/usr/bin/konsole tekeri a cpu-t

balzs06 képe

Fórum: 

Sziasztok! Észrevettem, hogy a /usr/bin/konsole néha elekezdi tekerni a CPU-t és egy vagy két mag folyamatosan 100%-on megy. Ilyenkor az sem szünteti meg, ha bezárom a konsole ablakot, valahogy beragad a processz és csak úgy tudom megszüntetni, ha kill -el kilövöm, ekkor helyreáll a CPU működés is. Mi okozhatja ezt?

keraform képe

/usr/bin/konsole

Mi/ki indítja el?
Ha pl. nyitok egy terminált, elindítom a photorec-et, majd bezárom a terminált, a rendszerfigyelőben "ott marad" a photorec, és 50% CPU használatot generál. Egyszer jártam úgy, hogy csak egy hét múlva vettem észre.
(Sohasem kapcsolom ki a gépet)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balzs06 képe

/usr/bin/konsole

#1 Én indítom el! És ha bezárom majd nyitok egy új terminált, akkor  látszik, hogy már kettő fut, az egyik 100%-os CPU használattal!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

/usr/bin/konsole

#2 Érdekes.
Az előző hozzászólásom megírása előtt, megnyitottam a terminált, beírtam hogy photorec, megadtam a jelszót, majd bezártam a terminált, mire megmaradt a futó photorec folyamat.
Most újra végigcsináltam, de a bezáráskor, ahogy máskor is, figyelmeztetett, hogy még van futó folyamat. Ezt most megtette, és a bezárást követően eltűnt a photorec folyamat. (Nálam a gnome-terminál van telepítve)

Nálad elég, ha nyitsz egy terminált, és rögtön bezárod? Minden alkalommal, vagy esetenként? Újraindítás után?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik

Még cifrább a helyzet. Átléptem a LM 18.3 Cinnamon telepítésből a LM 18.3 MATE-be, és ugyanazt tapasztaltam. Annyi különbséggel, hogy ott nem 50%, hanem 100% processzorhasználattal ragad bent a photorec.
Persze tudom, hogy illik kilépni a terminál futó folyamatából, a bezárása előtt, de ez szerintem egy bug, hogy egyszer figyelmeztet a futó folyamatra, egyszer nem. Amikor figyelmeztet, nem is lehet addig bezárni a terminált, amíg nem állítjuk le a futó folyamatot.
Többszöri próbálgatással elértem azt, hogy a figyelmezetésre adott válasz, majd kilépés után is bentragadt a photorec!
Akinek van kedve, csinálhatna egy ilyen tesztet. A Rendszerfigyelőben a Minden folyamatot, vagy az Aktív folyamatokat kell kiválasztani.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
balzs06 képe

/usr/bin/konsole

#3 Újraindítás után is ez van. Igen, elég, ha nyitok egy terminált majd bezárom és nyitok megint egyet. Úgy vettem észre, hogy nem mindig de legtöbbször igen.

Megnyitottam a terminált, elkezdett futni 12354-es process ID-val. Ezt bezártam majd megnyitottam megint. Az új process ID 12453. A ps kimenetben is látszik, hogy még az előző is fut, pedig bezártam:

~ $ ps aux | grep konsole
user-+ 12354  27.6   0.6   484176   51060   ?   Rl   19:08 1:39   /usr/bin/konsole
user-+ 12453    0.6   0.6   603992   56148   ?   Sl   19:13 0:00   /usr/bin/konsole
user-+ 12524    0.0   0.0   15784     980 pts/2   S+   19:14 0:00   grep --color=auto konsole
 

és ha htop-al megnézem látszik, hogy ebben az esetben a 12354 -es tekeri a procit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

/usr/bin/konsole

#8 Átmeneti megoldás a következő lehet_

-- terminál parancs próbája

env XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1 konsole

Ha így megnyitva egy Konsole ablakot, és az majd az X bezárásra kattintva sem fut a háttérben, akkor a teendő a következő, azaz a Konsole indító parancsának átírása a beállító fájlban:

-- megkeresed a beállító fájlt

sudo find / -name konsole.desktop

-- a megtalált elérési út szerint megnyitod szerkesztésre

kdesu kate /megtalált/elérési/út/konsole.desktop

-- majd ezt a sort

Exec=konsole

-- átírod így

Exec=env XLIB_SKIP_ARGB_VISUALS=1 konsole

... a 'bevált' parancs szerint.

-- mentés következik, majd próba.

Forrás:
https://nowardev.wordpress.com/2011/06/29/konsole-window-resize-freeze-k...

Értelmezés szerint
https://bugreports.qt.io/browse/QTBUG-56766
mindez azért van, mert a KDE ablakkezelő, kompozitáló nem kezeli helyesen -az nvidia driver által megváltoztatott- OpenGL könyvtárakat, azokat nem találja meg:
Konsole itself does neither use OpenGL (directly or indirectly via Qt GUI) nor QtQuick. What it does use, though, is ARGB visuals to allow transparent backgrounds, by using a combination of Qt::WA_TranslucentBackground and Qt::WA_NoSystemBackground.

Depending on the OpenGL compositing method used in the window manager, the NVIDIA driver might hit different code paths for managing the temporary textures.

In other words, the issue could be anywhere in the Konsole <> KWin <> X11 <-> NVIDIA chain, but I doubt the bug is in Qt.
A megoldás hátránya, hogy a Konsole ablak nem lesz áttetsző semmilyen mértékben, hiszen épp ezt kapcsolod ki az environment variables (env=környezeti változó) segítségével, azaz a kapcsolóval az env után.

Vagy
-- mindig az exit paranccsal lépsz ki a terminálból,
-- vagy visszarakod a nouveau driver-t,
-- esetleg megpróbálod ezzel a kapcsolóval a tesztelést.
https://docs.kde.org/trunk5/en/applications/konsole/command-line-options...

konsole --notransparency

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
balzs06 képe

Köszi a válaszokat! A konsole

Köszi a válaszokat! A konsole indítóparancsának az átírása működöt! Illetve az is jó megoldás, hogy mindig exit-el lépek ki a terminálból!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve