Linux Mint Közösségi munkanap

kami911 képe

Mit szólnátok hozzá, ha tartanánk egy olyan napot, ahol a résztvevők elsajátíthatnának egy sor olyan dolgot amit a Magyar Linux Mint Közösség tagjai csinálnak?

Időpont: 2017. május 6. szombat reggel 9-től délután 16 óráig
Helyszín: Millenáris Classic Irodaház 1024 Budapest Lövőház u. 39. - Ulyssys Kft. negyedik emeleti tárgyalója

Egy szép szombati napon mesélnénk róla, és el is kezdhetnétek pár olyan aktivitást, amelyekre a leginkább szükség lenne a haza Linux Mint közösség életében. Nem árulunk zsákbamacskát, ezek azok a tevékenységek, amelyeket a Közreműködés oldalon is ajánlgatunk, de úgy gondoljuk, egy közös gyakorlat orientált napon sokkal jobban át tudjuk adni a tudást és helyismeretet szerezhettek a linuxmint.hu oldallal kapcsolatban. Érdekes és sok elfoglaltsággal járó feladat egy disztribúció hazai honlapjának fenntartása. Számos tevékenység van, amiben számítunk a közösség segítségére. Ha van egy kis szabadidőd és szívesen segítenéd a Linux Mint magyarországi közösségét, akkor ne tétovázz. Gyere Te is!

Itt tudtok jelentkezni az ingyenes rendezvényre: linuxmintmunkanap.eventbrite.com

Megközelítés: A Millenáris Classic Irodaház megközelíthető a Lövőház utcán keresztül, a Széna térről indulva. A Széna tér a Széll Kálmán tér (régebbi nevén Moszkva tér) mellett van. A Széll Kálmán tér (Moszkva tér) egy M2 metró megálló, a Déli pályaudvar M2 megállótól egy megállónyira.
A Széna tér megközelíthető a Nyugati pályaudvar felől is, a 4-es vagy a 6-os villamossal.

Az alábbi feladatok önkéntes munkák, amelyek heti néhány óra elfoglaltságot jelentenek. Ezeket az elfoglaltságokat fogjuk bemutatni, illetve lesz előadás a hamarosan megjelenő Linux Mint-ről is.

Tervezett témák

 • Általános megjegyzések a közösségi munkáról
 • Hírek, tippek és cikkek írása
 • Segítség a fórumban
 • Fordítás
 • Dokumentálás
 • Tesztelés és új verziók
 • Új Linux Mint kiadás bemutatása és kiadási rendezvény

Kérlek titeket, hogy hozzászólásban jelezzétek, hogy:

 • tudtok-e jönni,
 • mikorra jönnétek,
 • meddig maradnátok,
 • mi az a téma, ami jobban érdekel,
 • amit még szerintetek hasznos lenne.

Közreműködési lehetőségekről részletesen

Hírek és cikkek írása – Ha jól bánsz a szavakkal és szeretsz érdekes témákról írni, akkor jelentkezz „Cikkíróknak“. Beszámolhatsz az újdonságokról, hírekről érdekességekről amelyek a Linux Mint-tel, Linux-szal vagy azon futó programokkal kapcsolatosak. Ha egy érdekes problémát oldottál meg vagy új programot próbáltál ki megírhatod a linuxmint.hu-n lévő blogodba is.

Cikkajánlók írása –Érdekességek a Linux Mint, a Linux, a számítástechnika világából. Pár soros ajánló, összefoglaló. Minden ajánlóban 2-8 cikk ajánlása, napi vagy heti pár alkalomnyi rendszerességgel.

Napi vagy heti Linux Mint tippek –Ha vannak bevált trökkjeid, vagy mindig találsz olyan érdekességeket, amelyek megkönnyítené más felhasználók életét, akkor írd meg őket napi vagy heti rendszerességgel.

Fórum segítő – Ha szívesen segítesz kezdőknek, akiknek sok kérdése vagy nem éppen alaposan körülírt problémája van, de te segítőkészségedet és jó kedvedet így sem veszted el, akkor jelentkezz „Fórum Segítőnek“. Persze a profi kérdéseket is megválaszolhatod, hiszen aki tud az segít.

Fordítás – Ugye te is élvezed, hogy még a nagymamád is Linux Mint-et használ, mert a kedvenc disztribúciód már egy ideje – ha nem is mindig tökéletesen – de tud magyarul. Ha szeretnéd megtartani ezt a jó szokását, akkor jelentkezz „Fordítónak“. Nem kell hozzá más, mint angol nyelvtudás, még erősebb magyar nyelvtudás és az általános szabályok ismerete. A szabályokat érdemes átolvasnod a Fordítás HOGYAN leírásból és már vetheted is a képernyőre a szebbnél szebb magyar karakterfüzéreket. A felhasználói felületet magázó formában honosítjuk.

Dokumentáció fordítás – Ha nem megy valami, nézd meg a dokumentációt. Viszont a leírások nagy része nem elérhető magyarul. Ha a kedved úgy tartja fordíts le a téged érdeklő, általad hasznosnak tartott Linux Mint, Ubuntu vagy Debian dokumentációkat. Kiemelten fontos a Felhasználói kézikönyv aktualizálása. Elkezdtük az on-line könyv szerkeztését is, itt tudsz közreműködni: https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-felhasznaloi-kezikonyv.

Dokumentáció átvétel – Az Ubuntu és Debian közös alapok a dokumentálásban is a Linux Mint felhasználók segítségére vannak. Az itt elérhető Linux Mint felhasználói kézikönyvet kellene folytatni, úgy hogy egyes részeit az magyar Ubuntu dokumentációból vesszük át, a Linux Mint sajátosságainak figyelembe vételével. Átvételre szánt fejezetek:
http://sugo.ubuntu.hu/14.10/media.htmlhttps://linuxmint.hu/sugo/zene-video-es-fotok
http://sugo.ubuntu.hu/14.10/prefs.htmllinuxmint.hu/sugo/szamitogep-szemelyre-szabasa
sugo.ubuntu.hu/14.10/tips.htmllinuxmint.hu/sugo/telepitett-rendszer-finomhangolasa
sugo.ubuntu.hu/14.10/hardware.htmllinuxmint.hu/sugo/hardvereszkozok-kezelese és linuxmint.hu/sugo/nyomtatas-fax-es-szkenneles

Tippek – Vannak jó tippjeid, amelyeket pár mondatban el lehet magyarázni, és neked beváltak? Küldd el nekünk és közzétesszük a Linux Mint Magyar Közösségének Facebook oldalán.

Tesztelés – Pillanatok alatt észreveszed, ami másnak fel sem tűnik? Szeretsz hibát keresni a fordításban vagy a programok működésében? Jelentkezz „Tesztelőnek“és részletes leírás mellett jelentsd be a hibákat angolul a fejlesztőknek illetve a fordítással kapcsolatos hibákat magyarul nekünk.

A Millenáris Classic Irodaházban zártláncú kamerarendszer üzemel.

Hozzászólások

kimarite képe

RE: Linux Mint Közösségi munkanap

@#0 Én már régebben is említettem, hogy parancs dokumentációkat szívesen fordítok.
'Ha a kedved úgy tartja fordíts le a téged érdeklő, általad hasznosnak tartott Linux Mint, Ubuntu vagy Debian dokumentációkat.'
Igaz, hogy csak a Debian-ra értettem, és annak a honosítása -megbeszéltük- külön zajlik, de ha úgy nézzük, a kézikönyv (manpages) oldalak mindenhol ugyanúgy néznek ki. Fordíthatok LM-et.
 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:RE: Linux Mint Közösségi munkanap

#2 Fordításnál általában érdemes az upstreamban fordítani. Ennek a legnagyobb előnye, hogy a munkád az összes - az adott eszközt, honosított verzióban használó alkalmazásnál elérhető lesz. Van egy pár dolog amiről annó előadást tartottam, hátha hasznos: www.slideshare.net/KAMI911/a-forditonak-mindenhezlehetkoze - de majd megbeszélhetjük a helyszínen is. A dokumentáció átvétele vagy a manpage fordítása ugyanúgy jó lehet :) Viszont itt elég szigorúan kell tartani a nyelvatni és a formai szabályokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE: Linux Mint Közösségi munkanap

#2.1 Legjobb, ha megbeszéljük személyesen. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hol van ez pontosan?????

Tisztelettel,

Jelemtkeztem,csak egy a BÖKKENŐ:

HOL A  MÉNKŐBEN VAN A TALÁLKOZÓ?

Kaphatnék egy CÍMET???

Nem vagyok pesti!!!!

Több mint 100 km-rről jönnék,ha tudnám a HELYET????

 

Tisztelettel,

Rianon (Keresi Rudolf)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Hol van ez pontosan?????

#4 Szia,

Helyszín: Millenáris Classic Irodaház
https://www.openstreetmap.org/way/268362233#map=17/47.51057/19.02488
1024 Budapest Lövőház u. 39. - Ulyssys Kft. negyedik emeleti tárgyalója

A Millenáris Classic Irodaház megközelíthető a Lövőház utcán keresztül, a Széna térről indulva. A Széna tér a Szél Kálmán tér (régebbi nevén Moszkva tér) mellett van. A Szél Kálmán tér (Moszkva tér) egy M2 metró megálló, a Déli pályaudvar M2 megállótól egy megállónyira.
A Széna tér megközelíthető a Nyugati pályaudvar felől is, a 4-es vagy a 6-os villamossal.

Az eredeti hír tartalmazza a cím URL-t.

A pontos cím nem elég amúgy? Kérdezd azt a más és hiányzó információt ami hiányzik az oda utazásodhoz! Merről jössz?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

RE:RE:Hol van ez pontosan?????

#4.1 Bele is írom a szövegbe :) Köszi a leírást :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
stray képe

RE:RE:Hol van ez pontosan?????

Szia!

 

Köszi a szervezést. A terembér mennyibe került mennyit kellene rá összedobni?

stray  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

RE:RE:RE:Hol van ez pontosan?????

#5 Nincs belépő! Terembérletet nem fizetünk, az ULYSSYS befogadta a rendezvényt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve