A GIMP nagy frissítése, a 2.10-es verzió

kimarite képe

Már hat éve, hogy megjelent a GIMP 2.8-as változata, az azóta eltelt időben pedig a fejlesztői csapat azon dolgozott, hogy valami igazán ütőset tudjanak összehozni a következő nagy frissítésre, ami most meg is érkezett a 2.10-es variánssal.

A GIMP keményen odateszi magát azért, hogy megfelelő, és legfőképpen ingyenes alternatíva legyen a Photoshopot kedvelőknek, de a felhasználók nem csak Linux és BSD alól érkeznek, ugyanis jelentős azok száma is, akik Windows vagy macOS alatt használják.

A 2.10-es GIMP az eddigi legnagyobb frissítési csomag, ezt a csapat is elismerte, így javításokból és újdonságokból is akad bőven, valamint a felhasználói felület is jelentősen átalakult. Utóbbit érinti hogy sötét lett az alap felület (összesen négy téma van) és alapvetően szürkére váltottak mindenhol az ikonok az eddigi színesek helyett.

A változtatások között találjuk még a jobb HiDPI támogatást, erre nagy hangsúly került a fejlesztés során, ugyanis évről évre egyre modernebb kijelzők kerülnek piacra. Kaptunk több, variálható témát, valamint mostantól még több képformátumot támogat a GIMP, többek közt az OpenEXR-t, WebP-t, HFT-t és RGBE-t.

A stabil 2.10-es verzió egyelőre csak Linuxra érkezett meg, a macOS és Windows verziót később publikálják a fejlesztők. (a hír közlése óta már a többi OS alá is elkészült - a szerk.)

A hír forrása: androgeek
Kiadási megjegyzések: általános | részletes (képekkel)
A kép forrása: GIMP.org
Letöltés és telepítés: GIMP.org

Története
A GIMP.hu leírása alapján

A GIMP (GNU Image Manipulation Program) egy rendkívül nagytudású bittérképes vagy más néven pixelgrafikus képszerkesztő program, amely elérhető majd minden operációs rendszerre, így van Windows, Linux és Mac OS X változata is.

2015. november 22-én volt 20 éve, hogy Spencer Kimball és Peter Mattis a Berkeley Kalifornia Egyetem egyik diákkörében belekezdtek a mára népszerű képszerkesztő program megírásába, amelyet jelenleg önkéntesek csoportja fejleszt és tart karban. A program GPL licenc alatt szabadon terjeszthető, ami azt jelenti, hogy nemcsak ingyenesen használható, hanem – bizonyos programozói ismeretek birtokában – a működése is megismerhető és meg is változtatható.

Kisantal Tibor összefoglalójában megismerhetik a GIMP fordulatokban gazdag történetét, többek között a név- és kiterjesztésválasztást, a Linux kabalafigurájának megszületését.

A Wikipédia összefoglalója itt.

Hozzászólások