Játék Linuxon - 2016 január végi körkép

Kabika képe

Üdvözlök mindenkit a - terveim szerint - havonta jelentkező hírekkel a linuxos játékvilágból!

Lesz itt szó Steamről, GOGról, szabad játékokról, új megjelenésekkel, érdekességekkel.

Vágjunk is bele!

Az Atari Vault elérhető lesz Linuxon

Mi is az az Atari Vault?

Az Atari úgy döntött, hogy kiadja 100 klasszikus játékát (pl.: Asteroids, Centipede, Missile Command, Tempest, és Warlords) egy csomagban a Steam platformra.

Többjátékos támogatást és precíziós irányítást ígérnek, és már el is kezdődött a találgatás, hogy ezt a Steam Controllerrel érik-e majd el.

Pontosan még nem lehet tudni, hogy melyik játékok kerülnek be (vagy ezek melyik verziója), mindenesetre a klasszikus játékok kedvelőinek már nem kell sokat várniuk, idén tavasszal várható a megjelenés.

Egy érdekes adalék:

atari-vault.png

A fenti párbeszéd (a képre kattintva az eredeti beszélgetés is megtekinthető a Facebookon) alapján az Atari Vault elérhető lesz PC-re (Windowsra) ÉS Linuxra egyaránt. A Mac-tulajdonosoknak várniuk kell még.

Forrás: WIRED

Hírek a GOG háza tájáról

A GOG arról lett ismert, hogy DRM-mentesen érhetőek el nála a játékok. Kezdetben csak Windowsra, később Mac-re, és már Linuxra is (a cikk írásakor 1383 játék volt elérhető Linuxra).

Most újításként - hasonlóan a Steam Early Access (Korai Hozzáférés) rendszeréhez - megjelentek a fejlesztés alatt álló játékok is. Nem olyan mennyiségben, mint a Steamen, jobban megválogatják, hogy mi megy át a rostájukon. Jelenleg öt játék érhető el ebben a rendszerben, viszont ezek közül három (Starbound, The Curious Expedition, Project Zomboid) elérhető Linuxon is! A játékokra 15 és 40% közötti kedvezmény van az eredeti árból, és ha mégsem tetszik a megvásárolt játék, 14 napon belül kérdés nélkül visszatérítik az árát. További információ a rendszerről a FAQ-ban (angolul)

Új megjelenések

SNOW

A SNOW egy CryEngine-t használó, nyílt világgal rendelkező télisport-szimulátor. És elérhető Linxra is! Jelenleg nyílt béta állapotú, ingyenesen játszható, DLC-kkel lehet támogatni a fejlesztőt. A video engem lenyűgözött:

A GamingOnLinux leírása alapján még nem zökkenőmentes Linuxon, de egy beta állapotú szoftverről beszélünk.

Vagante

A Vagante visszahozza a klasszikus 2D platformer játékok stílusát, keveri egy kicsit a véletlenszerű pályákkal és megfűszerezi egy dark fantasy világgal. Elérhető coop többjátékos mód is benne, de egyedül is lehet játszani. Az értékelése nagyon pozitív a Steamen, de mindenkinek felhívnám a figyelmét arra, hogy még ez is korai hozzáférésű játék.

A cikk összeállításához az opensource.com heti beszámolója adta az ihletet.

Hozzászólások