Megjelent a Linux Mint 18.1 „Serena” Cinnamon és MATE kiadása

kami911 képe

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 18.1 kiadását, amely a Serena nevet kapta. Ahogy a 18-as kiadás is, a 18.1-es kiadás is az Ubuntu legújabb – áprilisban megjelent – 16.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően ez a verzió 2021-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez.

A magyar nyelvű fordítás a Cinnamon esetében teljes, a MATE esetében 99%-os.

Ez a kiadás tartalmazza a Cinnamon 3.2 és a MATE 1.16 nemrég megjelent verzióit, illetve sok más újdonságot is. A fejlesztők ezzel egyidőben a LMDE 2 „Betsy” tárolóba is feltöltötték a legújabb kiadásnak megfelelő csomagokat, valamint az XApps alkalmazáosok legújabb verzióját. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftverkörnyezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert.

Újdonságok

A Linux Mint ezen kiadása számos újdonságot kínál a felhasználók számára, amelyet a következő dokumentumban foglaltunk össze:

Fontos információk

A kiadási megjegyzések hasznos tudnivalókat tartalmaznak az ismert hibákról és azok lehetséges megoldásáról, így kérkül olvassa el a következő leírást:

Rendszerkövetelmények

 • Memóriaigény: 512 MB RAM (1GB ajánlott a gördülékeny használathoz),
 • Háttértárigény: minimum 9 GB (20GB ajánlott),
 • Grafikus kártya legalább 800×600 felbontással (1024×768 ajánlott),
 • DVD-meghajtó vagy USB port.

Főbb szoftverösszetevők

A Linux Mint 18.1-es, Serena kódnevű verziója a főbb összetevőket tartalmazza:

 • Cinnamon 3.2 verzió (Cinnamon változat),
 • MATE 1.16 verzió (MATE változat),
 • MDM 2.0 verzió,
 • Linux kernel 4.4 verzió,
 • Ubuntu 16.04 programcsomagok.

Megjegyzések

 • A 64 bites ISO lemezkép elindul BIOS és UEFI üzemmódban is.
 • A 32 bites ISO lemezkép kizárólag BIOS üzemmódban indul el.
 • A 64 bites ISO lemezkép használata ajánlott az összes modern számítógép esetén, amelyet az elmúlt tíz évben került forgalomba.

Frissítési figyelmeztetések

 • A BÉTA kiadásról frissíthet a végleges kiadásra a Frissítéskezelő segítségével az 1-es szintű frissítések telepőítésével.
 • A Linux Mint 18 verzióról frissíthet a 18.1-es verzióra. A frissítés menetét a Linux Mint 18.1 megjelenése után, még ebben a hónapban teszik közzé a fejlesztők.

Letöltés

A Linux Mint legújabb, Ubuntu 16.04 alapú kiadása.

Támogatás 2021 áprilisig.

Cinnamon

A Linux Mint 18.1 verziójának Cinnamon kiadásának 64 bit ISO-képfájljainak letöltése:

MATE

A Linux Mint 18.1 verziójának MATE kiadásának 64 bit ISO-képfájljainak letöltése:

A Linux Mint 18.1 verziójának Cinnamon és MATE kiadásának 32 bit ISO-képfájljait a következő oldalon töltheti le: https://www.linuxmint.com/download_all.php.

Hozzászólások

Mi a tapasztalat?

Aki már használja, hogy müködik? Nálam sajnos a 18 cinnamon nem futott, telepítés és frissítés után csak fekete képernyő volt. Remélem, ez jól működik majd. Most a 17.3 cinnamon van fent, ezzel semmi gond sincs.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sajnos ez sem jó

"Nagy örömmel" jelentem, hogy ez sem óhajt működni a laptopomon. Fölmegy, lefrissítem, újraindítom, bejelentkező képernyő még van, jelszó beír aztán csak fekete képernyő középen egér kurzorral. Azt hiszem, már nem szívok ezzel tovább, MacBook vásárlás lesz a dologból. Addig meg megy vissza a 17.3.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Sajnos ez sem jó

#2 Erre van két lehetőség;

-- átlépsz konzolra (Ctrl + Alt + F2), bejelentkezel, és megnézed (és leírod) mit ír ki a konzol. Esetleg kiadod, hogy startx (és Enter), erre mit ír ki. De ha megmondod, milyen asztali környezet Cinnanmon, KDE, Mate, Xfce, LXDE, stb.), akkor megmondom a grafikus környezezet indítási módját (amúgy a startx is elég 'jókat' mutat). AMD videókártyád van amúgy?
-- a másik lehetőség a Chroot módszer. Tulajdonképpen nem is kell chroot-olnod egy LiveCD-ről, hanem elég a log fájlokat nézegetni;
     -- /home/$USER/.xsession-errors
     -- /var/log/dmesg és Xorg.0.log (a hosszú szövegeket a https://paste.ubuntu.com/ oldalra kérjük, majd mentés után linkeld ide)
     -- a chroot (https://linuxmint.hu/blog/2016/08/chroot-live-rendszer-livecddvdusb-stick) arra jó, hogy kiderítsük a videókártyá(i)d és hozzá tartozó a kernel modult és ebből tudunk megoldást javasolni.
Teszt parancs erre;

lspci -nnkv

A kimenete kéne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Mi a tapasztalat?

 18.1 Matét telepítettem (64 bit természetesen).

Rendben települt, frissítettem is. Azonban ami egyes rendszereknél előfordult, az most ennél a verziónál is előjött. Azt írja a hálózatkezelő, hogy a wifi eszköz nem áll készen. Nincs wifi hálózat. Ismerős már.. készelétbehelyezés, majd visszakapcsolás, és voalá, van wifi.

Azonban leállítás után ugyancsak ez a helyzet fogad. Nem olvasok utána. Talán majd későbbi frissítések javítják e kérdést, minden esetre javaslatotokra magam is a 17.3-as Mintet tette vissza Mate-val. Ott rendben mennek a dolgok.

Persze, itt is igaz ennél az újabb Mintnél, hogy azért kiadás után érdemes lehet várni egy-két hónapot, amíg stabilabbá nem válik. Alap ubuntuk esetében legalábbis ez volt a korábbi javaslat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Mi a tapasztalat?

#3 Valamelyik parancs esetleg segít (Linux Mint 18.x / systemd)
          -- mindkettő ugyanazt csinálja, de 'máshogyan'.

sudo systemctl restart networking.service
sudo systemctl restart network-manager

Igazából a restart helyett, jobb lenne a stop majd a start.

Még valami a nyelvemen van, ha eszembe jut, azt is leírom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Sajnos ez sem jó

Igazából nem is tudom, mi lehet a gond, mert tulajdonképpen csak a cinnamonnal van gond, más asztali környezet gond nélkül működik, frissítés után is. Ez így volt már 18.0 esetében is, xfce, kde, és mate is ment gond nélkül. Most a 18.1 mate is rendben működik, csak a cinnamon nem. A gépem egyébként egy HP EliteBook 8460p, Intel Corei5 2425M, Intel HD 3000.Tehát semmi különleges, ami miatt ne működhetne rendesen. Mást amúgy nem nagyon akarok használni, csak cinnamont, ezt szeretem. De ha minden kötél szakad, jövő februárban, a caffeteria részeként megint kérhetek laptopot, ha lesz valami jó, választok egyet, addig meg visszamegy a 17.3

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:Sajnos ez sem jó

#4 Ne haragudj, de nem kérdeztem, hogy mi a gond, és azt te tudod vagy nem tudod. Igazából ezek egyike nem számít igazán. Én kettő megoldást javasoltam és azt javasoltam, próbáld ki.

Én például szeretem a mákos gubát, mákos palacsintát, mákos rétest, mákos pitét ... ez a téma például téged érdekel? Ha igen beszélgessünk ..., de ettől még nem jutunk egyről kettőre. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sajnos ez sem jó...

Megmondom őszintén a 18.1-es nálam sem működött jól notebookon. Nem tért vissza alvó állapotból, ha mégis, akkor a bejelentkező képernyőn nem lehetett jelszót beírni, CTRL+ALT+F1 nem hozta be a tty1-et, belefagyott. Már majdnem visszatettem a 17.3-at, mikor végső elkeseredésembenn (amikor éppen sikerült működnie a Cinnamon felületnek) ráfrissítettem a kernel-re, feltéve a 4.8-at (eredetileg 4.4-gyel jött ki).

Voilá. Egy csapásra megoldódtak a problémák, minden megy gyönyörűen, gördülékenyn, gyorsan! Nálam marad ez a verzió

Egy próbát neked is megérne, ráadásul a frissítéskezelőn keresztül egyszerűen megoldható, nem kell hozzá semmit bűvészkedni!

Sok szerencsét!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

CPU

Telepítettem, kipróbáltam.  Youtube-on HD 1080-nál  100 %-on fut a processzor. Szinte le se csökken. HD 720-nél 80%- 95%  -kal terheli a processzort.  AMD   driver  egyenlőre sehol.  Főleg HD 6770 -es kártyához.  Nekem a 18.0 esetén is ez volt a gond.  17.3 -mal semmi gondom.  

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:CPU

#7 HD 6670 AMD-hez a nyííl drivert tudod használni egyelőre a 18.x-hez (-tól).
A 'dmesg' kimenetében kéne nézelődni hibák iránt.
Melyik böngésző?
HTML5 vagy Flash a videó .., csak Youtube vagy máshol is ilyen?
Mennyi RAM érhető el?
... esetleg a GPU firmware-e hiányozhat, ezt megmutatja a dmesg. és mást is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve