Gyorsabb programindulás Cinnamon környezetben

Az év elején a Linux Mint fejlesztőcsapata megvizsgálta milyen teljesítményt nyújt a Cinnamon mikor elindítunk egy alkalmazást. Mikor rákattintunk egy program indítóikonjára, egy kis idő eltelik mire a program teljesen megjelenik a képernyőn és használatra kész. Ezt az időtartamot nehéz megmérni, de mindannyian egyetértettek abban, hogy a MATE és az Xfce asztali környezet gyorsabbnak érződik ebben a tekintetben.

Nem tudták, hogy egy, az észleléssel összefüggő dolog (lassabb animációk, kompozitálás), vagy valami más teljesítménybeli probléma áll-e a jelenség mögött.

Készítettek egy kis scriptet, ami 200 ablakkal árasztja el az asztali környezetet. Ennek segítségével két dolgot mértek: mennyi ideig tart megnyitni az ablakokat és, hogy ezután mennyi ideig tart míg a rendszer helyreáll és újra használatra kész.

Mindkét érték jelentősen nagyobb volt más asztali környezetekhez képest. 200 ablakot megnyitni 1mp-ig tartott Metacity és 4mp-ig Cinnamon alatt. A helyreállási idő 6mp volt Metacity és 22mp volt a Cinnamon esetében. Ezután már egyszerű dolga volt a fejlesztőknek, csak meg kellett találni a lassulás okát és orvosolni azt.

Először is megállapították, hogy a HiDPI támogatásnak, a téma összetettségének, az effekteknek, animációknak, appletek és deskleteknek nincs közük a lassuláshoz.

Ezután a Muffint magában ( a Cinnamon nélkül) is megvizsgálták és kiderült, hogy lassabb, mint a Metacity. Ebből az következett, hogy nem csak a Cinnamonnal, de ablakkezelőjével a Muffinnal is vannak teljesítménybeli problémák.

A Muffinban 2, a Cinnamonban 4 változtatást eszközöltek. Ezzel elérték, hogy Cinnamon alatt is hasonlóan gyorsan induljanak a programok, mint Metacity esetében.

A fejlesztőcsapat ezenfelül javított az animációkon is, bár ezek nem voltak felelősek a lassulásért. Az új animációk gyorsabbak és szebbek lesznek a Cinnamon következő (3.8-as) verziójában.

A 3.8-as Cinnamon, nem lesz elérhető a Linux Mint 18.3-ban. Az újdonságokat Tara hozza majd el nekünk. :)

Az eredeti cikket itt találod: https://blog.linuxmint.com/?p=3525
Technikai részletekről pedig itt tájékozódhatsz: https://github.com/linuxmint/Cinnamon/pull/7251

Hozzászólások

Ha valaki beleolvas az

Ha valaki beleolvas az eredeti blogbejegyzésbe láthatja, hogy nem törekedtem pontos fordításra. Ha valaki hibát vélne felfedezni, kérem jelezze és javítom. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (4 szavazat)
kami911 képe

Ha valaki beleolvas az

#1 Nagyon jó, köszünjük a hírt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve