Androidos autós fejegységek

kami911 képe

Nagy divatja van manapság az androidos autós fejegységeknek (Headunit - HU), amikkel kicserélve az eredeti gyári fejegységet, vagy beépített egyéb egységeket hatalmas minőségbeli ugrás el az autózási élményben. Ezzel kapcsolatos tapasztalataimat kezdtem megosztani most a Súgó oldalak között a Trükkök az élethez könyvben. Az Androidos autós fejegységek leírásnak nem titkolt célja, hogy olyan témákat is feszegessünk, amik nem szorosan csak a Linux Mint oprációs rendszerhez közhető. Nektek mi a véleményetek a bővített témákról? Van esetleg saját témátok, amiről szívesen írnátok?

A Trükkök az élethez könyvben eddig a következő témák jelentek meg:

Mi lenne az amiről szívesen írnátok, olvasnátok? Illerve az autótokban milyen fejegységet használtok, mennyire vagytok vele megelégedve?

Hozzászólások

Ami nekem igazán hiányzik

Fél éves Toyota Corollámban van egy hatalmas gyári fejegység ribillió (általam nem használt, és ezért számomra) hülyeséggel. 25 ezer forintom várja, hogy frissítsék, és tudjak telefont tükrözni.
A kocsiban jelenleg nincs navi. Ez hiányzik a legjobban. Nekem tökéletesen megfelelne a ma már mások által nem használt hagyományos, ablakra cuppanó autós navigátor, ami van is. Igen ám, de az autó kialakítása olyan, hogy gyakorlatilag lehetetlen ezt használnom. A szélvédő elérhetetlenül messze tőlem, a szivargyújtó 12 V-ja pedig a könyöklőben. A kábel el se ér az ablakig. Ezért a könyöklő mellé, a pohártartóba teszem, és megyek szimplán hang alapján. (Én, a süket.)
Igen ám, de ha tudnám a telefont tükrözni máris, nekem az se tetszene igazán. Mert ha hosszabb útra megyek, a teló lemerül, ha töltöm közben, akkor meg beforrósodik.
Számomra az lenne az egyetlen igazán tetsző megoldás, ha értenék hozzá, és fel tudnék telepíteni egy navigátor programot, amit offline használhatnék. Vehettem volna készen ilyen beépített programot. Valami félmillió felárral. Hát én ennyire nem vagyok lehúzható egy 10-20 ezer forintos kütyüvel. Egyébként sincs egyetlen márkának sem jól használható térképe semennyi pénzért.

Előrehaladott a világ, én pedig lemaradtam. Bosszant, hogy ott egy bazinagy érintő kijelző a kocsimban, és amire a legnagyszerűbb lenne, arra kilátásom sincs. Bármilyen irányban próbáltam eddig megmozdulni, mindig akadt valami, ami beleköpött a levesbe.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ami nekem igazán hiányzik

#1 Milyen teló az, ami töltéstől felforrosódik? Akkor mégis hogyan töltöd fel? Vagy csak a kocsiban forrósodik fel? Powerbankkal is felforrosódik? Másik autós töltővel?

Nekünk amúgy kicsi kocsi van, mert teljesen megfelelő. Telefonon megy a navi, Waze. A gyári telefontartók, ahogy vannak, nem váltak be, egyszerűen nem bírják a rázós utakat. Így jött barkács készség képbe. Egy komolyabb tartót, ami a telefont magát jól szorítja, és tartja, levágtam a másik oldaláról, és leköszörültem olyanra a másik végét, hogy kb./sacc illeszkedjen a műszerfal egy adott ívére, ami pozició szempontjából megfelelő. Két 2 mm lyukat fúrtam a csonkba, ami átment a műszerfalon is. Eztán folpackal lefedtem az ívelt részt, és kétkomponensű epoxiragasztóval jól bepacsmagoltam, ráillesztettem a telefontartót, két fogvályót átnyomva a lyukakakon, hogy pozicióba kerüljön. Majd körbekentem vastagon a ragasztóval, kis formázó lapkával körbe mindenfelé, jó vastagon. Amikor megszáradt, levettem, és szépen lecsiszoltam ívesre, éles széleket kialakítva, úgy, hogy kinézetre a műszerfalhoz símul, olyan, mintha a része lenne. Lefújtam fekete festékkel. Két csavarral rögzítettem, és teljesen rácuppan így a műszerfalra, stabilan, mint a beton. És jól is néz ki. Leszedhető, így a műszerfalon csak két kis lyuk marad, de soha nincs leszedve. Illetve leszedhető volt a tartó a gombcsuklóról is, amíg nem rgasztottam össze pillanatragasztóval, mert az sem komálta a rázós utakat. 

A kicsi kocsiban csak 1 DIN-es hely van a rádiónak, de ezt is át lehetne barkácsolni 2 DIN-esre, mert a helye adott, a második rekesz alatta csak egy tároló. Viszont soha nem merült fel ennek a szükségessége. Van pöpec 1 DIN-es rádió, BT telefonkihangosító funkcióval, RDS-el, mindennel ami kell, az egyetlen ami hiányzik, hogy csak FM sávokat vesz. Mármint nem lenne baj, ha lennének normális adók, de nincsenek. Jó lenne ha venne RH sávokat is, de az ilyen rádió az jó drága, talán majd egyszer. Persze, tud lejátszani SD kártyáról, vagy akár a telefonról is, de valahogy ezt nem nagyon vesszük igénybe.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

re: Mi lenne az amiről szívesen írnátok, olvasnátok?

Hát mondjuk kissé furcsán néztem előszőr, hogy egy alapvetően Mint oldalon fejegységek, android, miegymás megjelenik, no nem postban, hanem egyenesen könyvlapon. Meg amúgy a fejegység téma pl. engem nem érint meg, sokkal inkább érdekelne pl. az antennatechnika (autós antenna és vételi meg egyéb hifi trükkök), de ez már tényleg nagyon offtopic lenne.

No, de ez vagyok én. Biztos sokakat érdekelnek a fejegységek, az, hogy engem nem érdekel, csak az én nyomorom.

És akkor miről olvasnék szívesen? Hát pl. az egyéb linuxos kütyükről, mint pl. műholdvevők, set-top boxok, meg TV-k.
Illetve ezekről én írhatnék sokat inkább. Mert tudnék, ha jutna rá elég időm. És abban sem vagyok biztos, hogy sokakat érdekel-e a téma. Mármint jobban belemélyedve. A szakirányú fórumokon sem látszik erre igény, ott is csak benyögik, hogy nem megy, vagy mi kellene, és csak konkrét megoldásokra kíváncsiak, addig, amíg megoldódik a problémájuk, aztán eltűnnek. Műszaki háttér senkit nem érdekel :-(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

re: Mi lenne az amiről szívesen írnátok, olvasnátok?

#2 szia!

Szerintem teljesen jó, ha más témák is vannak. Én az igényes cikkeket örömmel látom az oldalon akár könyvlapként is.

Most indítottam egy Rasberry részt is. Ha van érdekes témád szerintem többen örömmel venné, ha írnál róla!

https://linuxmint.hu/sugo/raspberry-pi

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

re: olvasnátok? | Raspbian, Android

#2.1 Ez engem is érdekel. Jó dolog a médiacenter is..., érdekel.

De olyasmi, hogy a kocsiban mozgatásra vagy (illetéktelek) ajtó nyitására aktíválódó kamerafelvétel illetve jelzés mobilra vagy e-mailen, ha esemény történi. Még az, hogy menet közben kamerával veszem a forgalmat (ami jobb minőségű, mint amik a riasztásra vannak), mindez márnem tiltott Magyarprszágon sem. Továbbá a neten (ETH) vagy Wifi-n kapcsolódás otthontól: kamera bekapcsolás, események megnézése, „stb.”. Illetőleg, hogy ez milyen módszerrel működik. Ha pédául SSH, annak mi lenne a teljesen, azaz tökéletesen biztonságos módszere. Van-e más, mint az SSH. Ezek mind kérdések.
Van két androidos telefonom is,amit munkába állíthatok ugyenezen célokra, de ezt nehezebb feladatnak gondolom.

Egyelőre nézek a világba, csak gondolkodom, mint a ... https://www.youtube.com/watch?v=Z9b4Xy2zzmQ

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

re: Mi lenne az amiről szívesen írnátok, olvasnátok?

#2 Engem is nagyon érdekelne! Várjuk, hogy legyen időd rá! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

re: Mi lenne az amiről szívesen olvasnátok? | pl. Raspbian

#2 Hát mondjuk kissé furcsán néztem előszőr, hogy egy alapvetően Mint oldalon fejegységek, android, miegymás megjelenik, no nem postban, hanem egyenesen könyvlapon. Meg amúgy a fejegység téma pl. engem nem érint meg, sokkal inkább érdekelne pl. az antennatechnika (autós antenna és vételi meg egyéb hifi trükkök), de ez már tényleg nagyon offtopic lenne.

Engem például a Raspbian dolgok (is) érdekelnek.
Nem nagy hír (ne használok Chromium böngészőt sem), de valamelyest aktualitás:
https://www.linuxuprising.com/2021/04/how-to-enable-hardware-acceleratio...
Meg az, hogy mire használható még, és hogyan..., minden. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve