Firefox: ez nem áprilisi tréfa

kami911 képe

Április 19-én megjelent a Firefox soron következő, legújabb 88 számú verziója. A új kiadás lehetővé teszi a saját PDF-megjelenítőjében a PDF-be integrált JavaScript futtatását (űrlapok, űrlapellenőrzések) alapértelmezetten tiltja az idén ötven (50) éves File Transfer Protocol (FTP) használatát.

Az FTP 50 év után visszavonul

A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP TCP/IP hálózatokon – mint amilyen az internet is – történő állományátvitelre szolgáló szabvány. Gyakran van szükség arra, hogy valamilyen állományt hálózaton keresztül töltsünk le saját gépünkre, vagy egy állományt mások számára hozzáférhetővé tegyünk. Erre alkalmas az FTP, ami lehetővé teszi a különböző operációs rendszerű gépek között is az információcserét. A világon nagy mennyiségű információforrás áll rendelkezésre, melyek letöltése ilyen módon megvalósítható. Manapság az FTP kezdi elveszíteni a jelentőségét a peer-to-peer protokollokkal szemben, ugyanis bár az FTP protokollt fájlok letöltésére tervezték, a szervert nagyon leterheli, ha nagy méretű fájlt egyszerre sok kliens felé kell kiszolgálnia, ilyen feladatokra a fájlcserélő programok által használt eljárás sokkal alkalmasabb. Elavult tervezése miatt egyre inkább csak szükségmegoldásként használatos. Például nagyon sok apró fájl átvitele közben rendkívül gyenge hatékonysággal működik.

A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP protokollt Abhay Bhushan fejlesztő tette közzé az RFC 114-es szám alatt 1971. április 16-án, kicsit több mint 50 évvel ezelőtt. 1980-ig az FTP protokoll a NCP protokoll – a TCP/IP protokoll elődje – felett működött. Ezután a TCP/IP változat került publikálásra RFC 765 és RFC 959 hivatkozással 1980. júniusában, illetve 1985 októberében. Ezeket a fejlesztések továbbiak követték, így az 50 év alatt sok új képességgel is felruházták az FTP protokollt, mielőtt idén nyugdíjba vonult volna.

(forrás)

A nem biztonságos fájlátvitel okán, a visszaszorulás és a sebességi problémák miatt a böngészőkészítők is elkezdték kigyomlálni az FTP használat kódját a böngészőből. Egyelőre csak letiltásra került, magyarázatként a protokoll nem titkosított megvalósítását jelölte meg a Mozilla. Teljes eltávolítása a kódból a 90-es verzióval következik be majd, június végén. Az ftp:// URL-eket a böngésző külső protokollkezelők számára teszi elérhetővé, amelynek működése a beállítások között megváltoztatható.

További újdonságok

  • PDF-fájlok beépített megjelenítője támogatja a JavaScript kódok futtatását. Néhány űrlapban ezt ellenőrzésre és interakciók megvalósítására használják.
  • A múlt hónapban megújult nyomtatási előnézet margó beállításai már magyar nyelven is elérhetőek.
  • A Firefox 83-as verziójában debütált pinch-to-zoom nagyítás elérhetővé vált a Linux rendszereken is.
  • Az elmúlt hónapok magánszféráját érintő fejlesztései (A Firefox követlés elleni védeleme) egy magasabb lépcsőfokra lépnek azzal, hogy a „window.name” adat csak a létrehozó webhely számára érhető el. Ezzel is csökken a webhelyek közötti információ-szivárgás. Részletek
  • A Firefox nem kér újra engedélyt 50 másodpercen belül a kamera, és a mikrofon használatához, amennyiben ugyanarról az oldalról, ugyanazon a lapon, ugyanazokra az eszközökkel kapcsolatosak az engedélykérések.
  • A képernyőolvasók használatához kapcsolódó fejlesztés, hogy ezek az eszközök nem olvassák fel az éppen nem látható, rejtett oldalrészeket.
  • A képernyőkép készítése lehetőség kikerült az Címsáv mező oldal műveletei közül. A jobb gombos kattintással elérhető helyi menüből továbbra is elérhető.

A Mobil Firefox újdonságai

  • A Firefox androidos változata keresőmotor javaslatokat ajánl fel. A keresőszavak írásakor a Firefox a megfelelőnek vét keresőmotort ajánlja.
  • Javítás a teljesképernyős vagy kép-a-képben videólejátszással kapcsolatban, azokon a webhelyeken ahol az asztali viewport beállítást használták.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network natkozó cikkében találhatóak.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites)és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen. A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Az iPhone készülékekre elérhető verzióról információ pedig itt található.Teljes változáslista.

A Firefox 89-es verziója várhatóan 2021. június 1-én jelenik majd meg. A július hónap sűrű lesz a Firefox felhasználók számára, mert a 90-es következő verzió még ugyanabban a hónapban megjelenik.

(kép)

Hozzászólások

kimarite képe

Június 1-jén egy új Firefox érkezik

Június 1-jén egy új Firefox érkezik a mai online életre tervezett friss megjelenéssel. Képpontokról képpontokra bontottuk a böngésző felhasználói felületét, megmértük, hogy a felhasználók milyen értékeket kapnak a hatalmas funkciókból álló könyvtárunkból, és végül a Firefox-élményt egyszerűsítettük, hogy minden eszközön tiszta, hívogató és könnyebben használható legyen.
https://blog.mozilla.org/en/products/firefox/new-firefox-coming-june-1/

Ha nem tud várni holnapig, azonnal letöltheti a Mozilla FTP szerveréről:
https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/89.0/
( https://9to5linux.com/firefox-89-is-now-available-for-download-with-fresh-new-look-improved-privacy )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve