Itt a 4.13-as Linux Kernel

kami911 képe

Linus Torvalds elkészült a 4.13-as verziójú Linux Kernellel. Hivatalos bejelentés még nincs, de a Phoronix összefoglalta a 4.13-ban található Újdonságokat:

Időközben befutott Linus üzenete is, amelyeben megjegyezte, hogy igen aktív volt a kiadás előtti idpszak, de semmi olyat nem látott, ami miatt el kellett volna halasztani a kiadást. Ebben a verzióban jelent meg a kernel szintű TLS támogatás, amely 2-7% sebességelőnyt ad a kernelen keresztül dolgozó TLS-t használó alkalmazásoknak. Ezek mellett jött támogatás az Intel Cannon Lake és javítás a Coffee Lake lapkáihoz, illetve az AMD Raven Ridge processzorhoz is. Frissül a Vega támogatás is, de sajnos továbra sincs DC/DAL támogatás, amely azt jelenti, hogy kijelzőt ez az illesztőprogram nem képes használni. De természetesen használható az AMD külső tárolóban lévő kernele, amelyben a még be nem fogadott nyílt forráskodú DAL már benne van. Szokás szerint számos hardver illesztőprogram (és javítás) is érkezet, valamint a fájlrendszerrel kapocsolaban is számos újdonság van.

DRM / Grafika

  • Intel Cannonlake support in its initial. preliminary hardware state. There is also initial Intel Coffeelake support for these next-gen successors to Kabylake. Expect the Cannonlake/Coffeelake support to mature over the next few cycles.
  • AMD Raven Ridge support is new on the AMDGPU DRM side as well as many fixes for Vega. But with Raven / Vega, there still is no display support on Linux 4.13 as the DC/DAL code has yet to be merged.
  • DRM synchronization object support was merged to core DRM.
  • AMDGPU has KIQ support for compute rings, SR-IOV improvements, and many other fixes to its open-source Direct Rendering Manager driver.
  • Nouveau for open-source NVIDIA has HDMI 3D / stereoscopic support.
  • The pl111 display controller code was merged after sitting around for years.

Alrendszerek

Fájlrendszerek / Storage

Processzorok

Hardware

Továbbiak