A kockázatokról és mellékhatásokról… nemcsak a vájt fülű hackereknek

kimarite képe

Az internethasználók naponta növekvő tábora egyre több ügyet intéz a világhálón úgy, hogy a többség egyáltalán nem törődik a rá leselkedő veszélyekkel. A magánemberek ugyan félnek a bankkártyaadatok ellopásától, de a legtöbben nem igazán védik az eszközeiket. A bankszámlák megcsapolásához viszonyítva azonban lényegesen nagyobb kárral járó támadások fenyegetik az egyes országokat és azok teljes lakosságát.

Aki meg akarja magát védeni, és hajlandó ennek érdekében némi szellemi erőfeszítésre, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság honlapján talál egy ingyenesen letölthető tankönyvet, amely mindössze egy regisztrációba kerül.

A Neumann Társaság honlapján elérhető a konferencia összefoglalása, amelyből letölthetők az előadók prezentációi.
http://njszt.hu/neumann/hir/20161026/hogy-ne-jojjon-el-a-digitalis-mohacs

Az Európai Unió ez év októberét kibervédelmi hónappá nyilvánította. Magyarországon is számos rendezvényt szerveztek annak érdekében, hogy a szakemberek és a laikus internethasználók minél szélesebb körben megismerjék, mit tesznek, és mit tehetnek a biztonságos internethasználat érdekében.

E programsorozatba illeszkedik a Neumann Társaság (NJSZT) és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) által szervezett konferencia, melynek beszédes címet adtak: A kockázatokról és mellékhatásokról… nemcsak a vájt fülű hackereknek. A két intézmény szorosan együttműködik a kiberbiztonság növelése érdekében: a Neumann Társaság nemcsak az informatikusokból álló tagság szaktudásának folyamatos fejlesztéséhez, de a laikus internethasználók tudatosságnöveléséhez is hozzájárul annak érdekében, hogy Magyarországon minél kevesebb kárt tudjanak okozni a kibertámadók.

Cikk a Librarius.hu oldalán;
... http://librarius.hu/2016/10/29/digitalis-mohacs-elkerulheto/

A Szegeden tartott konferencián érdekesebbnél érdekesebb előadások hangzottak el. A résztvevők megismerhették a Nemzeti Kibervédelmi Intézet tevékenységét, amely részben az elvi irányítási kérdésekre, részben a konkrét támadások elhárításának megszervezésére irányul. Fontos tény, hogy 2013-ban elkészült Magyarország nemzeti kiberbiztonsági stratégiája, és kialakították a magyar államot védő számítógépes incidenskezelés struktúráját.

Hozzászólások

Megpróbáltam regisztrálni, de

Megpróbáltam regisztrálni, de hibát dobott a valós e-mail címemre.
"The value felhasznalo@mail.hu has already been submitted once for the E-mail cím field. You may have already submitted this form, or you need to use a different value."
El tudnád küldeni a doksit privátban, ha te letöltötted?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Megpróbáltam regisztrálni, de

#1 Szia, régebben töltöttem le, most nincs a szerverükön a fájl (vélhetően);

a /tmp/mozilla*/x*.pdf.part nem menthető, mert a forrásfájlt nem lehet olvasni. Próbálja később vagy lépjen kapcsolatba a kiszolgáló rendszergazdájával.

Kapcsolatba léptem velük, a rendszergazdával. Az általános jogokra is rákérdeztem (vélhetően nem a rendszergazda dönti ezt el, de remélem, továbbítja). Mert jó, hogy letölthető (most elméletben csak), de ennél szélesebb jogokra lenne szükség szerintem. A mentésem nem tudom, hol van, de valójában az azt (is) vélhetőleg tartalmazó HDD-mmel gondok vannak, még nem tudtam megoldani ... .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Megpróbáltam regisztrálni, de

#1.1 Ezt a választ kaptam kiadvány letöltésével, megosztásával kapcsolatosan a rendszergazdától;

„Sajnos némelyik böngészőben előfordul ez a jelenség. A fájl elvileg 4 MB-os nagyjából, tehát elképzelhető, hogy rendben letöltődött, csak nem nyitja meg a böngésző saját PDF nézője. Minden esetre mellékeltem a tankönyvet ide is.

A tankönyv ingyenesen elérhető volta fontos számunkra, viszont szeretnénk továbbra is nyomon követni, hogy hányan töltik le – ezért nem tartom túl valószínűnek, hogy a vezetőség hozzájárulna a hivatalos továbbosztásához, de azért rákérdezek.”
(NJSzT)

Te már letöltötted egyszer ugyanazon e-mail-lel, azért kapod azt a választ.

Üdv, kimarite

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Megpróbáltam regisztrálni, de

#1.1

Nekem is ugyanezt a hibaüzenetet dobja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:Megpróbáltam regisztrálni, de

#1.1.2 Vélhetően megpróbálják javítani. Írhatsz nekik, ha nem sikerül a letöltés és szeretnéd a könyvet. Csak szolid hangvételben, mert nyilván igyekeznek. Pontosan nem tudom, mi az, ami a tmp-be próbál mentődni és miért oda, de vélhetően a könyv az. A Firefox-szot nem szereti. A mai világban ez ... nem jó. De mindenhol előfordulhat. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Android-os készülékek veszélyben ...

Gooligan

A Check Point biztonsági szakértői fedezték fel a Gooligan névre keresztelt androidos kártevőt, ami külsős szoftvergyűjteményeken és adathalász támadásokon keresztül terjed, rootkitet telepít és felhasználói tevékenység szimulálásával alkalmazásokat tölthet le, valamint értékelhet – akár a Google Playben is. Úgy tűnik, hogy a kártevő az Android korábbi verzióit (4.0, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 5.0, 5.1) támadja, viszont a Google kritikán aluli frissítési politikájának köszönhetően a felhasználók 74 százalékát érinti.

A szakértők tudomása szerint a Gooligan eddig több mint 1 millió Google-fiók belépési adatait szerezte meg és közvetítette készítői felé. A Google már javította a kártevő által kihasznált sebezhetőségeket, de ez nem sokat ér azok számára, akiknek a készüléke nem kapja meg a javítást – tehát az érintettek többsége. Ettől függetlenül a Check Point lehetőséget ad a készülékünk ellenőrzésére.
https://gooligan.checkpoint.com/

AirDroid

Az androidos készülékek számítógéppel való kezelését lehetővé tévő AirDroid
http://web.airdroid.com/
felhasználói (10-50 millió telepítés) sem érezhetik magukat biztonságban. A fejlesztők úgy oldották meg az app-server kommunikációt, hogy a titkosítás feloldására szolgáló kulcsot fixen elhelyezték az alkalmazásban, így a támadók könnyedén eltéríthetik és távolról vezérelhetik az AirDroidot futtató androidos készülékeket.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a sebezhetőséget felfedező Zimperium már májusban jelezte a problémát a fejlesztők felé, azok viszont hosszú hónapokon át hallgattak az ügyről. Végül néhány nappal ezelőtt kiadtak egy frissítést, ami továbbra is érintett
https://9to5google.com/2016/12/01/airdroid-security-vulnerabilities/
a sérülékenységben – ezért a Zimperium úgy döntött, hogy nem vár tovább, publikálja a hiba részleteit.

Forrás
https://androbit.net/news/6707/gooligan_es_airdroid_sok_millio_android_van_veszelyben.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve