Elérhető a frissítés a 17.3-as Linux Mintre

Kabika képe

 

cim.pngElérhető a frissítés a Linux Mint 17-es, 17.1-es és 17.2-es verziójáról a 17.3-ra minden kiadáson (Cinnamon, MATE, KDE és Xfce).

Hogyan frissítsünk?

A mai naptól lehetséges a frissítés a Linux Mint legújabb, 17.3-as “Rosa” verziójára.

Mindenkinek köszönjük a türelmét.

Csak akkor frissítsünk, ha okunk van rá!

“Ha nem romlott el, ne javítsd meg!”

Ha azért szeretnénk frissíteni a 17.3-ra, mert találkoztunk valami idegesítő hibával a rendszerben vagy csak szeretnénk a legfrissebb dolgokat használni, nyugodtan frissíthetünk.

Ha csak a verziószám növekedése miatt szeretnénk frissíteni, amúgy viszont tökéletesen működik a rendszer és minden igényünket kielégíti, nincs értelme frissíteni.

Frissítés előtt olvassa el mindenki a kiadási megjegyzéseket (Cinnamon, MATE), hogy a megfelelő információk birtokában dönthessen arról, hogy szükséges-e a frissítés.

Figyeljünk oda a frissítésekre

A frissítés a 17.3-ra természetesen frissíti a rendszert a Rosa-ra, de minden 1-es szintű frissítést is telepít.

Nem szükséges alkalmazni a 2-es, 3-as, 4-es és 5-ös szintű frissítéseket, és a frissítés nem is telepíti ezeket.

A 4-es és 5-ös szintű frissítéseket nem javasoljuk telepíteni, hacsak nem oldanak meg valamilyen létező problémát. A 3-as szintűek telepítését is odafigyeléssel javasoljuk.

Élvezzük!

A frissítés a 17.3-ra aránylag egyszerű.

A Frissítéskezelőben a Frissítés gomb megnyomása után ellenőrzi a rendszer, hogy elérhetőek-e a mintupdate és a mint-upgrade-info csomagok frissítései. Ha igen, akkor alkalmazzuk azokat.

Ezután a rendszerfrissítést a “Szerkesztés - Linux Mint 17.3 Rosa kiadásra frissítés”-re kattintva indíthatjuk el:

001.png

Kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat:

52.png

Ha a frissítési folyamat a végére ért, indítsuk újra a gépet!

Egyéb információk

  • Ugyanez a módszer alkalmazható az Xfce és a KDE kiadásokra is, amint stabil kiadás érhető el belőlük.

  • Habár a Linux Mint 17.3 újabb rendszermagot (kernelt) tartalmaz, ez a frissítési folyamat nem cseréli le automatikusan a kernelt. Ez egy olyan döntés, amelyet csak a felhasználó hozhat meg. Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk lecserélni a kernelt, akkor alkalmazni kell a “linux-kernel-generic” frissítést, miután lefutott a fenti folyamat.

  • A grub menü semi frissül automatikusan. Újraindítás után kézzel el lehet indítani ezt, a terminálba kell begépelni a következő parancsot:

sudo update-grub

  • Javasolt kikapcsolni a képernyővédőt a frissítési folyamat előtt. Ha a képernyővédő aktiválódik a frissítés alatt, át kell váltani a konzol felületre a Ctrl+Alt+F1 gombokkal, be kell jelentkezni és be kell gépelni Cinnamon esetén: “killall cinnamon-screensaver”, MATE esetén: “killall mate-screensaver”. Ezután vissza lehet váltani a grafikus felületre a Ctrl+Alt+F7 vagy Ctrl+Alt+F8 kombinációval.

  • A Linux Mint 17.3 az Ubuntu Vivid kiadásának az Xorg/MESA verzióit használja és a Virtualbox vendégtámogatása is ezekhez van beállítva. A frissítés nem érinti a meglévő Xorg/MESA beállításokat, és nem frissíti a Virtualbox vendégtámogatást (aminek nem véletlenül lett 5-ös szintű frissítés). A frissítés után megtalálhatóak a Frissítéskezelőben az ubuntu-drivers-common és a bcmw-kernel-source csomagok 3-as szintű frissítésként. Ezekkel jobb támogatást kaphatunk az NVIDIA prime-hoz és a Broadcom chipsetekhez. Odafigyeléssel telepítsük ezeket!

A frissítést mindenki saját felelősségre hajtja végre, az esetleges kérdéseket a fórumban érdemes feltenni!