Elérhető a LibreOffice 6.0.1-es verziója

kami911 képe

A LibreOffice (rövidítése: LibO vagy LO) egy platformfüggetlen irodai programcsomag, amely kompatibilis más jelentős irodai programcsomagokkal. A projekt célja olyan szállítófüggetlen irodai szoftvercsomag készítése, amelynek alapértelmezett fájlformátuma az ODF, és mentes minden szerzői jogi kötelezettségtől. A projekt nevében a Libre („szabad”) és az „Office” („iroda”) a nyílt forráskódú irodai programcsomagra utal. Mint szabad szoftver, a felhasználók szabadon letölthetik, módosíthatják, használhatják környezettől függetlenül és terjeszthetik a LibreOffice-t. A LibreOffice teljes körű, a helyesírási szabályzat új, 12. kiadásának is megfelelő magyar nyelvi támogatással rendelkezik, ezen túl több mint száz más nyelven is elérhető.

Ízelítő a LibreOffice 6.0.x újdonságaiból:

A Linux Mint alaptelepítésében a LibreOffice irodai programcsomagot szállítja. Az újabb verziók PPA-ből telepíthetőek.

A LibreOffice 6.0.x telepíthető PPA csomagtárolóból a következő tároló hozzáadásával:

ppa:libreoffice/ppa

vagy parancssorból a következő parancsokkal:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
sudo apt-get update

A LibreOffice-nak egy időben két kiadása van, a Still (ez a kiforrott, stabilabb) és a Fresh (ami az újdonságokról szól, de még előfordulhatnak benne bugok)

Jelenleg a Fresh a 6.0-s sorozat, a Still pedig az 5.4-es ág.

Produktív környezetben történő felhasználásra a LibreOffice csapata mindig a Still változatot ajánlja, a kiforrottsága miatt. Ennek a PPA-ja más, mint a fenti, a „sima” PPA-ban vannak RC (Release Candidate - kiadásra jelölt) verziók is, amelyekben könnyen előfordulhatnak hibák.

Az 5.4-es PPA telepítése a következő módon történik:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-4
sudo apt-get update

Az 5.3-as PPA telepítése a következő módon történik:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-3
sudo apt-get update

Hatékonyság, egyszerűség, biztonság és interoperabilitás az asztali verziótól a felhőig

A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.0 verziójának megjelenését. A látványosan fejlődő szabad irodai programcsomag idén az első verzió megjelenésének 7. évfordulóját ünnepli és mára egy hatékony, egyszerű és biztonságos szoftverré vált, amely magas fokú interoperabilitást biztosít a Microsoft Office dokumentumokkal.

A LibreOffice 6.0 alkalmazható Windows, macOS és Linux operációs rendszereken, valamint felhőben egyaránt. Az új kiadás számos újdonságot hoz mind a programcsomag egészének működésében és az egyes részprogramokban (Writer, Calc, Impress/Draw) is, hogy a legjobban segítse a felhasználókat abban, hogy hatékonyan dolgozhassanak.

Hatékonyság

A szalagos menü, bár még kísérleti funkcióként van jelen, de már két új változattal gazdagodott. A teljes csoportos menü Writerre, Calcra és Impressre, valamint a kompakt több lapos Writerhez. A Speciális karakterek párbeszédablak is át lett dolgozva: keresőmezővel, valamint a nemrég használt, illetve kedvenc karakterek listájával bővült. A Testreszabás párbeszédablak is megújult: modernebb és intuitívabb lett.

A Writerben megjelent az Űrlap menü, ezzel is egyszerűbben hozzáférhetővé téve a LibreOffice egyik kevéssé ismert, de rendkívül hatékony funkcióját, hogy űrlapokat lehet benne tervezni, és a szabványoknak megfelelő PDF űrlapokat létrehozni. A Keresés eszköztárban, hogy még gyorsabb legyen a navigáció, bekerült egy választható lista a keresési típusokkal. Új alapértelmezett táblázatstílus és táblázatstílus-gyűjtemény jelent meg, a vizuális divat változásainak követése érdekében.

A Körlevél funkció is fejlődött: adatforrásként már Writer dokumentumot és XLSX fájlt is lehet használni.

A Calcban az ODF 1.2-vel kompatibilis függvények jelentek meg (SZÖVEG.KERES2, SZÖVEG.TALÁL2, CSERE2), hogy ezzel is erősítse az ISO szabvány formátum támogatását. A kijelölt cellatartományok, vagy alakzatcsoportok pedig exportálhatóvá váltak PNG vagy JPG formátumba.

Az Impressben az alapértelmezett dia méretarány 16:9-re változott, alkalmazkodva a jelenleg leggyakrabban használt képernyőkhöz és kivetítőkhöz. Ehhez kapcsolódóan 10 új Impress sablon is megjelent, valamint frissítve lettek a korábbiak.

Egyszerűség

A régi WikiHelpet leváltotta az új Help Online rendszer, kényelmes és mobilon is élvezhető formájú weboldalakkal. A LibreOffice súgó is frissült mind tartalmában, mind működésében, összhangban a LibreOffice 6 többi elemével.

A szótárak lehetővé teszik az automatikus toldalékolást vagy szóösszetételeket. Ez egy átfogó fejlesztés a helyesírás-ellenőrzőben, ami felgyorsíthatja a Writert használók munkáját. Míg korábban egyenként, külön kezelte az új szavak különböző formáit egy gazdag morfológiájú, összetett nyelvben, mostantól a Hunspell helyesírás-ellenőrző a „Nyelvi minta” modellen alapulva automatikusan észleli az új, toldalékolt vagy összetett szavakat

Biztonság

Az OpenPGP kulcsok segítségével ODF dokumentumokat írhat alá asztali operációs rendszereken, a kísérleti OpenPGP alapú titkosítás támogatásával. Ahhoz, hogy ezt a funkciót használhassa, telepítenie kell az operációs rendszeréhez megfelelő GPG szoftvert.

A dokumentumok osztályozása is fejlődött, többféle házirendet is engedélyez (melyek már OOXML fájlokba is exportálhatók). Writerben már bekezdés szinten is támogatott a jelölés és az aláírás.

Interoperabilitás

Az OOXML formátummal való interoperabilitás számos területen fejlődött: a SmartArt importálása, az ActiveX vezérlők importálása/exportálása, a beágyazott szöveges dokumentumok és táblázatok, a beágyazott videók PPTX-be exportálása, a kereszthivatkozások DOCX exportálása, a körlevélmezők DOCX exportálása terén, valamint a PPTX szűrő fejlődése terén, hogy megakadályozza sérült fájlok keletkezését.

Új szűrők is segítik a Writer dokumentumok EPub formátumba exportálását, valamint a QuarkXPress fájlok importálását, fejlődött a szűrő az EMF+ (Enhanced Metafile Format Plus) fájlok Microsoft Office dokumentumokban használt formájának importálásához. Fejlődött az ODF export szűrő is, még egyszerűbbé téve más ODF olvasók számára a vizuális elemek megjelenítését.

LibreOffice Online

A LibreOffice Online alapvetően egy szerver szolgáltatás, amit felhőalapú tárhely és SSL tanúsítvány hozzáadásával kell telepíteni és beállítani. Alkalmazható az internetszolgáltatók által használt felhőszolgáltatásokhoz, valamint a cégek és nagyobb szervezetek saját felhőihez egyaránt.

A LibreOffice 6.0 által bevezetett új funkciók célja az asztali és a felhőben lévő verziók funkcionalitásának összehangolása különösen azokon a területeken, ahol a felhasználók hasonló viselkedést várnak el. Például megjelent a Mentés másként funkció, illetve a Calc által kezelt sorok száma félmillióra nőtt, továbbá a Keresés és csere, valamint a helyesírás-ellenőrző funkciók is bekerültek a Writer, Calc és Impress online verziójába.

A legfrissebb LibreOffice Online forráskód Docker lemezképek formájában elérhető az alábbi címen:

https://hub.docker.com/r/libreoffice/online/

LibreOffice Viewer for Android

A LibreOffice Viewer for Android legújabb kiadásában rövidesen új dokumentumokat hozhat létre, formázási lehetőségeket kínál lapokra épített eszköztárral, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy képeket adjanak hozzá közvetlenül a fényképezőgéppel vagy a felhőből. Mindemellett a Calc felhasználói felülete oszlopfejlécekkel bővült, az Impress pedig bemutatókat lejátszó móddal. Az új kiadás megjelentetését 2018 első negyedévére tervezik.

Vállalati bevezetések

A LibreOffice 6.0 a nyílt forráskódú irodai felhasználás tekintetében a legújabb technológiát képviseli, és mint ilyen, az új technológiák iránt rajongókat, a korai befogadókat és tapasztalt felhasználókat célozza meg.

A vállalati szintű használatra a TDF fenntartja a kiforrottabb, stabilabb 5.4 családot – most az 5.4.4-es verziójú – amelyet tanúsított szakemberekkel javasolt támogatni. Ezek listáját az alábbi címen találja:

http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/

A TDF tanácsadó testületében (http://www.documentfoundation.org/governance/advisory-board/) számos olyan vállalkozás található, amely a LibreOffice hosszan támogatott változatát szolgáltatja, vagy tanácsadással foglalkozik az átállások és a felhasználói képzések terén, a TDF legjobb gyakorlatai mentén.

A LibreOffice-t a világ minden földrészén használják nagy szervezetek. A legjelentősebb átállások listája, melyekről a média is beszámolt, a TDF wiki-oldalán található:
https://wiki.documentfoundation.org/LibreOffice_Migrations

Biztonsági frissítések

A TDF nagy sietséggel soron kívül kiadta a LibreOffice 5.4.5-öt és 6.0.1-et. A soron kívüli kiadás fő oka, hogy egy nem felelősségteljesen viselkedő „biztonsági szakértő” nyilvánosságra hozott egy súlyos sebezhetőséget. Ajánlatos a frissítés ezekre a verziókra, illetve ha ez nem lehetséges, fokozott figyelemmel járjunk el nem megbízható forrásból származó fájlok megnyitásakor.

Frissítés: közben kijött a TDF discuss listára a teljes leírás, így nincs értelme a részleteket tovább visszatartani.

CVE-2018-1055: Remote arbitrary file disclosure vulnerability via WEBSERVICE formula

A LibreOffice Calc ismeri a WEBSERVICE függvényt, amely adatokat tud egy URL-ről letölteni. A sebezhető LibreOffice-verziókban a WEBSERVICE függvény helyi fájlokat is képes beolvasni, és ezek tartalmát a munkafüzetbe illeszteni. További képletekkel elérhető, hogy ezekből az adatokból egy URL jöjjön létre, amellyel a támadó a helyi adatokat egy távoli helyre továbbíthatja.

A LibreOffice újabb verzióiban a WEBSERVICE függvény csak http és https URL-eket enged, valamint a WEBSERVICE URL-ek a LibreOffice Calc hivatkozáskezelőjén is keresztülmennek.

Forrás: LibreOffice.hu

Hozzászólások

IG képe

17.3-ra hogyan?

Sziasztok!

Nekem LM17.3 Cinnamon van 64 bit.
Hozzáadtam a tárolót(ppa:libreoffice/ppa), de az 5.44-et akarja telepíteni.
https://imgur.com/a/FfGzA

Vagy 17.3-ra még csak ez van? :)

Köszi!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

17.3-ra hogyan? 17.3-ra hogyan?

#1 Én azt látom, hogy ezek vannak (a PPA-n):

There is a PPA dedicated to specific LibreOffice major series which support a range of older Ubuntu releases too:
https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/libreoffice-6-0 ("Fresh")
https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/libreoffice-5-4 ("Still")
https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/libreoffice-5-3 (EOL)
https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/libreoffice-5-1 (EOL)
 (testbed for 16.04 LTS SRUs, EOL upstream)
https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/libreoffice-4-2 (EOL)
 (testbed for 14.04 LTS SRUs, EOL upstream)

Más, kívánt változatot a Libreoffice weboldalról telepítheted szerintem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia,

Szia,

Szerintem ez a kérdezőnek nem igazán segítség, mert ha megnézed a hatos verzió tárolóját, akkor csak Bionic, Artful, Xenial-ra vannak benne csomagok, így a 14.04-re épülő Linux Mint 17-hez egyelőre nincsenek. Nem tudom, hogy később lesznek-e.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve