Timeshift használata.

fecameca képe

Fórum: 

A legújabb Linux Mintekben mindben benne van a Timeshift, csak épp használni nem tudom. Nekem egyszerűbb bedugni a pendrive-ot és újratelepíteni. A Tara 19-ben már a frissítéskezelő el is indítja. Csináljak pillanatfelvételt a gépről. Elindítottam, csinált valamit, mikor végzett, kikapcsoltam. Azután minden nap megnyitotta azt a másik lemezt, ahová mentett és vég nélkül írogatott. Elegem lett, eltávolítottam a Timeshift-et, és csak akkor telepítem újra, ha valaki megtanít a használatára, különben inkább nem kérek belőle.

fecameca képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#1 De nem írnak arról semmit sem, hogy hogyan kell vele visszaállítani, amit elmentett. Azt se tudom hogyan kell beállítani, hogy ne mentegessen minden nap, csak egyszer. Írogatnak ott a blogban sok mindenről, csak éppen erről nem. A mentéseket hol találom, és mivel indítom el a visszaállítást, mondjuk egy másik lemezről? Amíg csak annyi adatom van, hogy egy pendrive-on elfér nem egyszerűbb újratelepíteni? Mert mire talán szükség lenne rá, már egy tucat új verzión leszünk túl megint ha az alverziókat is beleszámolom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#2 Ez egy rendszermentő és visszaállító program. Ne ezzel akard a személyes dolgaidat backupolni. Arra van ezer más megoldás. Legoptimâlisabb esetben van egy backup lemezed, ami nem a rendszer lemezed és csak adattárolásra használsz. Tudatában vagy annak partíció kiosztásával és oda irányítod a Timeshift-et. Akár live alól is visszaálhatsz vele, mivel az iso tartalmazza. Ebben az esetben szintén neked kell tudni, hogy melyik lemez melyik partícióján van a sérült rendszered. Továbbá azt is tudnod kell, hogy a mentett pillanatkép hol található.

Ezer féle eset lehetséges, értelmetlen sdx és sdy stb.... sémákkal betanulni, mert nem az a lényeg, hanem a tudatosság.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ahoz a topikhoz szóltál

#2 A Timeshift főablakában vannak a pillanatképek dátum szerint, amiket vissza tudsz állítani. Fölötte van a Létrehozás (amit te is kezdeményezhetsz), a Visszaállítás, Törlés egyértelmű. Az egyes elmentett állapotokat a Tallózással megnézheted. A Beállításokban van a Hely, ahol kiválaszthatod a mentés helyét. Mellette van az Ütemezés, amiben a mentési időközöket állíthatod. A fölösleges mentéseket törölheted.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#4 Nem állítottam rajta semmit. Azt a blogot is ma olvastam el először. Megtaláltam a mentéseket a másik lemez gyökérkönyvtárában. Körülbelül 20 GB a Timeshift könyvtár. Még jó, hogy eltávolítottam magát a programot. Arra sincs szükségem, hogy mind a két lemezen rajta legyen. Arra meg pláne nincs, hogy óránként,  vagy naponta mentsen. Még a havonta is túlzás nekem, elég lenne csak egyetlen egyszer. Olyan beállítás nincs. Azt, hogy valaha is használom -e majd, a jó isten se tudja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#5 Nem érted az egész lényegét. Pont, hogy szükséged lenne rá, ha sokat mókolsz meg az éles rendszereden tanulsz linuxot adminisztrálni. Nem csak használni. Van két lemezed, két rendszerrel. Legyen mindegyik ugyan az a disztro, az egyiket állítsd be és csak használd. A másikon meg buheráljál, tanuljál. Sokkal előrébb leszel, mint így. Hiába van két rendszered két lemezen. Ebből megint rendszerek borulása lesz.

****** A backup készítés leglényegesebb pontja a tervezés. Mit, mikor és hová. Mennyi a hozzávetőleges mentendő adatmennyiség. Ennek tudatában legalább dupla olyan méretű backup tárhely biztosítása. Ami fix és állandóan rendelkezésre áll. *****

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ahoz a topikhoz szóltál

#5 ...ferike-feltelepited a systembackot,csinalsz egy mentést,és pááááá...

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Pedig ezt még lámaként, én is

Pedig ezt még lámaként, én is tudom használni :-) és egyszer már nagyon jól is jött (elszállt  a mikrofon a rendszerből. egy visszaállítás megoldotta).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#6 Ezt egyszer már megbeszéltük. A régi gépeim voltak rosszak. A 2 lemez az nem jelent semmit. Attól hogy a másikon is van op. rendszer, csak egyet használok. A másikon a mentések vannak. Régebben még ki is húztam a gépből, és csak egy lemezt használtam. Buheráltam, mert a rossz gépek produkáltak csodákat. Szerintem  ideje befejezni a próbálkozásokat. Amikor kíváncsi voltam a Debianra, a teljesen jó Linux Mint helyére telepítettem, mert a többi lemezem hibás volt. Rájöttem, hogy nem sok a különbség, Debianban nincs szoftverközpont, és frissítéskezelő, a sudo-t is magadnak rakod fel, ha akarod, stb. valószínűleg géphiba miatt omlott össze, vagy a böngészők próbálgatásától. Az még az előző gépen volt. Most ezen a gépen gyorsabb a Chromium, mint a régin az Epiphany volt. Tehát nincs értelme takarékosabb böngészőket keresgélni. Ebben nincs NVIDIA kártya, Nincsenek rossz HDD-k, mert kidobtam őket. Csak egy mentésre van szükségem, esetleg tudjam azt használni is, ha kell. Most már tényleg kár buherálni, mert valaki mondta, ami jól működik, azt nem kell "megjavítani" mert ha megint olyat teszek, akkor csak el fogom azt rontani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#9 Értelmetlen a veled való párbeszéd a továbbiakban. Nem érted a dolgok lényegi részét, mindig belehozol az adott témába és kontexusba abszolút nem oda való dolgokat és eseményeket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#5 Egyrészt válaszoltam a saját blogomnál a használat tekintetében. Másrészt a visszaállítás igen egyszerű, azaz gondolkodást nem kíván. Kiválasztod a visszaállítási pontot és megnyomod a Visszaállítás elemet, de azt hiszem, az egér jobb gombos menüben is benne van ez a lehetőség ..., kicsit kíváncsinak kell lenni. Én ezt nem látom nehéznek, nem is értelek: hiszen, ha palacsintát szeretnék enni, akkor az egyszerű megoldás, ha kinyitom a számat, ... a te esetedben az alkalmazást elindítod. A blogban a használat minden egyéb le van írva ..., kivéve a visszaállítás indítása talán, de arra válaszoltam most. De amott is pár perce.

Amit kérdeztél még, hogy miért nincs egy hónapos mentési lehetőség, a válaszom, hogy gyakoriság szerint kiválasztod a legnagyobb időszakot, és heti egy mentést állítasz be vagy kettőt. A legkorábbi mentés ez esetben törölve lesz, és mindig kettő marad. A második az első mentésed és a jelenlegi rendszered különbözete. A Systemback is ezt csinálja.

Azt sem értem, hogy honnan veszed azt, hogy állandóan másol a Timeshift? Jelzi ezt neked valami? Nagyon rossz állapotban lehet a lemez, ha ezt hangról érzékeled. Nem is biztos, hogy a Timeshift másol.
Úgy történnek a mentések, ahogy be van állítva: eltérő dolgokat, azaz egészen mást, vagy kicsit mást sem csinál az alkalmazás, azaz nem Artificial Intelligence (Mesterséges Értelem). Tehát nem gondolkodik, nem mondja azt, hogy ehhez most nincs kedvem, inkább ezt csinálom, mert neki (a felhasználónak) ez jobb lesz. Az alapértelmezettől eltérő ütemezési lehetőségek a blogban, azt elolvasod és heuréka! Ha nem olvastad vagy nem olvasod el a blogot, nem tudom, mi hogyan tudunk segítni még ... . Azért írunk blogot, hogy elolvassák. Ezek szerint a blogok és a súgók teljesen feleslegesek, mert ..., a panaszkodás a legfontosabb.
Szerintem kérdezz mindig azelőtt, mielőtt egy alkalmazást telepítesz, és vaktában bízol abban, hogy úgy fog működni, ahogyan megálmodod. De nem ez van :-). Egyik alkalmazás sem űgy működik, ahogy elképzeled, hanem ahogy megcsinálták. „Talán” ezért van, hogy az egyik embernek az egyik alkalmazás, a másiknak a másik alkalmazás nyeri el a tetszését, és ez szíve joga. De ezen az alapon nyilván nem húzza le nyilvánosan az egyiket, mert éppen neki nem tetszik, ez időrabló és felesleges is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#11 Most nem használom a Timeshift-tet (nem kötelező). De én úgy látom, van havi ütemezés (Schedule rész),

de a blogban is
https://linuxmint.hu/blog/2018/05/a-timeshift-rendszer-mento-es-visszaal...
linkelve van a kép.

Csak a Havi (a GIf-n Monthly) ütemezést kell kiválasztani, az összes többi jelölőnégyzetet üresen kell hagyni. Más esetben be lesznek kapcsolva azok is, és ez így logikus szerintem (is). És a mentés gyakoriságát egyre célszerű levenned (ez az igényed), ez esetben csak havi egy mentés készül. Miután elkészül az új mentés, törölve lesz a régi, a korábbi. És ekkor havi egy esetben ment az alkalmazás. A rendszered és nem a személyes dolgaid, azokra találj más (által is javasolt) megoldást. De azokat is mentheti elméletileg, csak nem erre való.
Hogy hova ment a TimeShift? Arra írtam, hogy csak elindítod, és rákukkantasz. A képen a Location jelzi a beállított mentés helyét, de például azt meg is változtathatod. Ennél egyszerűbb nincs is. Mármint maga az alkalmazás igen egyszerű és felhasználóbarát. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#11 Azt sem értem, hogy honnan veszed azt, hogy állandóan másol a Timeshift? Jelzi ezt neked valami? Nagyon rossz állapotban lehet a lemez, ha ezt hangról érzékeled. Nem is biztos, hogy a Timeshift másol.

 Az a lemez elég hangos. Nem is akarom használni, csak rámenteni a dolgaimat, a rendszerből is csak egyetlen egy pillanatképet, és utána kihúzni a gépből,és elfelejteni, amíg jó a másik lemez. Innentől értelmetlenné válik a további ütemezés. Valószínűleg naponta, vagy minden bootoláskor-ra volt beállítva. Azt a mentést akkor másik lemezen levő Timeshift-tel is elindíthatom, nemcsak arról, amelyik azt létrehozta? Mivel a gyökérkönyvtárban van az eddigi Timeshift mentés, gondolom rendszergazdaként enged csak hozzáférni. Ez nem tudom, fog-e majd gondot okozni nálam. Több kérdésem nincs. Majd a jövőben kiderül lesz-e rá egyáltalán szükségem. Most megnéztem azt a blogot, nincsen abban egy betűvel sem több, mint legutóbb. Viszont itt azt hiszem megválaszoltátok. A Timeshift rajta kell legyen azon a másik lemezen, amiről bootolok, ha emez nem indul, és akkor arról visszatölthetem a rendszert, aminek annyi az előnye, hogy nem vesznek el az adataim, mint formázás és újratelepítéskor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#13 Mindent leírtam a blogban és itt, de nemcsak én voltam, aki tanácsot ad. Az értelmezés szerintem pici gondolkodást kíván. :-)
Ha használnád az alkalmazást, akkor néhány egyszerű beállítást meg kell találnod, és meg kell nyomnod pár gombot, mármint azokat, amelyekkel valamilyen célod van.

Nem linkeltél képeket a saját Timeshift beállításokról sem, így a levegőbe látatlanul a továbbiakban nem beszélnék. Az alkalmazás használható, semmi gond vele. A jogosultság kezelést is elvégzi a rendszer helyetted, semmivel nem kell törődnöd. Egyszerre egy rendszerrel foglalkozz, tehát van egy Tara, azon használnád a Timeshfit-tet, és akkor elmeséled, hogy ez meg az a gond és ezt meg azt szeretnéd. Jelenlegi gondod nem igazán értelmezhető, több választ is kaptál. Előhozakodsz több rendszerrel, nem is értem az összefüggéseket a kettő között, de ilyenek nem is léteznek. Csapongsz. A táncnál kapkodd ... a lábad, a Linux-nál érdemes elmélkedni, bár amott is figyelni kell a lépéseket, vagyis illik. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ahoz a topikhoz szóltál

#2A mentéseket hol találom,
-- az alkalmazásban, írtam már: Location. Felírod egy papírra, ha feledékeny vagy: a például sda(x) HDD-re telepített Linux mentésének helye, ez az elérési út, ezen a lemezen.
és mivel indítom el a visszaállítást,
-- magával az alkalmazással indítod el a visszaállítást. Lehet, ez meglepő, de így van. Fura ez a Linux.
mondjuk egy másik lemezről?
-- indítasz egy Live rendszert (kipróbálás), alkalmazod a chroot módszert a telepített rendszer root partíciójának befűzésére (fontos!), azaz csatolására (egyik blogomban írtam a chroot-ról > profilom vagy Keresés az oldalon),
-- elindítod a Timeshift alkalmazást,
-- abban betallózod a visszaállítani kívánt rendszer Timeshift mentésének helyét,
-- beállítod a Timeshift alkalmazásban mentési helynek az elérési út szerint
-- majd megkeresed a kívánt visszaállítási pontot és elindítod a rendszer visszaállítást,
-- végül elindítod a visszaállított rendszert a lemezről (kilépve a Live rendszerből).
Szerintem így kéne. Nem próbáltam, de egyik fórumtársunk, Hosszú Lajos írta, hogy neki működött ez a külsőleg alkalmazott „terápia”. Talán további részletekkel szolgál. Logikus eljárás, de hosszabb legépelni, mint megcsinálni.

-----

Chroot - Live Rendszer (LiveCD/DVD/USB Stick)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha jól értelmezem, neked egy

Ha jól értelmezem, neked egy külső szoftver kellene, pl. innen valamelyik. 
https://www.linuxlinks.com/diskcloning/
Ezzel biztosan nem lesz olyan gond hogy a teljesen meghalt rendszert nem lehet visszaállítani, ezek külső usb kulcsról (régivágású, öreg pc-n cd-ről) futnak, havonta egy ilyen mentés vagy külső meghajtóra, vagy hálózatra (NAS) vagy másodmeghajtóra és szerintem atombiztos. 
Az számomra is érdekes ha maga a linux rendszer borul be annyira hogy bootképtelen, akkor ugye a Timeshift nem sokat ér mert az a rendszer alól indítható, (ha jól látom de tévedhetek)  valamint ha önmagában indulásképtelen a rendszer, akkor a külső live chroot módszer sem tudja elindítani valószínűleg. Ilyenkor szerintem csak a külső backup programok jók, feltéve ha van mentés.

Vagy, ha a Timeshift mentés rendelkezésre áll valamilyen más tárolón, hdd-n, egy külső live rendszer alól is visszatöltheő, azaz a gazda oprendszer így visszaállítható?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Live CD / Timeshift

#16 https://forum.ubuntuusers.de/topic/timeshift-restore-auch-in-der-bash/#p...

-----

Snapshots can be restored while system is running or from Live CD/USB:
https://github.com/teejee2008/timeshift
(A pillanatfelvételek visszaállíthatók a rendszer futásakor vagy az Élő CD / USB-ről.)

-----

Are you my type?
Minimalism
Abstract expressionism
Postmodernism
Is it?

:-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez naggyon jó!!  Kösz neked a

Ez naggyon jó!!  Kösz neked a linket, és köszönet a gugli barátunk fordítójának, végigolvastam, ez tényleg egy le a kalappal alkalmazás, a winnek itt bőven volna tanulnivalója, ott ez sokkal nehézkesebb nem induló rendszernél, ez egy minden tekintetben korrekt és vész esetén is ragyogóan használható szoftver, ráadásul pofonegyszerűen, GUI alól, semmi pötyögés a terminálba.
Congratula Tony George-nak, alias teejee2008-nak.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez naggyon jó!!  Kösz neked a

#18 Akkor megosztom ezt a linket is: :-)
https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hu&ie=UTF...
(a személyi kultusz ez esetben megengedett)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez naggyon jó!!  Kösz neked a

#18 És mi van akkor, ha nem töltődik be a grafikus felület ? - Mert valami olya gubanc adódott.
Akkor hogy indítod el a Timeshift rendszer- visszaállítást ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ez naggyon jó!!  Kösz neked a

#20 Ugyanmár, Live CD-ről futtatod, akkor meg ott legfeljebb naprakészre frissíted előtte a rendszert. De itt olvashatod: https://linuxmint.hu/comment/22557#comment-22557

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lala, a készítő írja a

Lala, a készítő írja a githubon,
"Ha a fő rendszer nem indítható, akkor az Ubuntu Live CD-ről indítható, telepítheti a Timeshiftet az élő rendszeren, és visszaállíthatja a pillanatfelvételt a fő rendszeren."
Angolból fordítóval olvastam, azaz a live rendszer ha nem tartalmazza, telepíthető magára a live rendszerre  amíg a fő, vagyis az eredeti rendszert visszaállítod vele. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lala, a készítő írja a

#22 Rendszer mentésre / visszaállításra én a script alapú systemback-et használom. A /home partíción lévő
felhasználó gyökerében (Letöltések, stb. mellett) hoz létre egy systemback nevű mappát (könyvtárat) és abba
pakol bele mindent. https://ibb.co/jQguD0
Telepítése:
sudo apt install git  # (lehet hogy alapból telepítve van, de akkor jelzi hogy a legújabb verzió már telepítve van.)
git clone https://gitlab.com/Kendek/systemback.git

Új visszaállítási pont készítése:

 cd ~/systemback
enter
sudo ./systemback.sh -n           

                       Visszaállítás:

cd ~/systemback
enter
sudo ./systemback.sh -r

- Nincs időzítés (Akkor csinász mentést, amikor akarsz.)
- Semmiféle eőzetes beállítást nem igényel.

- Viszonylag kis méretű mentést készít (kb. 7GB) - gyors - terminálból / konzolból (tty) Ctrl+Alt+F2 indítható.
- A Debian / Ubuntu kiadások széles skáláját támogatja.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lala, a készítő írja a

#23 Gondolom, pl. a böngészőt érdeme s bezárni, mert kb. 510MB backup elkészült, de hibákat kaptam (Debian). Részlet (a vége):

...
file has vanished: "/tmp/SB_idzIfkt6DHSPVIrE/home/kim/.cache/mozilla/firefox/mwad0hks.default/cache2/entries/F491DE4F68FEA6E441058C5A7F5D44D3E91914BB"
file has vanished: "/tmp/SB_idzIfkt6DHSPVIrE/home/kim/.cache/mozilla/firefox/mwad0hks.default/cache2/entries/F8B049833F589C6D262BC03BA735D736CD33BC67"
file has vanished: "/tmp/SB_idzIfkt6DHSPVIrE/home/kim/.cache/mozilla/firefox/mwad0hks.default/cache2/entries/F970C63B087135952072B708FE4E2CB191427347"
file has vanished: "/tmp/SB_idzIfkt6DHSPVIrE/home/kim/.cache/mozilla/firefox/mwad0hks.default/cache2/entries/FEF49B4584AAF95B1006A634F83027E8AB61265B"
rsync warning: some files vanished before they could be transferred (code 24) at main.c(1196) [sender=3.1.2]

Kézikönyv:

 System backup and restore script for Debian-based distributions v1.6 by Kendek

 Available options:

  -n, --new
   Create a new restore point in the following directory
    /home/kim/systemback

  -r, --restore [1-5]
   Perform a system and/or user's configuration files restoration with the
   selected restore point

  -l, --repair [1-5]
   Perform a system and/or user's configuration files reparation with the
   selected restore point
   The target (root) directory will be the '/mnt', instead of the '/'

Forrás:

sudo ./systemback.sh

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lala, a készítő írja a

#24 Nyitott bóngésző mellett még nem csináltam visszaállítási pontot. (Gondolom, itt is érvényes az a szabály,
hogy előtte zárjunk be minden nyitott alkalmazást,)

Viszont mielőtt elkezdem az új visszaállítási pont készítését, csinálok egy rendszer takarítást.
Először a megfelelően beállított BleachBit felhasználói verzióját futtatom, majd ezt követően a root verzióját.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lala, a készítő írja a

#25 Azért jó, hogy Kendek nem felejtette el teljesen az alkalmazás korábbi felhasználóit. Sirály. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve