Történelmi érdekességek az informatikában

kimarite képe

Fórum: 

A hazai informatikatörténet - virtuális tárlatlátogatás

Van kedve barangolni az informatikatörténetben? Nem kell időgép sem hozzá, tálcán kínáljuk az érdekesebbnél érdekesebb dokumentumokat, videókat, visszaemlékezéseket, adatokat, új összefüggéseket!
Jó hírünk van!
Informatikai Adattárunk egy Időutazás című felülettel egészült ki 2019. szeptembertől, amely egy idővonal (Timeline) módján, interaktív, képes tárlatvezetés révén enged betekintést az Adattár kincseibe.
A virtuális kiállítás szerzője Havass Miklós, a Neumann Társaság tiszteletbeli elnöke.
Időutazásra fel, pillantson bele az elképesztően izgalmas képek, adatok, videók szellemi birodalmába!
https://itf.njszt.hu/idoutazas

A hazai informatikatörténet virtuális tárlatlátogatására hívjuk a kedves látogatót, amely az Informatikatörténeti Adattár (iTA) gyűjteményén alapszik és bemutatja azt az utat, azokat a paradigmaváltásokat, azokat a mérföldköveket, amelyeket a magyar informatika a kezdetektől fogva napjainkig megtett.

A tárlatvezetés izgalmas lehetőségeket rejt, hiszen minden bemutatott fejlesztés, intézmény, személy, program, rendezvény mögött újabb és újabb olvasnivalók érhetők el – életrajzok, intézmény leírások, szakmai cikkek, előadások, izgalmas szakkönyvek, videós beszélgetések. Ily módon időben is és tematikusan is lehetőség van a kalandozásra.

A tárlatvezetés a szerkesztő szubjektív véleményét követve (ahogy ő látja a hazai informatikát) végigvezet a kiállításon, bemutatja a magyar informatikatörténet vezérfonalát, nem megfeledkezve az apró intimitások világáról sem. Reméljük, hogy élményt jelent az utazás és másoknak is ajánlja megtekintésre a gyűjteményt.

Nagy örömünkre szolgálna, ha véleményét megosztaná velünk. jelezné mi tetszett, mi hiányzik a történetből, esetleg javaslatokat is küldene annak kiegészítésére, korrekciójára.

Jó utazást! Hasznos időtöltést!

kimarite képe

Megnyílt a GSM tárlat Túrkevén, november közepéig tekinthető meg

A Neumann Társaság nemzetközi színvonalú informatikai múzeumából, Szegedről érkezett vándorkiállítás Túrkevére, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermébe.

A GSM – Generációk Saját Mobiljai című tárlat a mobiltelefon térhódítását, leghíresebb készülékeit mutatja be. A Neumann Társaság tárlata eredetileg a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült, a Mobilmementók baráti kör és Ördögh Zoltán magángyűjtő (Retromobil) kollekcióinak válogatása nyomán – és a nagy sikerre való tekintettel indult vándorútra. A GSM-kiállításon olyan rádiótelefon is látható, mellyel az első hazai mobilhívást lebonyolította Bod Péter Ákos miniszter 1990-ben.

Az átfogó, a mobilgenerációk- és szolgáltatók történetét bemutató tablósor mellett személyhívók, NMT- és GSM-rendszerű mobiltelefonok sokasága látható a Túrkevén november közepéig megtekinthető, különleges kiállításon.

A GSM tárlatot a kiállítás társrendezője, Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa nyitotta meg. Megnyitó beszédében megköszönte Kapás János Zsolt, a Finta Múzeum igazgatója és az általa vezetett csapat munkáját. „A Finta Múzeum méltán híres országszerte, én pedig kilenc és fél éve működöm együtt túrkevei barátaimmal a technikatörténet bemutatása érdekében” – mondta.

Forrás: https://ajovomultja.hu/news/megnyilt-gsm-tarlat-turkeven

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Ilyen volt a tárcsázás! A Szétszedtem.hu újdonságai

Végre megtudtuk, hogy a Szétszedtem.hu oldalt Gömör Géza úr készíti! És mivel kedveljük őt a stílusa miatt, ezért időnként Justin Viktor benéz az oldalára, hogy mi újság. Ezúttal szóba kerül, hogy már lehet jelentkezni a Szétszedtem.hu hírlevelére és Géza barátunk régi, igazi bakelitből készült analóg telefont szedett szét. Az Y generációsoknak és a még fiatalabbaknak megmutatjuk, hogy hogyan tárcsáztunk ezekkel az egészen ősi telefonokkal - innen származik a tárcsázás kifejezés is!
... https://indavideo.hu/video/Ilyen_volt_a_tarcsazas_A_Szetszedtemhu_ujdonsagai

-----

PosztmodeM | Kedvencünk a Szétszedtem.hu

A Szétszedtem.hu oldalon egy csomó tárgy kibelezésének, apró darabokra szedésének lehetünk szemtanúi, mivel a '90-es évek webes stílusában olyan, fényképekkel illusztrált, jó stílusú leírásokat találunk, amelyekkel a műszaki berendezéseknek szó szeri

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

2019. október 29., kedd ...ma 50 éves az internet!

Charles Kline programozó hallgató 1969. október 29-én valószínű, hogy még el sem tudta képzelni, hogy milyen szintre jut el a számítógépek közti kommunikáció 2019-re.

Az online kapcsolat a Kaliforniai Egyetem (UCLA) és a Stanford Research Institute (SRI) egy-egy számítógépe között jött létre. A kutatócsoport vezetője  Leonard Kleinrock volt.

Ekkor még csak néhány hálózatba kapcsolt számítógép volt az USA-ban. Ennek alapját az az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által létrehozott ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) rendszere jelentette.

Az 50 évvel ezelőtti, történelmi üzenet mindössze két betű volt: LO. Nem volt problémamentes a próbálkozás, mivel Kline, az 500 kilométerre lévő másik számítógépnek a LOGIN, azaz bejelentkezés szót akarta küldeni. A kísérleti technológia a mai rendszerekhez képest természetesen még nagyon kezdetleges volt.
... https://oeekcsht.blogspot.com/2019/10/hogy-ma-50-eves-az-internet.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

15 éves a Thunderbird!

-- It's Thunderbird's 15th birthday today! Help us make 2020 an incredible year full of improved features, like an updated address book and better dark mode, by donating to support our efforts! | https://donate.mozilla.org/hu/thunderbird
    — Thunderbird (@mozthunderbird) December 7, 2019 | https://twitter.com/mozthunderbird/status/1203418420785664003

Tegnap ünnepelte a 15. születésnapját a Thunderbird levelezőkliens. Boldog születésnapot!

Forrás: https://hup.hu/cikkek/20191207/15_eves_a_thunderbird

-----

https://transglobalunderground.bandcamp.com/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Copy and Paste | Lawrence Gordon Tesler

Hetvennégy éves korában meghalt Larry Tesler, az a személy, aki kitalálta a kivágás, másolás, beillesztés (Crtl+X, Crtl+C, Ctrl+V) funkciókat a korai szövegszerkesztő programokban. Mára annyira a számítógép használat mindennapjaihoz tartoznak ezek a funkciók, hogy az emberben fel sem merül, hogy valamikor ezeket is ki kellett találni.

https://index.hu/techtud/2020/02/19/larry_tesler_meghalt_copy_paste_atyja/

A kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Larry_Tesler

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Negyvenéves a kvarcjáték

Kiotó nyugati részén, egy templomkertben levő, turistáktól elzárt temetőben furcsa sírkő áll: az elhunyt neve alatt öt játék címe sorakozik, megjelenésük évszámával. Bár a sírfelirat japán nyelvű, mindegyik játéknak van angol neve: Ultra Machine (1968), Laser Clay (1973), Ten Billion (1980), Game & Watch (1980) és Game Boy (1989).

Ez utóbbi kettő egészen biztosan ismerős mindenkinek, aki a nyolcvanas években volt gyerek: az éppen ma 40 éves Game & Watch sorozat itthon egyszerűen csak „kvarcjáték” néven futott.

    故横井軍平氏のお墓。墓碑には任天堂時代の功績が刻まれている。
    うちの嫁の父親の墓の斜め向かいにあったりするのだが、ゲームに興味ない所か毛嫌っている嫁にはこれがここにあることがどれだけ凄いことか理解してないし理解しようともしない
    — 小山@自宅/事務所警備中 (@manchanbuhibuhi) May 12, 2015

https://twitter.com/manchanbuhibuhi/status/598275618724151296

A sírban Jokoi Gunpei, a Nintendo egykori vezető mérnöke nyugszik, aki nélkül egészen biztosan máshogy alakult volna nemcsak a japán cég története, de az egész videojáték-iparé is. A sírkőbe vésett lista pedig korántsem teljes.

https://index.hu/tech/godmode/2020/04/27/nintendo_kvarcjatek_game_and_wa...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

...és nem sokkal ezután megszületett a world wide web

Tim Berners-Lee bő harminc évvel ezelőtt a ma már részecskegyorsítójáról közismertté vált Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben (CERN) dolgozott. A mérnök-informatikusnak hamar szemet szúrt, hogy egységes rendszer híján milyen nehézkes a kommunikáció a kutatók között: a különböző adatokat különböző számítógépeken tárolták, a hozzáférés így nehézkes és időigényes volt. Gondolt hát egyet, és írt egy tanulmányt arról, hogyan lehetne orvosolni a problémát. Ahogyan a briliáns ötleteknél az gyakran előfordul, főnökei először nem voltak elragadtatva tőle, ám láttak benne fantáziát. A kutató tehát csiszolgatta még egy kicsit munkáját,

    és nem sokkal ezután megszületett a world wide web, azaz a világháló.

Solid platform – a világháló decentralizációja

A kutató nem pihen, most éppen egy Solid (Social Linked Data) nevű rendszeren dolgozik. Elmondása alapján ennek lényege, hogy

    az adatokat többé ne egyes vállalatok– például a Google, az Amazon– tárolják, még akkor sem, ha éppen az ő programjaikat használjuk.

Ehelyett mindenki maga dönthetne arról, hol tárolja az adatait, ezáltal saját belátása szerint rendelkezhetne arról is, hogy ki fér ezekhez hozzá és mire használja fel. Mi több, a modell arra is lehetőséget nyújtana, hogy bárki új alkalmazásokat fejlesszen ki.

A világháló megálmodójával beszélgettünk: https://iot.boschblog.hu/szoftver/az-internet-jovoje/

A teljes interjú (angolul, magyar felirattal): https://www.youtube.com/watch?v=aEL_iVLBjrY

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Informatikai emlékek, adatok iránt indult gyűjtés

Most főleg az idősebbekhez szólunk: most többet vannak otthon, talán több idő is van arra, hogy összerendezzék emlékeiket.
Informatikus kollégáink, régi tagjaink most újult erővel kapcsolódhatnak be - vagy első ízben - adattárunk fejlesztésébe.
Személyekről - beleértve saját pályájukat is -, intézményekről, rendszerekről, hardver- és szoftvertermékekről, rendezvényekről.
Az informatikai örökség megőrzése fontos pillére a Neumann Társaságnak - és egy nagy Informatikai Múzeum tudásbázisaként gyűjtjük az emlékeket, adatokat!
Köszönjük!

https://njszt.hu/hu/news/2020-05-11/adatkozlok-kerestetnek

-- Neumann János Számítógép-tudományi Társaság - NJSZT

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Milyenek voltak az első számítógépek? Az alkotó ember - Gál Jenő

https://www.youtube.com/watch?v=g6iyeswCods

Az alkotó ember című sorozatunk legújabb részében Gál Jenő fejlesztőmérnök mesél életéről és a hazai számítástechnika megteremtésének időszakáról. Így megismerhetjük a ma már mindennapjainkat átszövő rendszerek logikai alapjait, és az információ tárolásának lehetőségeit is. Gál Jenő elbeszéléséből nemcsak a szakmai alapok derülnek ki, hanem a magyar számítástechnika hőskora, a 60-as, 70-es évek fejlesztései is kibontakoznak. Miből épül fel a digitális technológia? Mi a flip-flop, mik azok a logikai kártyák? Mire használták az elektroncsöveket? Hogyan jött létre az első, magyar alkatrészekből összeállított számítógép az EMG 830? Miért lett később meghatározó a szoftverek fejlesztése, és miért szorult vissza a számítógépek építése? Kisfilmünk minden tudomány és technika iránt érdeklődő számára értékes perceket jelent, de hasznos kiegészítője lehet egy fizika- vagy akár egy történelemóra anyagának is!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogy ki volt Neumann János?

A kortárs visszaemlékezésekből egy ellentmondásaival együtt is szerethető, jó humorú, színes egyéniségű korszakos zseni alakja bontakozik ki: a modern számítógépek atyja. Életét és pályáját egy tablósoron mutatta be a Neumann családdal baráti viszonyt ápoló, zseniális tudományos népszerűsítő, Kovács Győző. Ezt a tablósort teszi most elérhetővé adatbázisunkban a Neumann Társaság, amely informatikai múzeumában nemcsak világritkaságnak számító gépeket őriz, de Neumann emlékeit is.

A jelenlegi járványügyi korlátozások, így a közgyűjtemények zárva tartása miatt a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által üzemeltetett MaNDA aggregációs adatbázis publikációs lehetőséget biztosít partnerintézményei számára. Ezen a héten Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság - NJSZT főmunkatársának virtuális kiállítását olvashatják:
https://mandadb.hu/cikk/1123209/Egy_nagy_magyar_es_buszke_amerikai_tudos_eletmuve_Hungarikum

A Neumann-elvű gépek családfájáról a magyar informatika egyik úttörője, Kovács Győző tartott izgalmas, személyes hangú előadást a Hacktivity-n:

A „padláson porosodó” IAS számítógépet legutóbb Kutor László kutatta fel az Egyesült Államokban – és mutatta be egy videóban:

A múzeumot 2013-ban maga Neumann lánya, Marina von Neumann Whitman nyitotta meg ünnepélyesen:

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Meghalt a szakember, aki segített megépíteni az első egeret

William „Bill” English úttörő szerepet vállalt abban, hogy az olyan dolgok, mint például a linkek, egy szövegben mára hétköznapinak számítsanak.

Július 26-án, 91 éves korában elhunyt William English – becenevén Bill English –, aki a Stanfordi Kutatóintézetnél segített Douglas Englebartnak megépíteni a világ első számítógépes egerét – adta hírül a The New York Times. A szakembernek azonban nem ez, hanem egy 1968-as bemutató hozta meg az ismertséget.

A Mother of All Demos névre keresztelt prezentációt, amelynek főszereplője Englebart volt, és amelynek összeállításában English nagy szerepet játszott, több szempontból is mérföldkő a számítástechnika történetében. Egyfelől azért, mert erre a koncepcióra épülnek azok a bemutatók, amelyeket manapság láthatunk például a mobilgyártók esetében. Másfelől pedig azért, mert egy olyan koncepciót vázolt fel több mint fél évszázaddal ezelőtt, ami mára a hétköznapi informatika meghatározó részévé vált.

A prezentációjában olyan dolgok hangzottak el, hogy jöhetnek a grafikus felhasználói felületek, az online szövegszerkesztők, a videohívások vagy épp olyan, ma már triviálisnak tűnő megoldások, mint a szövegben elhelyezett linkek.

A lap szerint míg a 2013-ban elhunyt Englebart inkább látnok volt az informatika jövőjét illetően, English a megvalósításon dolgozott többet. Miután társa megrajzolta, miként is képzeli el a számítógépes egeret, ő volt az, aki megépítette a szerkezetet – ami így nézett ki.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20200803_bill_english_szamitogepes_eger_mother_o...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

10 éves a LibreOffice

Tíz éves a LibreOffice, ugyanis 2010. szeptember 28-án jelentette be az OpenOffice.org közössége, hogy az újonnan létrehozott The Document Foundation LibreOffice néven forkolja az OpenOffice.orgot.
A bejelentés itt olvasható angolul:
https://listarchives.documentfoundation.org/www/announce/msg00000.html

Boldog születésnapot, LibreOffice!

Document Foundation: https://imgur.com/a/e6EYow6

https://lacyc3.eu/10-eves-a-libreoffice

Korabeli bejelentés a HUP-on: Megalakult a Document Foundation

https://hup.hu/cikkek/20100928/megalakult_a_document_foundation

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megtalálták a 75 éves számítógép használati utasítását

A német Konrad Zuse 1942 és 1945 között építette a Z4 névre keresztelt számítógépet, ami akkora, mint egy fél szoba, és több emberre is szükség van a működtetéséhez. Megértésében sokat segít, hogy megvan a használati utasítása.

Aki egy kicsit mélyebben beleásta már magát a számítástechnika történetébe, az minden bizonnyal találkozott Konrad Zuse nevével. Ő volt az a német mérnök, aki elkészítette a világ első, kereskedelmi forgalomba hozott digitális számítógépét, az 1942 és 1945 között épített Z4-et. Valójában persze nem teljesen volt ez digitális, ugyanis a logikai egységei mellett mechanikus memóriával is rendelkezett.

A lényeg, hogy van még belőle működő példány a világon, a szakembereknek pedig olyan szerencséjük van, hogy most a hozzá tartozó használati utasítást is megtalálták – számolt be róla a Communications of the ACM. A gép, ami egy fél szobát elfoglal, jelenleg a müncheni Deutsches Múzeumban pihen.

A dokumentumot Evelyn Boesch, a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) munkatársa találta meg még márciusban, amikor édesapja papírjait rendezgette. René Boesch a svájci repüléstechnikai szövetséggel dolgozott együtt, ami az egyetem vonatkozó intézetében kapott helyet. Ez volt az, ahol az 1950-es évek elején a számítógépet is elhelyezték.

https://hvg.hu/tudomany/20200924_konrad_zuse_z4_szamitogep_hasznalati_ut...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Vasvári György 90

Október 2-án, tegnap lett volna 90 éves Vasvári György, akinek innovatív és örökké tanuló és tanító egyénisége mindmáig inspirációt jelent számunkra. Az NJSZT alapító tagja, korábbi főtitkárhelyettese, Neumann-díjasa és Életműdíjasa volt, önzetlen, önkéntes munkájával haláláig segítette a Társaságot.
Mi mindent tanulhatunk tőle?
Röviden összefoglaltuk pályáját. A ritkán látható fotókat fia, Vasvári József segítségével válogattuk ki a megemlékezéshez.
https://njszt.hu/hu/news/2020-09-30/vasvari-gyorgy-90

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Húsz éve leplezték le az Xboxot

Bill Gates eleinte utálta, mert nem Windows futott rajta, Steve Ballmer az egyik első nagy projektjeként kezelte újonnan kinevezett vezérigazgatóként, a fejlesztőcsapat egy része pedig meg volt róla győződve, hogy óriási bukás lesz az Xbox. Húsz éve mutatkozott be a nagyközönségnek a Microsoft játékkonzolja

A Bloomberg újságírója által összegyűjtött anekdoták alapján az Xbox fejlesztését, illetve szükségszerűségét akkor ismerték fel végleg a Microsoftnál, amikor a Sony 2000-ben piacra dobta a PlayStation 2-t, amit a japán cég több esetben a PC-korszak megreformálójaként aposztrofált.

A Nintendo körberöhögte őket

Miután a felsővezetés áldását adta a költséges projektre, már csak a platform sikerének kulcsát adó tartalom kérdése maradt nyitott. A Microsoft ezen a ponton elsősorban akvizíciókban gondolkodott, így felmerült többek közt az Electronic Arts, a Midway Games és a Square (mostani Sqare Enix), valamint a Nintendo felvásárlása is. Utóbbi ötletet meghallva a japán tárgyalódelegáció tagjai a szóbeszéd szerint hangosan kinevették az Xbox részleg partnerkapcsolatokért felelős vezetőjét, Kevin Bachust és kollégáit a redmondi találkozójuk során.

A 2001. november 15-én boltokba kerülő első Xbox végül a Microsoft meghatározó sikertermékévé vált, nagyban köszönhetően az első és legnagyobb nyitócímnek, az azóta minden generációt végigkísérő Halo-nak, és bár a Sony végül nem reformálta meg a PC-piacot PlayStationnel, és a Microsoft sem tudta legyűrni a japánokat, mára a cég a jelek szerint sikeresen túllépett a hardverszemléletű megközelítésen, és az xCloud platformmal megágyazott a jövőbeni növekedésnek is.

https://www.hwsw.hu/hirek/62748/microsoft-xbox-konzol-videojatek-nintend...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A magyar internet 45 éves, lyukkártyákkal indult ősprojektje

még ma is frissül.

Hogy mi az RPHA, azt a magyar nyelv korai emlékei után kutató bölcsészeken kívül kevesen tudják, pedig technikatörténeti jelentősége is van: a négy betű egy 45 éve létező kutatói adatbázist takar, ami egyben az egyik első magyar tartalom volt az interneten, és azóta is bővül. Annyira, hogy még a múlt héten is frissült.

Bár az RPHA publikus, azért nem a hétköznapi felhasználóra szabták. Az adatbázis eredetileg terjedelmi okokból csak a versek adatait tartalmazta, írott szövegüket nem (ez most is így van), az adatbázisban való kereséshez pedig nem árt végigolvasni a használati útmutatót.

... az elmúlt években az RPHA – bár továbbra is elsősorban kutatók munkaeszköze – olyan újdonságokkal bővült, amiket a laikusok is élvezhetnek. Például az OSZK digitalizált anyagaival összekötve már több helyen elérhető a szövegek forrásképe (mint a cikk elején látott Pesti-kötetnél). A legutóbbi rendszerfrissítés múlt héten történt, ez is egy fontos értéket adott az RPHA-hoz: az adatbázist összekötötték az Akadémiai Kiadó oldalán található régi magyar dallamtárral (sajtó alá rendezte Ferenczi Ilona). Így ha a vershez létezik ismert dallam is, az adatok mellett a kotta is megjelenik az adatlapon.

Az RPHA-ban jelenleg 1521 vers található, kizárólag első forrásból származó, ellenőrzött adatokkal. Ezzel és felépítésével a téma legtöbbet tudó versadatbázisai közé tartozik, amit kiemel a szakirodalom, és megkerülhetetlen mindenkinek, aki régi magyar költészettel foglalkozik. Horváth Andor szerint a munka mégsem ért véget, mert az adatbázis bővíthető, vannak tervek arra, hogy a 17. századi versek is belekerülnek, illetve a többi hasonló európai versadatbázissal is szeretnék összekötni.

Aki szeretné kipróbálni az RPHA-t, a nyitóoldalából kiindulva böngészhet a 45 éve rögzített adatok között. Az eredeti adatbázist Horváth Iván vezetésével Font Zsuzsa, Herner János, Hubert Gabriella, Szőnyi Etelka és Vadai István állította össze. A szerkesztésben Horváth Iván a mai napig részt vesz feleségével, Hubert Gabriellával. Ők biztosan hangyák lennének a picsek és a hangya meséjében.

https://telex.hu/eszkombajn/2021/02/21/rpha-adatbazis-irodalomtortenet-m...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Összeraktak egy kétezer éves számítógépet

Kutatók azt remélik, hogy végre tökéletesen rekonstruálni tudják a világ legősibb mechanikus számítógépének tartott anthikütériai szerkezetet.

Az anthiküthériai szerkezetet a feltételezések szerint kétszáz évvel időszámításunk kezdete előtt készíthették el, bő ezer évvel korábban, mint más hozzá hasonló szerkezeteket. Az anthiküthériai szerkezettel az ókori görögök nap- és holdfogyatkozásokat jelezhettek előre, és az általuk ismert öt bolygó mozgását határozhatták meg egy adott időpontban. Hogy hogyan, az még egy nem teljesen tisztázott kérdés.

A szerkezetre 1902-ben bukkantak görög szivacshalászok Anthikütéra szigete mellett, feltehetőleg egy az időszámításunk előtt száz évvel elsüllyedt hajó roncsai között. Az asztronómiai eszköz nagy része megsemmisült, nagyjából egyharmadát tudták megmenteni a bronz fogaskerekekből és tárcsákból álló szerkezetnek, amire egyiptomi naptárat, görög zodiákust és különböző feliratokat is véstek.

https://telex.hu/tudomany/2021/03/12/antikutheriai-szerkezet-os-szamitog...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Történelem | ITcafe

2002. június 5.
Közel négyéves fejlesztés és számtalan előzetes tesztverzió kiadása után megjelent a Mozilla 1.0. Az internetes csomagot azt követően kezdték el fejleszteni, hogy 1998-ban a Netscape közzétette a Communicator forráskódját. A sors iróniája, hogy ebből végül egyetlen sor sem került a szoftverbe, mert a programozók egy új, fürgébb motor, a Gecko megírása mellett döntöttek. A Mozilla elnevezés a Mosaic killa (Mosaic-gyilkos) szókapcsolatból származik, és eredetileg a Netscape Navigator kódneve volt.
https://itcafe.hu/fooldal/rovat/tortenelem/index.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Boldog 25. születésnapot Archive.org!

Brewster Kahle, a most 61 éves szakember, aki a MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) szerzett diplomát, az egyik legkövetkezetesebb képviselője a szabad információáramlásnak. Társalapítója volt az 1996-ban elindított Alexa Internet webes forgalomelemzőnek, amit az Amazon 1999-ben 250 millió dollárért szerzett meg. Legjelentősebb projektje azonban kétségtelenül a szintén 1996-ban indított Internet Archive (Archive.org). Ez mind a mai napig adományokból működik, akárcsak a másik nagy netes projekt, az Internet Archive-nál öt évvel fiatalabb, Jimmy Wales és Larry Sanger alapította, és így idén szintén kerek születésnapot ünneplő Wikipedia.

Kahle másik nagy húzása a nyilvánosan 2001 óta elérhető Wayback Machine. Ez egy igazi internetes időgép, amelynek segítségével visszafejthetjük az egyes weboldalak időbeli változásait.

A negyedszázados évfordulót megragadva az alapító ismét az internet közösségéhez fordul, támogatást kérve. Az archívumnak minden korábbinál nagyobb szüksége van a pénzügyi támogatásra, hogy folytathassa a digitális kulturális leletek gyűjtését, megőrzését és megosztását.

https://bitport.hu/ha-van-egy-kis-adomanyozhato-tokeje-jusson-eszebe-a-szuletesnapos-archive-org

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Régi lemezújságok a böngészőben:

The Diskmag Onlinification Project

Pár hónapja egy érdekes kérdés merült fel a fejemben: Ha már a hagyományos írott média teljes egészében a webre tolódott, vajon mi választ el minket attól, hogy a régi lemezújságainkat is oda archíváljuk? Nyilván próbálkoztak ezzel már többen is (ld. a Zine, a Hugi vagy a relatív hamar hamvába holt Terror News Online), de a legtöbb problémát meglátásom szerint az okozta, hogy egy 20-30 kiadásból álló lemezújság többszáz cikkét folyamatosan menedzselni, kimentegetni, lekonvertálgatni, stb. stb., iszonyat meló, ami nem csoda, hogy elveszi az emberek kedvét.

Az én gondolatmenetem máshogy folytatódott: 2021 van, az összes böngésző iszonyatosan OP, JavaScript-ben komplett demókat, demotoolokat, trackereket írnak – mi akadályozna meg minket abban, hogy fogjuk egy lemezújság datafile-ját, és ugyanúgy behúzzuk memóriába, mintha csak DOS-ban / Windows-ban lennénk? Elvégre a böngésző fő hatásköre a szöveg és képek megjelenítése (sőt, ma már tetszőleges fontokkal is megy), sok meló annyira nem lehet… ugye?

Nos, mint kiderült tényleg nem, így ezúton szeretnénk a Conspiracy-val bemutatni nektek a Diskmag Onlinification Project-et:

Jelenleg 8 ismert lemezújság (6 magyar, 2 angol) érhető el és olvasható az oldalon, az eredeti adatfájlból betöltődő grafikával, fonttal, és természetesen az eredeti tartalommal; itt-ott még van pár bug, de a jelentős része gond nélkül olvasható, és természetesen tervben van pár másik ismert lemezújsággal (pl. Fleur) történő bővítés is.
https://diskmag.conspiracy.hu/

Kellemes olvasgatást, és boldog karácsonyt !
https://www.scene.hu/2021/12/20/regi-lemezujsagok-a-bongeszoben-the-diskmag-onlinification-project/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Elárverezték a világ első sms-üzenetét...

Az árverésből befolyt összeget jótékony célra fordítja a mobilszolgáltató.

107 ezer euróért, azaz közel 40 millió forintért egy párizsi aukción, fél óra alatt elárverezték a világ első sms-ét.

Merry Christmas

Az sms másolatához digitális műtárgy, azaz NFT formában jut hozzá az újdonsült tulajdonos. A távközlési szolgáltató az árverésből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

„Az egész kezdeményezés egy ötletből indult, végül pedig valós pénz lett belőle, amit egy nagyon fontos ügy megsegítésére fordíthatunk. Programozókkal, kriptoeszköz-szakértőkkel, valamint árverési szakemberekkel fogtunk össze. Nagyon boldogok vagyunk, hogy az ötletből valóság lett, és ma délután leüthették a kalapácsot a világ első NFT-formátumú sms-ére, az árverésből befolyó összeget pedig a rászoruló emberek javára, egy jó célra fordíthatjuk”

– mondta Amanda Nelson ... https://media1.hu/2021/12/22/elarverezte-a-vilag-elso-sms-uzenetet-a-vodafone/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1939. március 6. | Megszületett a polihisztor Adam Osborne,

aki a számítástechnika hőskorának egyik nevezetes úttörője lett. Osborne készítette el a világ első mikroprocesszorának, az Intel 4004-esnek a leírását, s ő tervezte az első kereskedelmileg is sikeres hordozható számítógépet, a 11 kg-os Osborne-1-et, mely 1981-ben került a boltokba.
https://itcafe.hu/hir/939_marcius_6.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1989. március 12. ; 33 éve

Sir Tim Berners-Lee brit informatikus benyújtotta az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) főnökének a javaslatát a későbbi világhálóról.
Berners-Lee az ötletét közzétette az "Information Management: A Proposal" című könyvében, amelyben egy olyan információkezelő rendszer létrehozása mellett érvelt, amelyet ő úgy jellemzett, mint "egy nagy hipertext-adatbázist gépelt linkekkel". Az elképzelés lényege az volt, hogy az akkor még gyerekcipőben járó internetet nem csak kommunikációra, hanem online dokumentumok és adatok hatalmas halmazainak tárolására és elérésére is univerzális hozzáférést biztosítson.
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_World_Wide_Web
https://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

74 éves korában meghalt Stephen Wilhite,

aki még az 1980-as években megalkotta a GIF formátumot. A Verge beszámolója szerint a koronavírus szövődményeiben hunyt el. Wilhite az egyik első internetes cég, a CompuServe munkatársa volt a 80-as évek végén. Felesége szerint Wilhite munkásságából leginkább a GIF formátum megalkotására volt büszke. 2001-ben távozott a CompuServe-től, majd nyugdíjba vonult.

A GIF az internet kezdetén a lassú letöltési sebesség miatt az animációk megjelenítésének praktikus módja volt, ma már viszont az online élet minden területén jelen van. Könnyen létrehozható, és az online választék is óriási: ez tette a GIF-et az internetes önkifejezés és kommunikáció eszközévé (gondoljanak csak a helyesírási kvízeinkre). Wilhite a 2013-as Webby Awardson életműdíjat kapott a GIF feltalálásáért, ahol egy GIF-ben árulta el, hogyan kell ejteni a szót:
https://www.youtube.com/watch?v=CBtKxsuGvko
https://telex.hu/tech/2022/03/24/gif-meghalt-stephen-wilhite

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mindenki számítógépe, ami Magyarországból játéknagyhatalmat csin

-- Negyven évvel ezelőtt jelent meg a Commodore 64, az egyik legsikeresebb számítógép, amit valaha készítettek.
-- A C64 igazi generációs élmény lett a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején, befolyása popkultúrára máig érezhető.
-- Magyarországra különösen nagy hatással volt a gép, igen nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szocializmusban kialakuljanak a profi videójáték-készítés keretei, és nyugati megrendelők kapkodjanak a magyar programozók után.
-- A platformot ma is életben tartja egy aktív közösség, 2022-ben is jelennek meg dobozos C64-játékok.

Valamikor a nyolcvanas évek második felében, egy átlagosnak induló napon megcsörrent Révbíró Tamás telefonja. Révbíró akkoriban a Novotrade Rt. videójáték-fejlesztő részlegének kreatív vezetője volt. A vonal túlsó végén a cég igazgatója, Rényi Gábor volt, és azt mondta Révbírónak, hozza a szoftveres táskáját és két doboz üres lemezt, indulnak Aligára. Mármint Balatonaligára, a pártüdülőbe, ahol az MSZMP fontos emberei – például az akkor még külügyi államtitkár Horn Gyula – pihentek. Az üdülő azon a napon illusztris vendéget fogadott: Jegor Ligacsovot, aki gyakorlatilag a Szovjetunió második embere volt, annak ellenére, hogy szembefordult a reformista Gorbacsovval, és határozottan kiállt a kommunizmus mellett.
https://telex.hu/komplex/2022/08/18/mindenki-szamitogepe-ami-magyarorsza...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1969. október 29. - az első igazi, hosszú távú üzenet napja (ARP

Az első teljes ARPANET hálózati kapcsolat a tervek szerint Douglas Engelbart NLS rendszerével a Stanford Research Institute-ban (SRI), egy SDS-940 számítógépet működtetett Genie operációs rendszerrel, és egy másik IMP-hez csatlakozott. 1969. október 29-én este fél 11 körül az AT&T telefontársaság által biztosított 50 kbps-os vonalon keresztül létrejött a kapcsolat, és megszületett a két csomópontos ARPANET. Mint az gyakran előfordul, az első teszt nem működött hibátlanul, ahogyan azt Kleinrock az alábbiakban leírja (a „login” kifejezést szerették volna átküldeni):

Az UCLA végén beírták az "l"-t, és megkérdezték az SRI-t, hogy megkapták-e; "megkapták az l"-t, jött a hangos válasz. A UCLA beírta az "o"-t, megkérdezte, hogy megkapta-e, és azt kapta, hogy "megkapta az o"-t. A UCLA ezután beírta a "g"-t, és az átkozott rendszer összeomlott! Ez aztán a kezdet. A második próbálkozásnál már működött!

- Leonard Kleinrock, Az internet születése.
https://www.livinginternet.com/i/ii_arpanet.htm
https://archive.ph/20121205023358/http://www.lk.cs.ucla.edu/LK/Inet/birth.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Kleinrock

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve