A GIMP nagy frissítése, a 2.10-es verzió

kimarite képe

Már hat éve, hogy megjelent a GIMP 2.8-as változata, az azóta eltelt időben pedig a fejlesztői csapat azon dolgozott, hogy valami igazán ütőset tudjanak összehozni a következő nagy frissítésre, ami most meg is érkezett a 2.10-es variánssal.

A GIMP keményen odateszi magát azért, hogy megfelelő, és legfőképpen ingyenes alternatíva legyen a Photoshopot kedvelőknek, de a felhasználók nem csak Linux és BSD alól érkeznek, ugyanis jelentős azok száma is, akik Windows vagy macOS alatt használják.

A 2.10-es GIMP az eddigi legnagyobb frissítési csomag, ezt a csapat is elismerte, így javításokból és újdonságokból is akad bőven, valamint a felhasználói felület is jelentősen átalakult. Utóbbit érinti hogy sötét lett az alap felület (összesen négy téma van) és alapvetően szürkére váltottak mindenhol az ikonok az eddigi színesek helyett.

A változtatások között találjuk még a jobb HiDPI támogatást, erre nagy hangsúly került a fejlesztés során, ugyanis évről évre egyre modernebb kijelzők kerülnek piacra. Kaptunk több, variálható témát, valamint mostantól még több képformátumot támogat a GIMP, többek közt az OpenEXR-t, WebP-t, HFT-t és RGBE-t.

A stabil 2.10-es verzió egyelőre csak Linuxra érkezett meg, a macOS és Windows verziót később publikálják a fejlesztők. (a hír közlése óta már a többi OS alá is elkészült - a szerk.)

A hír forrása: androgeek
Kiadási megjegyzések: általános | részletes (képekkel)
A kép forrása: GIMP.org
Letöltés és telepítés: GIMP.org

Története
A GIMP.hu leírása alapján

A GIMP (GNU Image Manipulation Program) egy rendkívül nagytudású bittérképes vagy más néven pixelgrafikus képszerkesztő program, amely elérhető majd minden operációs rendszerre, így van Windows, Linux és Mac OS X változata is.

2015. november 22-én volt 20 éve, hogy Spencer Kimball és Peter Mattis a Berkeley Kalifornia Egyetem egyik diákkörében belekezdtek a mára népszerű képszerkesztő program megírásába, amelyet jelenleg önkéntesek csoportja fejleszt és tart karban. A program GPL licenc alatt szabadon terjeszthető, ami azt jelenti, hogy nemcsak ingyenesen használható, hanem – bizonyos programozói ismeretek birtokában – a működése is megismerhető és meg is változtatható.

Kisantal Tibor összefoglalójában megismerhetik a GIMP fordulatokban gazdag történetét, többek között a név- és kiterjesztésválasztást, a Linux kabalafigurájának megszületését.

A Wikipédia összefoglalója itt.

Hozzászólások

gjmp

sudo add-apt-repository ppa:otto-kesselgulasch/gimp

és aktualizacio...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

gjmp

#1 A Linux Mint 18.x-re még a GIMP 2.8-as verziója érhető el PPA-ról,
https://launchpad.net/~otto-kesselgulasch/+archive/ubuntu/gimp
úgyhogy megvárod a Linux Mint 19 kiadást vagy Flatpak, Snap (talán az előbbi inkább), csomag forgatás vagyis ..., amit említenek a hírben. És ez „nem tréfa”.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

GIMP PPA

#1.1 Nálam már fenn is:

apt-cache policy gimp
gimp:
Telepítve: 2.10.0+om-1ubu18.04.1~ppa
Jelölt: 2.10.0+om-1ubu18.04.1~ppa
Verziótáblázat:
*** 2.10.0+om-1ubu18.04.1~ppa 500
500 http://ppa.launchpad.net/otto-kesselgulasch/gimp/ubuntu bionic/main amd64 Packages
100 /var/lib/dpkg/status
2.8.22-1 500
500 http://mirror.reismil.ch/ubuntu bionic/universe amd64 Packages

Igaz, ismét kilóg lefelé az Asztalból, de legalább kicsinyíthető. A jelen rendszeren a VLC lóg még ki lefelé, de az is kicsinyíthető (Alt + egér a lefelé mozgatás, majd a felső sarkánál húzva).
Sötét témát használ. Gombák (háttérkép) vannak a betöltésnél és elég gyorsan betölt, gyorsabb, mint a korábbi változat. „Megérintett”. :)

Köszi a PPA említését.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

gimp

törölve

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

GIMP - FlatPak, tmp

#1.1.2 Volt itt egy FlatPak és /tmp könyvtár hozzáférés kérdés. Miért törölted a kérdést, mi a gond vele vagy úgy egyáltalán?

Szerk.: Még nyitva volt egy korábbi lap, onnan másolom.

Sziasztok!

Véletlenségből nem tudja valaki, hogy a flatpak csomagból telepített GIMP-et hogyan lehetne rávenni, hogy a rendszer /tmp mappából tudjon adatokat olvasni (írni nem kell, csak az olvasás a lényeg)?

A Flatpak leírása szerint a /tmp mappa blacklist-en van (meg még más is, de az most lényegtelen), de azt is írják, hogy a flatpak elég rugalmas. Sajnos eddig nem találtam erre megoldást.

Ha valakinek van erre ötlete, kérem ne tartsa magában!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

GIMP - FlatPak, tmp

#1.1.2.1

Mert közben megtaláltam a flatpak egy általam ismertnél bővebb leírását, és abból egyértelműen kiderül, hogy nem lehet hozzáférni a rendszer /tmp könyvtárához (sem). A homokozóból ide már nem lehet "kilátni"!

Viszont ráakadtam egy gimp 2.10 appimage-re, amivel már nincs ilyen probléma, és amit ezúton meg is osztok.

https://github.com/aferrero2707/gimp-appimage/releases

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

GIMP - FlatPak, tmp

#1.1.2.1.1 Ne haragudj Bendegúz, de ezzel kellett volna kezdeni.

Ha
-- a probléma megoldhatatlan vagy/és
-- más megoldásra találsz,
azt közlöd. Mármint itt mindkettőt. A törlés azér' galád dolog. Tegyük fel, elkezdjük keresni a megoldást, eközben törlöd a kérdést, és mire visszajövünk, nem találunk semmit. Másik, hogy te rátaláltál egy válaszra a FlatPak alkalmazással kapcsolatban, akkor ez másnak feltétlen hasznos lehet, pl. nem keres rá ő sem, ha ugyanez a gondja. Ami gond tényleg, hogy magyarázat nélkül törölted. Reméljük, legközelebb máshogy lesz. :)

Köszi az AppImage-s linkelést.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

GIMP - FlatPak, tmp

#1.1.2.1.1.1

"Ne haragudj Bendegúz, de ezzel kellett volna kezdeni."

Á semmi gond! Ma már a melóhelyen is lebaxarintottak vagy kétszer, így megvan a harmadik.
Úgy látszik ez egy ilyen nap...

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

GIMP - FlatPak, tmp

#1.1.2.1.1.1.1 Meg vagy zavarodva, mint vasorrú bába a mágneses viharban. | Ha jó kedved van, ne aggódj, el fog múlni. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve