Újdonságok a Firefox Beta és végleges verziójában

kami911 képe

Mi az a Nightly? Miért ezt használom?

„Hogy mi is Nigthly? Hogy nem ismeritek? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Bámulatosan tudja változtatni az alakját!”

A Nightly a Mozilla Firefox fejlesztési változata, ahova először érkeznek a legújabb újdonságok. Ennek megfelelően naponta érkezik belőle új verzió, azaz naponta egyszer a böngészőt újra kell indítani – de a böngészést ott folytathatja az ember ahol abbahagyta. Ez nem azt jelenti, hogy mindenféle tesztelés nélküli dolog lenne itt, hanem olyan dolgok, amelyet a fejlesztők és az adott területért felelős vezető programozó úgy ítélt meg, hogy elég stabil ahhoz, hogy 12-16 hét múlva a végleges Firefoxban is megjelenjenek. Az összes Firefox-újdonságot itt lehet megtapasztalni a leghamarabb. Ez általában gyorsabb működést, szebb és jobb megjelenést, a webes szabványok és fájlformátumok nagyobb fokú támogatását jelent. Szóval a gyakorlatban általában jobban jár egy haladó felhasználó a dologgal – és ha nem zavarja a napi frissítések alkalmazása.

Óvatosabb felhasználóknak inkább a Beta verziót javasolnám. Itt aztán minden arra készen van, hogy 6-8 héten belül a fejlesztők véglegesnek jelölve kiadják az új verziót. A jelenlegi Beta verzióval nagyon sok újdonság fog kerülni a Firefox-ba. Ezért a fejlesztők és a Mozilla közössége arra kér mindenkit, hogy tesztelje az új Firefox Beta, azaz az 57-es verziót, amelynek rendhagyó módon a Firefox Quantum nevet adták a Mozillánál.

Segíts a tesztelésben!

Ha eddig is Firefoxot használtál, akkor elemi érdeked, hogy a következő verzió is jól működjön. A motorháztető alatt hatalmas horderejű változások érkeznek, ezért szükség van minden segítő szándékú észrevételre az új verzióval kapcsolatban. Ha most éppen nem Firefox-ot használsz, akkor is örülnénk ha tennél egy-két kört az új verzióval, s elmondanád, hogy milyen rosszabb (vagy éppen jobb) az új Firefox az általad használt böngészőnél.

Online és Offline hibavadászat

A Mozilla tesztelési kérésével összhangban a hazai mozillások is szerveznek online és offline hibavadászatot.

A személyes hibavadászatra, amely október 8-án lesz, itt lehet jelentkezni. Az ingyenes rendezvényre csak a laptopodat hozzad magaddal, a többiről a szervezők gondoskodnak.

Az online hibavadászat folyamatosan zajlik, Neked nincs más dolgod mint:
1) Letölteni akár magyarul, akár az általad preferált nyelven a Firefox Beta verzióját innen: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/channel/desktop/
2) Telepíteni a Firefox Beta verzióját a gépedre
3) Meglátogatni a weboldalakat, amiket használsz
4) Ha bármilyen hibát, vagy lassulást tapasztalsz jelenteni nekünk itt: https://webcompat.com/ a „Report bug” részben
5) Add meg a hibát tartalmazó linket és az előbbi bejelentés linkjét itt: https://firefoxsprint.mozilla.community/reporting/

Az online esemény itt található. A Telegramon található csatornát erre keresd.

Project Quantum

Megérkezett a tavaly ősszel beharangozott Project Quantum – a következő generációs böngészőmotor fejlesztési projekt második nagyobb frissítése a „Stylo”.

A Quantum projekt elsődleges célja, hogy a elérhetővé tegye az erős párhuzamosságra és memóriabiztonságra kihegyezett Rust nyelven íródott fejlesztői állapotú Servo böngészőmotor komponenseit a végfelhasználóknak szánt Firefox böngészőben.

A Mozilla a saját méréseire és tesztrendszerére (Speedometer 2.0) támaszkodva arra jutott, hogy a Firefox Quantum kétszer gyorsabb, mint a Firefox egy évvel ezelőtt.

Ez a konkurens böngészővel összemérve is jól látható:

A Quantum projekt lépésről-lépésre teszi lehetővé a Firefox számára, hogy az eddigi egy CPU mag használata helyett kihasználja a mai modern gépek 4 vagy annál több CPU magját is. A következő állomás amihez most érkezett a fejlesztés, a CSS leképző motor, a Stylo, amely szintén Rust-ban íródott.

A Stylo-ról szóló cikkben, remek összefoglalás található, hogyan működik is a böngésző leképzési folyamata és , mi az amiben a masszív párhuzamosítás akár 2-18x-os sebesség növekedést tud elérni. A Stylo-ban a fejlesztők négy böngésző (Firefox, Servo, Chrome, Safari) megoldásait ötvözték a nagyobb sebesség érdekében.

A Quantum projekt további cseredarabja hamarosan még bekerülnek a Firefox-ba, így hamarosan a Firefox belső működése mind desktopon, mind mobilon megújul.

Kiterjesztések WebExtensions alapokon

Persze olyankor előfordulnak olyan nagy volumenű átalakítások, mint most a Firefox jelenlegi Beta változatában, ahol az eddigi XPI (XUL alapú) kiterjesztéseket felváltják a WebExtensions alapú kiterjesztések. Ez jó hír azoknak, akik az eddiginél biztonságosabb kiterjesztés-ökoszisztémára vágynak. Rossz hír azonban azoknak, akik az eddig megszokott kiterjesztéseit használná Firefox-on. A XPI alapú kiterjesztések jóval nagyobb lehetőségeket biztosítottak a kiterjesztés fejlesztők számára, amelyet a WebExtension-ok nem tudnak mind biztosítani. Így elképzelhető, hogy lesz néhány kiterjesztés, amelyre vagy nem lesz megfelelő újraírt vagy más által készített kiterjesztés, de a kiterjesztések többségének lesz majd WebExtension alapú változata. A fejlesztőknek azonban hosszú távon azonban jó lehet hogy a Firefox és Chrome kiterjesztések szinte teljesen megegyeznek.

A Firefox új arca

A Firefox megjelenése az utóbbi időben nem sokat változott. Kisebb igazítások voltak a fazonon, amely szebbé és jobbá tették az desktop és mobil verziók kinézetét, de a Firefox 29 óta, tehát az Australis bevezetése eltelt nagyjából bő három évben nagyon nagy változtatások nem voltak. A Firefox Quantum fejlesztései közé bekerült a Photon projekt UX-terv elemei, amely a Flat UI tervezés jegyében minimalista megjelenést, szögletes lapfüleket, elegáns animációkat és korunk elvárásainak megfelelően HiDPI támogatást biztosít. Minden felhasználói tartalom, legyen szó könyvjelzőkről, Pocket-ről, előzményekről, letöltésekről, megnyitott lapokról a kibővített funkciójú Könyvtárban foglalnak helyet. Az új felület nem csak szebb, okosabb is, hiszen ha érintőképernyőn használjuk, akkor a kényelmes használathoz szükséges UI elemek méretei igazodnak az egérrel vezérelt vagy érintőképernyős felhasználáshoz.

Megváltozik a menü is! Az eddigi hamburger menű új kinézetet kap. A nagy ikonok helyett a hagyományosabb menüre emlékeztető komplex Flow menü jelenik majd meg. Ebbe új elemeket nem lehet tenni, viszont a legszükgségesebb menülemek eleve kint vannak és a testreszabás segítségével az eszköztáron is elheléyezhetők a további eszköztár gombok. Azok a gombok amelyek nem férnek ki éppen, a „>>” gomb alatt lesznek elérhetőek. Ez a megoldás, jobban emlékeztet a hagyományos menühasználatra, mégis a Firefox testreszabható marad.

A vadonat új betöltési anumáció pedig így néz ki:

Az intelligen címsor összevonhatóvá válik a keresőmezővel, ezt a beállítások között lehet szabályozni. A címsor végén egyre több akció lehetőség jelenik meg, az eddigi kedvencekhez rakás mellet a „...”-al jelölve a címsor másolásától, a lapküldésig, újabb lehetőségeket helyez elérhető közelségbe a böngésző.

Új felhasználóknak pedig a Firefox megújult képességeit bemutató ismertető jelenik meg induláskor.

Egy kis demo!

Firefox felhasználók ezeket az újdonságokat November 14-én kapják meg. De kérnénk mindenkit, hogy próbáljátok ki az új Firefox Quantum-ot, azaz a Beta verziót és jelezzetek vissza itt a fórumokban, illetve a hibabejelentőt is használjátok, ha problémába ütköztök.

Segítsetek Firefoxnak, a kis rókának, hogy minél eddiginél gyorsabb és ügyesebb legyen!

A Beta verziójú Firefox asztali gépekre, Android-ra, és iOS-re már elérhető. Sok fejlesztés van az új Firefoxban, közös érdekünk, hogy a Chrome mellett egy másik kiváló, vagy egy még jobb böngésző is legyen a piacon.

Jé, van új Forefox is!

Az az igazság, hogy a Mozilla fókusza a következő (57-es), Firefox-on van, de megjelent végleges verziókén a Firefox 56-os verziója is.

  • Az asztali változatban megjelent egy Firefox Screenshot, amellyel egyszerűen lehet képernyőkép mentéseket készíteni egy weboldalról, vagy akár az egész weblapról (most már a fejlesztői eszközök használata nélkül)

  • További újdonság, hogy a beállítások lapon átszervezésre kerültek a beállítások, a jobb olvashatóság érdekében, illetve az újonnan beépített keresőmezővel kereshetők az egyes beállítások.

  • Az adatgyűjtés és felhasználás észszerűsítése is megtörtént, az új adatvédelmi nyilatkozat frissítésével összhangban.

  • A háttérben megnyitott média tartalmak lejátszása nem indul el automatikusan.

  • A Send Tabs funkció továbbfejlesztése is megjelent, ráadásul már nem kell hozzá Firefox Account sem.

  • Hardveres gyorsítás használata AES-GCM-hez.

  • Safe Browsing protokoll 4-es verziójának használata

  • Layout panel a CSS Grid DevTools-ban.

  • 20%-kal kisebb frissítések, a frissítések biztonságosabb ellenőrzésével.

  • Encoding Standard kompatibilis karakterkódolás konvertálók kicserélése Rust-ban készült változattal.

A mobilos Firefox újdonságai:

  • WebExtension kompatibilitás növelése Androidon.

  • Android 4.0 támogatásának megszűnése.s

  • Flash támogatás megszűnése.

  • Hardveres kódolás használata WebRTC-ben, amivel csökken a fogyasztás és javul a teljesítmény.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében található.

Biztonsági bejelentések

A Firefox új verziója 2 kritikus hibát, valamint több magas és közepes hibát is javít. Érdemes ezért is frissíteni.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak.