Történelmi érdekességek az informatikában

kimarite képe

Fórum: 

A hazai informatikatörténet - virtuális tárlatlátogatás

Van kedve barangolni az informatikatörténetben? Nem kell időgép sem hozzá, tálcán kínáljuk az érdekesebbnél érdekesebb dokumentumokat, videókat, visszaemlékezéseket, adatokat, új összefüggéseket!
Jó hírünk van!
Informatikai Adattárunk egy Időutazás című felülettel egészült ki 2019. szeptembertől, amely egy idővonal (Timeline) módján, interaktív, képes tárlatvezetés révén enged betekintést az Adattár kincseibe.
A virtuális kiállítás szerzője Havass Miklós, a Neumann Társaság tiszteletbeli elnöke.
Időutazásra fel, pillantson bele az elképesztően izgalmas képek, adatok, videók szellemi birodalmába!
https://itf.njszt.hu/idoutazas

A hazai informatikatörténet virtuális tárlatlátogatására hívjuk a kedves látogatót, amely az Informatikatörténeti Adattár (iTA) gyűjteményén alapszik és bemutatja azt az utat, azokat a paradigmaváltásokat, azokat a mérföldköveket, amelyeket a magyar informatika a kezdetektől fogva napjainkig megtett.

A tárlatvezetés izgalmas lehetőségeket rejt, hiszen minden bemutatott fejlesztés, intézmény, személy, program, rendezvény mögött újabb és újabb olvasnivalók érhetők el – életrajzok, intézmény leírások, szakmai cikkek, előadások, izgalmas szakkönyvek, videós beszélgetések. Ily módon időben is és tematikusan is lehetőség van a kalandozásra.

A tárlatvezetés a szerkesztő szubjektív véleményét követve (ahogy ő látja a hazai informatikát) végigvezet a kiállításon, bemutatja a magyar informatikatörténet vezérfonalát, nem megfeledkezve az apró intimitások világáról sem. Reméljük, hogy élményt jelent az utazás és másoknak is ajánlja megtekintésre a gyűjteményt.

Nagy örömünkre szolgálna, ha véleményét megosztaná velünk. jelezné mi tetszett, mi hiányzik a történetből, esetleg javaslatokat is küldene annak kiegészítésére, korrekciójára.

Jó utazást! Hasznos időtöltést!

kimarite képe

Megnyílt a GSM tárlat Túrkevén, november közepéig tekinthető meg

A Neumann Társaság nemzetközi színvonalú informatikai múzeumából, Szegedről érkezett vándorkiállítás Túrkevére, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermébe.

A GSM – Generációk Saját Mobiljai című tárlat a mobiltelefon térhódítását, leghíresebb készülékeit mutatja be. A Neumann Társaság tárlata eredetileg a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült, a Mobilmementók baráti kör és Ördögh Zoltán magángyűjtő (Retromobil) kollekcióinak válogatása nyomán – és a nagy sikerre való tekintettel indult vándorútra. A GSM-kiállításon olyan rádiótelefon is látható, mellyel az első hazai mobilhívást lebonyolította Bod Péter Ákos miniszter 1990-ben.

Az átfogó, a mobilgenerációk- és szolgáltatók történetét bemutató tablósor mellett személyhívók, NMT- és GSM-rendszerű mobiltelefonok sokasága látható a Túrkevén november közepéig megtekinthető, különleges kiállításon.

A GSM tárlatot a kiállítás társrendezője, Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa nyitotta meg. Megnyitó beszédében megköszönte Kapás János Zsolt, a Finta Múzeum igazgatója és az általa vezetett csapat munkáját. „A Finta Múzeum méltán híres országszerte, én pedig kilenc és fél éve működöm együtt túrkevei barátaimmal a technikatörténet bemutatása érdekében” – mondta.

Forrás: https://ajovomultja.hu/news/megnyilt-gsm-tarlat-turkeven

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Ilyen volt a tárcsázás! A Szétszedtem.hu újdonságai

Végre megtudtuk, hogy a Szétszedtem.hu oldalt Gömör Géza úr készíti! És mivel kedveljük őt a stílusa miatt, ezért időnként Justin Viktor benéz az oldalára, hogy mi újság. Ezúttal szóba kerül, hogy már lehet jelentkezni a Szétszedtem.hu hírlevelére és Géza barátunk régi, igazi bakelitből készült analóg telefont szedett szét. Az Y generációsoknak és a még fiatalabbaknak megmutatjuk, hogy hogyan tárcsáztunk ezekkel az egészen ősi telefonokkal - innen származik a tárcsázás kifejezés is!
... https://indavideo.hu/video/Ilyen_volt_a_tarcsazas_A_Szetszedtemhu_ujdonsagai

-----

PosztmodeM | Kedvencünk a Szétszedtem.hu

A Szétszedtem.hu oldalon egy csomó tárgy kibelezésének, apró darabokra szedésének lehetünk szemtanúi, mivel a '90-es évek webes stílusában olyan, fényképekkel illusztrált, jó stílusú leírásokat találunk, amelyekkel a műszaki berendezéseknek szó szeri

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

2019. október 29., kedd ...ma 50 éves az internet!

Charles Kline programozó hallgató 1969. október 29-én valószínű, hogy még el sem tudta képzelni, hogy milyen szintre jut el a számítógépek közti kommunikáció 2019-re.

Az online kapcsolat a Kaliforniai Egyetem (UCLA) és a Stanford Research Institute (SRI) egy-egy számítógépe között jött létre. A kutatócsoport vezetője  Leonard Kleinrock volt.

Ekkor még csak néhány hálózatba kapcsolt számítógép volt az USA-ban. Ennek alapját az az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által létrehozott ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) rendszere jelentette.

Az 50 évvel ezelőtti, történelmi üzenet mindössze két betű volt: LO. Nem volt problémamentes a próbálkozás, mivel Kline, az 500 kilométerre lévő másik számítógépnek a LOGIN, azaz bejelentkezés szót akarta küldeni. A kísérleti technológia a mai rendszerekhez képest természetesen még nagyon kezdetleges volt.
... https://oeekcsht.blogspot.com/2019/10/hogy-ma-50-eves-az-internet.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve