi hírek - 2021. április

Ebben a hónapban rengeteg újdonsággal szolgálunk az Olvasók számára számára. Mielőtt belevágnánk, hadd köszönjem meg mindazoknak, akik segítséget küldenek nekünk, és hozzájárulnak ahhoz, hogy projektünk növekedjen. Hálás köszönet mindenkinek az adományaikért. Köszönjük partnereinknek és szponzorainknak is, hogy ott voltak mellettünk.

Warpinator

A Warpinator-ral gyorsan és egyszerűen vihet át fájlokat számítógépről számítógépre a helyi hálózaton keresztül. A Warpinator már elérhető volt natívan a Linux Mint 20, 20.1 és LMDE 4 rendszerekhez, valamint Flatpakként bármely más kiadáshoz és más Linux disztribúciókhoz.
Ma nagy örömünkre szolgál annak bejelentése, hogy a Warpinator most már Androidra is elérhető.

A Warpinator Android készülékére történő telepítéséhez egyszerűen keresse meg a Play Áruházban, vagy használja az alábbi hivatkozást:

Ez a port egy független projekt, amelyet az Android SDK-val írtak és amelyet egy „slowscript" nevű fejlesztő vezet. A Githubon található a következő címen: https://github.com/slowscript/warpinator-android.

Néhány kisebb problémától eltekintve (a projekt még nagyon fiatal) az alkalmazás már nagyon jól működik. Én személy szerint meglepődtem, amikor először megláttam a Warpinator-t a Play Áruházban, majd láttam, hogy a telefonom és a számítógépem látja egymást, és szinte azonnal képes voltam fájlokat átvinni.
Annak is nagyon örülök, hogy harmadik féltől származó fejlesztők építik és javítják azt, amit mi hoztunk létre. Amikor elkészítettük a Warpinator-t, egy Linux Mint-en belüli igényt oldottunk meg, és elérhetővé tettük a szoftvert minden Linux disztribúcióhoz, de bár nem költenénk erőforrásokat arra, hogy más operációs rendszereken (például Android, iOS, Windows és Mac) is működjön, egyszerű és nyílt technológiákat akartunk használni, hogy lehetővé tegyük, hogy ezt a szoftvert mások is fejleszthessék. Ma már igazán jó érzés látni, hogy valaki erőfeszítéseket tesz, és előáll egy Android build-del. Nagyon örülök annak, hogy ez megtörténik.
A Linux Mint fejlesztői csapatán belül (a githubon Cobinja néven ismert) Lars Müller szintén dolgozik a Warpinator egyik mobil verzióján. Ez olyasmi, amit egyedül csinált, és még nincs kész, így még nem volt lehetőségünk kipróbálni. A projekt érdekessége, hogy a Flutter SDK-n alapul, így az Android alkalmazás mellett ez a Warpinator iOS-en való elérhetővé tételéhez is vezethet.

Shells.com

Ha már a mobil eszközökről és az izgalmas technológiákról beszélünk, nem lenne nagyszerű, ha a Linux Mintet futtathatná a telefonján és a táblagépén - vagy egyáltalán bárhol? Nem lenne nagyszerű, ha Android alkalmazásokat futtathatna a számítógépén? Ez az, amin a Shells dolgozik, és ma izgatottan várjuk, hogy partnerséget kezdjünk velük.
A Shells.com segítségével a következőképpen futtathatja a Linux Mintet:

  • Webböngészőben bármely internetképes eszközön
  • Windows, Mac vagy Linux rendszerű asztali alkalmazásban
  • Android eszközön futó mobilalkalmazásban
  • IOS eszközökön futó mobilalkalmazásban

Az asztali környezete a felhőben van, és azonnal elérhető bármely eszközről és egyáltalán bárhonnan. Kezdje el használni otthon a számítógépen. Nyissa meg a munkahelyről webböngészővel. Csatlakozzon hozzá a vonaton egy táblagéppel, vagy akár a zsebében lévő mobiltelefonjáról is bármikor és bárhonnan elérheti.

Hogy megértse, hogyan működik, képzelje el úgy, mintha a Virtualbox VM-jei a felhőben vannak. Ön létrehoz egy „Shell"-t, kiválaszt egy operációs rendszert, például "Linux Mint 20.1 Cinnamon", és megmondja neki, hogy telepítse. Amint készen van, elindíthatja, és eléri a Linux Mintbe. Soha nem kell újraindítani, leállítani vagy akár kijelentkezni. Éppen akkor érheti el a környezetet, amikor szüksége van rá.

A kagyló automatikusan pillanatfelvételeket készít. Ezek nem az operációs rendszeren belüli Timeshift pillanatfelvételek, hanem globális pillanatfelvételek, amelyekkel az egész VM egy korábbi állapotba hozható vissza.
Az árképzési modell VM-enkénti havi előfizetés, amelynek összege a kiosztott erőforrásokon alapul. Partnerségünk részeként a Shells 3 hónapot kínál 2 hónap áráért a következő címen:

https://www.shells.com/pricing?special=linux_mint

Az ezen a linken keresztül létrehozott előfizetések 10%-át a Linux Mint javára fordítjuk.
A Shells VM-ek elhelyezhetők az USA-ban (Chicago, Dallas vagy Los Angeles), Hollandiában vagy Japánban. Megosztott IP-címmel rendelkeznek, és alapértelmezés szerint SSH/SFTP-hozzáférést biztosítanak. További 1 dollár/hó felárért egy nyilvános statikus IP-címet is biztosítanak, így bármilyen szerveralkalmazást telepíthetsz beléjük úgy, mintha egy helyi Linux Mint környezetbe telepítenéd, de hasznot húzhat abból a tényből, hogy a felhőben van.

Szoros együttműködésben dolgozunk a Shells.com-mal a Linux Mint futtatásán, és igazi öröm velük együtt dolgozni. Már számos problémát megoldottunk együtt. Rendkívül alkalmasnak és elérhetőnek találtam őket. Alex Lee-vel már dolgoztam együtt korábban, és nagyon örülök, hogy újra együtt dolgozhatok vele.
A Shells.com a jövőben 3D-s gyorsítást kíván biztosítani VM-jei számára. Ez a Cinnamon asztali számítógép előnyére válik. Ők Android verzión is dolgoznak. Bár ez még nincs kész, a fejlesztők már rendelkeznek egy ALPHA-val, amely hozzáférést biztosít a Play Áruházhoz és támogatja a SIP számokat (telefonhívások, SMS, stb...).
A Shells-szel kapcsolatos tapasztalatom összetett. A technológiát valóban lenyűgözőnek és rendkívül ígéretesnek találom. Annyira sokoldalú, hogy rengeteg új felhasználási lehetőség előtt nyitja meg az ajtót. Az ötlet, hogy még csak laptopra sincs szükséged ahhoz, hogy magaddal vidd a környezetedet, hogy azonnal elérhető legyen számodra, bárhol is vagy, függetlenül attól, hogy milyen eszköz van a szemed előtt, ha van egyáltalán, ez önmagában is nagyon vonzó, de a csak jól hangzó dologból olyasmivé válhat, ami valóban nagyon praktikus, attól függően, hogy ki használja. Nekem itt a vidéki tájban, ahol otthonról dolgozom, és nem ingázom, ez csak jól hangzik, de nincs rá szükségem. Ha a fiatalabb énemre gondolok, aki naponta utazott Párizsban, állandóan mellékprojekteken dolgozott, és csak azért hordott magával eszközöket és tárolóegységeket, hogy pontosan ezt tegye, akkor ez egy teljesen más történet. A hálózati kapcsolatom minősége is nagyban befolyásolja a helyzetet. Itt, bár a 20 Mbps (2,5 MB/másodperc) elég tisztességesnek számít, ez egyszerűen nem elég ahhoz, hogy ez kényelmes legyen. Használható, el tudom benne indítani a Youtube-ot vagy a Hypnotixot, és folyékony tévét/videókat tudok nézni, de az ablakok mozgatása lassú, és van egy észrevehető késleltetés, ami miatt kellemesebb a helyi környezetet használni, mint a távoli környezetet. Ismétlem, ha még mindig Párizsban élnék, ez nem lenne probléma. Látom, hogy az amerikaiak számára mennyire gördülékeny és kényelmes ez az élmény, csak számomra itt, Írországban nem ugyanez a helyzet.

Ha kreatív, ha utazik vagy ingázik egy kicsit, és élvezze a jó kapcsolatot az interneten, ez lehet egy fantasztikus ötlet. Ha nem vagy biztos benne, és szeretnéd kipróbálni, a Shells lehetővé teszi, hogy 7 napon belül lemondd és visszatéríti az előfizetésed.

Hypnotix

A Hypnotix egy Free-IPTV nevű alapértelmezett szolgáltatóval érkezik. Feszültségek és személyes konfliktusok alakultak ki a Free-IPTV és néhány Github-ágazata között, valamint más IPTV-projektekkel, amelyek másolták néhány tartalmát. Ez végül azt eredményezte, hogy a Free-IPTV bezárta a projektet.
Bár ennek semmi köze nem volt a Hypnotixhoz, hatással volt azokra a felhasználókra, akik az alapértelmezett szolgáltatót használták. Ennek eredményeként megváltoztattuk az alapértelmezett szolgáltatót Free-IPTV-ről Free-TV-re. Ez a szolgáltató sokkal kisebb (jelenleg 114 csatornát kínál, szemben a Free-IPTV 2055 csatornájával), de a küldetése is nagyon világos. Az előző szolgáltatóhoz hasonlóan csak ingyenes és nyilvánosan elérhető tévécsatornákat kínál, és a mennyiség helyett a minőségre helyezi a hangsúlyt.
Megjegyzés: A Hypnotix-ot is visszaportolták a Linux Mint 20 csomagtárolókba.

Cinnamon

A Cinnamon 5 menedzsment eszközöket biztosít a Cinnamon fűszerek frissítésének ellenőrzéséhez és végrehajtásához. Emlékeztetőül, a Cinnamon „fűszer” (Spice) egy olyan bővítmény az asztali környezethez, amely nem része az alapvető asztali környezetnek. 4-féle típusú fűszer létezik:

  • Kisalkalmazások (amelyek panelekben futnak)
  • Asztalkalmazások (amelyek magán az asztalon futnak)
  • Kiterjesztések (amelyek módosítják a Cinnamon funkcióit)
  • Témák (amelyek módosítják a Cinnamon megjelenését)

Mostanáig a frissítések megtekintéséhez és alkalmazásához a rendszerbeállításokba kellett belépni, vagy a Claudiux által kifejlesztett „Fűszerek frissítése” nevű, harmadik féltől származó kisalkalmazások kellett használni.
A Cinnamon 5 egy parancssori eszközzel, a cinnamon-spice-updaterrel lesz szállítva, amely képes listázni az elérhető frissítéseket és/vagy alkalmazni azokat. Annak érdekében, hogy a disztribúciókat könnyen integrálhassák a Cinnamon fűszerfrissítéseket a Frissítéskezelőjükbe, egy Python 3 modul is rendelkezésre áll majd.

Frissítéskezelő

A Mint Frissítéskezelő támogatni fogja a Cinnamon fűszerfrissítéseket.

Bár technikai szempontból gyökeresen különböznek az APT-frissítésektől, felhasználói szempontból nagyon hasonló módon kerülnek bemutatásra. Ugyanazokat az információkat láthatja majd róluk, és ugyanazokat a funkciókat élvezheti, mint eddig, például egy adott fűszer vagy egy fűszer verziójának feketelistára helyezését.

Ön is képes lesz automatizálni a fűszerfrissítéseket. Automatikus módban a fűszerek röviddel a bejelentkezés után frissülnek, a DE (asztali környezet) frissül (ez alig látható, a Cinnamon zökkenőmentesen indítja újra magát, csak az egérkurzort látja visszaállni a képernyőn, amikor ez történik), és egy értesítés jelenik meg, ami megmutatja, hogy mi frissült.

A Frissítéskezelő kezelni fogja a Flatpak frissítések automatizálását is. Ez korábban az "Indítási alkalmazások" menüpontban volt.

Mint 18 élettartam vége

Már 5 év telt el. A Linux Mint 18, 18.1, 18.2 és 18.3 ebben a hónapban elérte az EOL (Élettartam vége) határt, és már nem támogatottá váltak.
Ha ezek közül a kiadások közül valamelyiket futtatja, az Ön operációs rendszere továbbra is működni fog, de többé nem kap biztonsági frissítéseket a csomagtárolókból. Javasoljuk, hogy készítsen biztonsági mentést az adatairól, és végezze el a Linux Mint 20.1 friss telepítését, amely 2025-ig támogatott.
Alternatívaként frissíthet a Linux Mint 19.3-ra, amely 2023-ig támogatott:

  • A 18, 18.1 vagy 18.2 18.3-ra való frissítéséhez kövesse a következő bemutatót,
  • A 18.3 19-re való frissítéséhez kövesse ezt a bemutatót.
  • A 19 19.3-ra való frissítéséhez kövesse ezt a bemutatót.

A kisebb frissítések (18  → 18.3, 19 → 19.3) meglehetősen egyszerűek és gyorsak. A 18.3-ről 19-re történő frissítés viszont jelentős frissítés. Ez hosszabb és bonyolultabb. Szánjon erre időt, és ne habozzon segítséget kérni a közösségen belül, a chatszobában vagy a fórumokon.

Hozzászólások

kimarite képe

Köszönjük az összefoglalót

A Warpinator fejlesztése egyszerűen egy nagy csoda.

A Shells 20 MB/s hálózati sebessége tényleg elég kevés, és persze, bár kap az ember egy kész (telepíthető) gépet, de tán az ár kicsit elrugaszkodott (a sebességhez képest). Példaként egy szolgáltató VPS árai:

  • 1 XEON E5 vCore
  • 2 GB RAM
  • 30 GB SSD bővíthető 200 GB-ig
  • 10Gbps port (2Gbps garantált)
  • 60TB (200Mbps korlátlan) forgalom**
  • bruttó 2 794 Ft/hó
  • XEON E5 vCore
  • 4 GB RAM
  • 40 GB SSD bővíthető 300 GB-ig
  • 10Gbps port (2Gbps garantált)
  • 90TB (300Mbps korlátlan) forgalom **
  • bruttó 4 953 Ft/hó
  • 4 XEON E5 vCore
  • 8 GB RAM
  • 80 GB SSD bővíthető 600 GB-ig
  • 10Gbps port (2Gbps garantált)
  • 120TB (400Mbps korlátlan) forgalom **
  • bruttó 8 255 Ft/hó

A hálózati sebesség sokkal jobb.

A Hypnotix-ot külső körülmények tették mássá...

A Cinnamon fűszerek frissítése, Flatpak frissítések / Mint Frissítéskezelő jó, hogy így alakult.

A Linux Mint 18, 18.1, 18.2 és 18.3 | nem támogatott már, sajnos.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A májusi hírek :)

Az „Uma” néven emlegetett Linux Mint 20.2 lesz a Linux Mint 20 sorozat második legfontosabb kiadása, amely az Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa) operációs rendszer sorozatból származik és 2025-ig támogatott. Valószínűleg a Linux Mint 20.2 lesz az Ubuntu 20.04.2 LTS alapján .

A még jobb hír az, hogy a béta verzió már június közepén, a cikk megírásától számítva körülbelül két hét múlva készen áll a tesztelésre, így korán belekóstolhatunk az új funkciókba és fejlesztésekbe.

Ha erről beszélünk, úgy tűnik, hogy a Linux Mint 20.2 egy vadonatúj, Bulky nevű alkalmazással szállít, amely fájlok átnevezésére használható. Ezt a Linux Mint csapata építette az XApps kezdeményezés részeként, és mind a Cinnamon, mind a MATE asztali környezeteken fog működni, mivel az Xfce kiadás már rendelkezik tömeges átnevezővel a Thunar fájlkezelőben.

A múlt hónapban a Linux Mint fejlesztői elmondták, hogy már dolgoznak a Cinnamon asztali környezet következő nagy kiadásán, az 5-ös verzión, így ez egy újabb nagy új funkció lehet a Linux Mint 20.2-ben. A Cinnamon 5 tartalmaz menedzsment eszközöket a Cinnamon Spices frissítésének ellenőrzésére és végrehajtására.

A készülő Cinnamon 5 asztali környezet másik érdekes tulajdonsága a Nemo 5 fájlkezelő, amely a rendszeres kifejezéseket támogató tartalomkeresést és a rekurzív mappakeresést fogja tartalmazni, egyesítve a fájlkeresést és a tartalomkeresést egyetlen alkalmazásban.

Ettől eltekintve a Linux Mint csapata a Warpinator alkalmazásuk új verzióján dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy kiválassza a fájlok megosztásához használni kívánt hálózati felületet, és egy új, opcionális tömörítési beállítást tartalmaz, amely felgyorsítja a fájlok átadását. 3-szor.

Frissült az nvidia-prime-applet is, az 1.2.7-es verzióra, amely támogatja az AMD / NVIDIA hibrid grafikával rendelkező számítógépeket. További részletek a Linux Mint 2021 májusi havi jelentésében találhatók .
https://blog.linuxmint.com/?p=4072
( https://9to5linux.com/linux-mint-20-2-uma-announced-with-new-bulk-renaming-app-beta-is-coming-mid-june )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megjelent a Cinnamon 5.0 asztali környezet

#2 A Cinnamon 5.0 jelenleg letölthető a GitHub oldaláról:
https://github.com/linuxmint/cinnamon
A készülő Linux Mint 20.2 „Uma” disztribúció alapértelmezett asztali környezeteként is szállítja .
https://9to5linux.com/cinnamon-5-0-desktop-environment-released-with-support-for-updating-spices-more

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve