Telepités Windows mellé

Fórum: 

Sziasztok!

Windows mellé telepíteném a Mintet, de a telepítő nem látja a Windows-t.
64 bites a gép, egy új laptop Compaq.
Próbáltam 32 bites, 64 bites Windows-al is, de semmi eredmény.
Addig eljutottam, hogy W7 (vagy W8) felment, ott még fel is osztottam a hdd-t, aztán feltelepítem a Mintet.
A gép indulásakor ezt írja ki: "No bootable device -- insert boot and press any key"
Eddig csak a Mintet használtam (tejles hdd törléssel fel is megy, szépen müködik) de kellene egy Win is egyébb okokból. A dosbox nem vált be a célomra.
Mi lehet a megoldás? 

kami911 képe

Nem tudom milyen okból kell

Nem tudom milyen okból kell windows, de van több lehetőség is:

  • Wine - ez egy wrapper amely alá be tudod telepíteni a windowsos programokat. Van ami szépen fut van ami nem.
  • VirtualBox vagy KVM - Ezek emulátorok, azaz teljes gépet vagy lényegében hasonlót hoznak létre a meglévő rendszereden belül. Több mindent tudsz futtatni, mert ilyenkor a virtuális gépre telepített Windowson futtatod a programokat.
  • Dual boot - a meglévő operációs rendszer mellé telepítesz Windowst.

Amennyiben fent van a Windows és utána telepíted a Linux Mint-et, akkor jó sorrendben telepítettél. Az általad írt hibaüzenet elsősorban arra vonatkozik, hogy a telepítés alatt vélhetően nem jó helyre került a grub indítója. A grub ad leheőséget a Linux és nem Linux rendszer elindítására egy könnyen használható választófelületen. Elvileg az MBR-be kell telepíteni a te esetedben (azaz a lemezedre, például: /dev/sda és nem /dev/sda3), vagy ha gpt partíciós táblát használsz akkor kell egy 2MB (lehet 1MB is) nagyságú bios_grub típusú minipartíció is, és a rendszer majd innen indul a grubbal.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Win mellé linux

Üdv!

Pont így szeretnék én is telepíteni, mint "lakoter". A win telepítés és particiónálás megy is, de a linux telepítésénél itt kezdek nagyon elbizonytalanodni: 

"Elvileg az MBR-be kell telepíteni a te esetedben (azaz a lemezedre, például: /dev/sda és nem /dev/sda3), vagy ha gpt partíciós táblát használsz akkor kell egy 2MB (lehet 1MB is) nagyságú bios_grub típusú minipartíció is, és a rendszer majd innen indul a grubbal."

Pendrive-ról telepítek és a partició kijelőlésénél van gondom, hogy, hogy kell ezt csinálni. A telepítés után, pedig tudjam eldönteni melyik rendszer induljon el pendrive nélkül. Ha valaki tudna segíteni ebben nagyon megköszönném.

Üdv!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mint win7-8 mellé

Sziasztok!

Én a napokban tettem win8.1x64 mellé mintet.
Nem mind1, hogy a gépen hagyományos bios van, vagy UEFI.

Ha UEFI van akkor itt ez a leírás, ez alapján kellene csinálni (Remélem nem baj, hogy ubuntuval példálózok, de a leírás részletes): https://ariszlo.wordpress.com/2014/07/07/trusty-install/
Annyi lesz a különbség, hogy mikor bootol a mint, nem ajánlja fel az elején a grub, az install mint opciót. Ez nem baj, indítsátok el a mintet, majd mikor bejött, az asztalon lévő install-mint ikonra kell kattintani, és indul a buli. Nekem így sikerült feltenni, minden gond nélkül. Pontosabban egy apró dolog volt: mikor a billentyűzetkiosztást kellett kiválasztani, kiválasztás után nem volt aktív a folytatás gomb. Ekkor egy lépéssel visszamentem, és onnan folytattam. Másodszorra már tovább tudtam menni.
(Én a wint tettem fel először, és már ott elkészítettem a linuxnak a két "nyers" partíciót.) Telepítés után ha a win indul, akkor az uefi-ben az első helyre kell hozni az ubuntu bootbetöltőt, és újraindítás után már választhattok a linux vagy a win között.

Ha bios van a gépen, akkor ez a link a nyerő:
https://ariszlo.wordpress.com/2013/02/11/ubuntu-12-04-telepitese-windows...
Ezt nem próbáltam, de valszeg ez is jó leírás!

Remélem hasznos infó volt! :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm!

Köszönöm!

Nagy segítség volt. Sikerült telepítenem a leírás alapján.

Üdv!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

UEFI vagy Grub?

 Üdvözletem!

 

Kérdésem az lenne, hogy ha EFI-vel telepítek Linuxot és a partícióknál (miután kiválasztom a 'Valami más' opciót), 'A rendszerbetöltő erre az eszközre kerül" résznél két lehetőségem is van választani. Ha a windows által létrehozott 104MB-os EFI típusú partíciót választom, akkor ugye (ASROCK alaplapnál) boot után F11 -el ki kell választanom EFI-ben, hogy a 'Windows Boot Manager'-t választom és akkor a 8.1 indul, vagy az 'Ubuntu'-t és akkor a Mint indul. De akkor nem jön elő a GRUB? Mert ha a telepítésnél csak 'simán' a vinyót hagyom a rendszerbetöltő helyén, akkor pedig a GRUB jön be boot-olás után, és akkor onnan kell kiválasztanom az indítás alanyát? Mi a különbség? Vagy tökmindegy? Ha mégis a Linux vagy a Windows marad fő rendszernek, melyik esetben könyebb törölni a másikat végleg?

Köszönöm előre is, tényleg nem értem... :-(

A két link mely alapján értetlenkedem:

EFI-s indítás: www.linuxbsdos.com/2014/06/11/how-to-dual-boot-linux-mint-17-and-windows-8-on-a-pc-with-uefi-firmware/

GRUB-os indítás: ariszlo.wordpress.com/2014/07/07/trusty-install/

Akkor hogyan is csináljam? :-) Elnézést az értetlenkedésemért még egyszer...

 UPDATE: tehát a kérdés azthiszem korrekten, technikailag megfogalmazva a következő: telepítésnél a 'A rendszerbetöltő erre az eszközre kerül' résznél csak simán maradjon a /dev/sda vagy pedig kiválasszak egy efi típusú (windows által létrehozott 104MB-os méretű) mondjuk /dev/sda2-t???

Mi lesz a különbség bootlolás után? Melyik változat kiválasztása után lesz könnyebb adott esetben törölni a Linuxot szőröstül bőröstül?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fogalmak

Szia!

Az uefi és a bios tartozik egy fogalomcsoportba. A biosok voltak/vannak(még) elterjedve, de kezdi ezeket felváltani az uefi. Ezek akkor is vannak egy számítógépen, ha nincs rajta semmi OS.
A grub az a linux boot betöltő, akkor kerül a gépre, ha linuxot telepítesz.
A grubról: http://hu.wikipedia.org/wiki/GNU_GRUB
Az uefiről szól ennek a cikknek az eleje: http://dirtywindows.hu/2013/10/27/uefi-jelenkorunk-grafikus-interfesze-a... ;

A linux eltávolítás UEFI-s gépről benne van ebben:
https://ariszlo.wordpress.com/2014/07/07/trusty-install/#solong A 10. pontnál kezdődik.
A linux eltávolítása BIOSos (mbr) gépről benne van ebben: https://ariszlo.wordpress.com/2013/02/11/ubuntu-12-04-telepitese-windows...
A 8. ponttól.

Hová kerüljön a bootbetöltő: én is most csináltam, de egyszerűen nem emlékszem. :(
Viszont! Ezen cikk https://ariszlo.wordpress.com/2014/07/07/trusty-install/ 8. pont utolsó előtti képe alapján a /dev/sda a liux boot betöltő helye!
De ez nem 100%, én ha most csinálnám ide tenném.
Figyelni kell arra, hogy csak a linux ext4-es partíciója legyen megjelölve formázásra.

Milyen win mellé szeretnél linuxot tenni? Bios van a gépeden vagy UEFI?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

EFI-s telepítés

 Szia!

 

UEFI van a lapomon. Win8.1 x64 mellé tenném egyenlőre a Mint-et GPT-s táblára úgy, hogy működjön rendesen az EFI-s választó... Vagy GRUB-os... Vagy már nemtudom. :-)

Igazad van abban, hogy nem teljesen vagyok képben még a fogalmakkal, de akkor sem értem például, hogy az UEFI miért nem BIOS? Azért, mert modernebb, komplexebb vagy csak, mert máshogy hívják? Gyakorlatilag továbbra is a BIOS szerepét tölti be, csak okosabb, szebb és máshogy hívják... :-) Végülis...

Valószínűleg azt érzed, hogy abszolúte nem vagyok képben, de ez nem igaz, valamennyire azért átlátom, csak a fogalmakat és kifejezéseket kell még helyretenni az agyamban...

Visszatérve a problémára, sok-sok órámba telt mire kibogoztam a kirakós egy újab darabját ami szintén sehol nincs leírva:

Dobnék egy linket: www.linuxbsdos.com/2014/06/11/how-to-dual-boot-linux-mint-17-and-windows-8-on-a-pc-with-uefi-firmware/

Ugye egy EFI-s telepítésről van benne szó. Látható, hogy /dev/sda2 egy efi típusú 104 megás partíció, amit kiválaszt a végén, mint bootbetöltő helyet. Igen ám, de ha legacy módban telepítesz, akkor ugyanezt a partíciót nem efi-s típusnak mutatja a telepítő!!!!

Itt a linkhez tartozó fórum és a megoldatlan probléma:

forum.linuxbsdos.com/topic/304/no-efi-partition-in-windows-8-dual-boot

És a magyar leírásban pedig a sima /dev/sda-t adja meg bootbetöltőnek. Azért kérdezem, mert félek, hogy egy rossz mozdulat, és tönkre is teszem a bootbetöltőt, aztán se linux, se windóz.

Egyébként halkan kérdezem meg, hogy miért szív mindenki evvel, hogy egy vinyóra telepít két OS-t? Sokkal sokkal biztonságosabb két vinyóra tenni (feltételezem sok embernek van már két HDD a gépében, vagy egy SSD és egy HD). Telepítésnél lehúzni a másikat, majd boot-oláskor nyomni egy boot-választó menüt és kész... Törölni is sokkal egyszerűbb. 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
MickeyFox50 képe

 Sziasztok!

 Sziasztok!

 

Én nem tudom, hogy mi történt, mert egyszer már feltettem windows mellé a linux mint-et! Most pedig se nem dvd-vel, se nem usb-vel nem tudom telepíteni a linux-ot, se windows mellé, se nem magába a linuxot a vinyóra! Államdóan grub hibát ír ki!

Kezdő vagyok foggalmam sincs mit kell tennem! :(

Szeretnék váltani,  de egyszerűen a képességeimet felül mulja ez a linux rendszer! :(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Támpont és kitartás...

Üdv.

Tudod, hogy nem tudunk segíteni ha nem adsz valami támpontot! Mikor mit telepítettél és hogyan? Milyen gépre, milyen változatokat? Most mit próbáltál meg föltenni és mi volt a hibaüzenet?

:-)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
MickeyFox50 képe

2,70Ghz Pentium dual core

2,70Ghz Pentium dual core Windows 7 Home premium 4 gb ram nvidia geforce gt 520 videokártya 1 gb rammal.

Először is egy usb-ről tettem fel a linux mint-et windows 7 mellé, akkor működott, utána leszedtem és kiírtam egy dvd-re! Mondom magamban, hogy elrakom és majd ha több türelmem lesz foglalkozom vele jobban! Ismét töröltem mindent a vinyoról és feltettem magában a windowst mert sok játékot játszom online-on és nem tudom, hogy azok futnak-e linuxon! 3 napja ismét próbálkoztam a linux-ot feltenni dvd-ről usb-ről és mindig megakad a grub-nál és onnan nem engedi feltelepíteni a linux-ot se a windows mellé sem pedig magában a linux mint-et a tarolt vinyora. Annyit szenvedtem már, hogy feladtam. Megpróbáltam itt a forum oldalon, hátha tud valaki abban segíteni, hogy a grub-ot vagy kikerülni vagy más megoldást találni, hogy fel tudjam rakni ismét a mint-et!

 linux mint 16 kiírví dvd-re sőt ugyan ez usb-re, utána a frissebb változatot 17.1-et usb-re

Köszi a reagálásodra! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Full törlést javaslok

Úgy gondolom a hozzászólásodból ítélve, hogy nem okoz számodra nagy törést egy windows telepítése. Sokan ugye nem akarnak egész nap telepítgetni. Ebben az esetben full törlést javaslok. Valami fönt maradhatott az előző Linux telepítés után, ami nem megfelelően lett eltávolítva úgy vélem. Valami GRUB maradvány, vagy a boot szektorban valami. Véleményem szerint Linux telepítő alól, vagy ha az nem megy valamilyen más telepítő alól full törlést javaslok, ami az összes partíciót jelenti. És szépen kezdeni előlről: először a windows ha szükséged van rá, és rögtön az elején a windows telepítés legelején már helyet csinálni a Linux telepítőnek. Majd jöhet a Lunix. Ha mondjuk van egy 500GB-os vinyód, akkor csnálj két partíciót (300-200) és az egyikre telepítsd a windows-t a másikra később a Linuxot.

Mindezek előtt javasolnék még egyébként más disztró Live CD-jének kipróbálását. Próbáld meg az ubuntuét, legalább csak annyira, hogy a partíciókat tudod-e törölni a winyódról. Nézd meg, nem e a BIOS-ban állítottál el valamit, ami miatt nem települ a Linux.

Egyenlőre ennyi jut eszembe.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
MickeyFox50 képe

Egyáltalán nem zavar egy

Egyáltalán nem zavar egy windows telepítése! Nem vagyok rendszergazda, de aimt csinálok mint a gépemet is, én szerelem és rakom össze. Viszont a biosz-ba sosem turkálok, mert nem értek hozzá, sajnos. :)

Köszi a leírtakat és megpróbálom más cd-vel leformatálni a vinyót Hátha utána ismét müködni fog! 

Az ubuntu-nál is kiírja a hibát!! :(  Talán nem cinnamont fogok leszedni, hanem megpróbálok Mate vagy Xfce telepítöt csinálni. :)

Amúgy nagyon köszi a reagálásod és hozzáállásod. :))

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
MickeyFox50 képe

Sikerült!

Szia Freel!

 

Köszönöm a tippet! Megcsináltam a windows XP telepítőjével letaroltam a vinyót és már fent is van a linux Xfce ami egész jól megy a gépemen!

Van egy, Linux Cinamon ISO képfájl a world újságban azt is feltelepítettem a pendrive-ra. Azt a linux alatt csináltam tehát már az is megoldodott! Viszont a windows nincs fent, mert megprobálom magában, hogy a Worl Of Tanks működik-e a Linux alatt ha nem, akkor felteszem a windows-ot is a linux elé.

Szóval csak annyit akartam ma mondani, hogy köszi a tippet és az infot amit megosztottál velem!

 

Thanks! Üdv: MickeyFox50

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Particionálás, telepítés win7 mellé, biztonság, programok...

Sziasztok!

1. Szeretnék telepíteni egy linuxot a meglevő win7 mellé. Idővel teljesen le akarom cserélni, több pénzt valószínűleg nem fogok rááldozni a windowsra. Egy-két triviális kérdésem lenne, mielőtt belevágok. Sokat böngésztem, live rendszerként ismerkedtem is a linux-al. Viszont olvastam egy cikket, ahol azt taglalták, hogy csak az a linux biztonságos pl. bankolásra, ami mögött cég áll (Ubuntu, SuSe stb...), mert a többit "Sanyika meg Józsika" hegeszti a garázsban, nem tudni, hogy milyen kódokat tesznek bele. Ebből igaz lehet bármi is? Olvastam a MInt használati útmutatóját, megnyugtató volt, de így egy-egy az állás a biztonságos, nem biztonságos meccsen.

2. Van egy ssd-m, amin van kb. 30Gb particionálatlan terület. Ez lenne a linux helye, de a telepítési segédletben csak arról találtam információt, hogy választhatom a win mellé telepítést, meg azt, hogy a teljes lemezt a linuxnak adom. Ha elindítom a telepítést, akkor fogom látni a particionálatlan területet? Megadhatom ezt telepítési helynek, vagy előbb particionálnom kell? Ha igen, akkor tudtok részletes bemutatót valahol a beállításokról és a méretekről?

3. Ha van olyan windowsos programom, aminek nincs linuxos megfelelője és még esetleg fut is emulátorban, akkor azt lehet állandóan futtatni? VAgy ez is olyan, mint a virtuális gép, hogy nagyon sok erőforrásra van szüksége?  Például egy levélfigyelő alkalmazáshoz kellene, amit folyamatosan szeretnék látni. (poppeeper).

Köszönöm!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

Szia

Szia

1. No para, ez nem olyan mint egy tákolt windos xp winter edition :)

 

2. Telepítésnél 'haladó' módot választva átveheted az uralmat, megadhatod hova rakja magát. De ha elindítod a telepítőt meg is nézheted, a léyneg hogy a grub rendszerbetöltőt arra a meghajtóra kerüljön, ahol most a windows van. Pl: sda

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm!

Köszönöm!

Azt én tudom beállítani, hogy hova kerüljön a grub? A többit elintézi a telepítő?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

igen te állítod be. A

igen te állítod be. A telepítő mindent oda rak, amit te beállítottál.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linux Mint Win 10 melle

Szevasztok. Kezdő vagyok a Linux világában, most ismerkedem ezzel az operációs rendszerrel. A gondom az lenne hogy DVD-ről akarnám telepiteni a LINUX MINT 17.2 RAFAELA 64 bit-es változatat egy WINDOWS 10 HOME INSIDER PREVIEW 64 bit mellé. Csakhogy a telepitő nem ajánlja fel a párhuzamos telepités lehetőségét, csak a formázásos meg a többi lehetőséget. A gép egy HP PAVILION DV6 laptop lenne i3 M330 2,13 GHz CPU-val és 3 GB RAM-al. A merevlemez particióin is van bőven hely. Megjegyzem a mult héten, ugyanazon gépre, a WINDOWS 7 HOME 64 BIT esetében sem tudtam mellé telepiteni a Linux-ot.

Ugyanerről a DVD-ről már telepitettem Windows7 mellé 2 gépre, egy ACER netbookra és egy HP asztali számitógépre és semmi gond nélkül ment az egész.

Most mi lehet a gubanc?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oktató videó

 A fórumon volt egy hozzászólás, hogy nem használható jól az oktató videó, amelyen win XP / 7 /8/10 mellé telepítettek Linux mint 17.1-et cinnamont DVD -ről.Szeretném megtudni, hogy a panaszkodo delikvens azóta talált-e egy jobb oktatoprogramot. Vagy meg kell venni  "A Linux mint" kézikönyvet, apropó azt hol lehet kapni? Üdvözletel: li_a. b_k-l-j_ma f_i    ( macskaszem)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Video és kézikönyv a Linux-ról

Nagyon szépen köszönöm a szíves tájékoztatást ez ügyben ( lásd: tárgy mező). Belevetem magam az internet áradatába és letöltök egy-két videót, meg megpróbálom kinyomtatni a "Linux mint" jegyzetet. Akkor még ott van nehézségnek a DVD meghajtó milyen illetve hány GB-os DVD lemezt bír el. A DVD-meghajtómon sokféle felirat van, ami a szakemberneknek nem mond sokat a meghajtó teljesítményéről: LG Szuper multi     DVD multi compac       Compac disc. Ez a három felirat van rajta. Szerintem ki kéne kapni és a gyári adatokhoz hozzáférve tájékozódni. Egyébkénz nekem az a tervem, hogy veszek használtan egy asztali pc-t egy monitorral, majd azon próbálgatni a Linux mint 17.1 Xfce változatot, ugyanis a memóriám igen gyenge: 1.43 GB RAM., abból is a 32 bit változatot. A merevlemezem két partícióra van osztva: Helyi lemez( C: ) Szabad terület :34.8 GB, TEljes méret46.7 GB   Helyi lemez(D: ) Szabad terület: 28.5 GB  Teljes méret: 29.5GB Ezekből kifutja a 7.4 GB -os kötelező szabad tárhelyet. Bővebben a vásárlandó használt asztali pc-ről, monitorról, és technikai adataikról majd legközelebb. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Használt gép adatai

Tisztelt fórumozók!               Kinéztem magamnak egy használt gépet monitorral egy használtgép- árusnál remélem nem fogják elkapkodni az orrom elől. A technikai adatok: DELL 745 PC RW (használt) Intel pentium Dual Core  2.7 GHz× (2 magos) CPU  2 GB  DDR-2 memória 160 GB SATA merevlemez DVD RW ( DVD- CD író-olvasó) Intel 9...      Gondolom a legutóbbi jellemző (Intel 9...) az vagy a hangkártya, vagy a video kártya lenne.Kérdésem a következő: ez a gép ezekkel a paraméterekkel, jobb-e a linuxnak(linux mint 17.1 Xfce 32bit) vagy elegendő a már meglévő gép.A monitor paramétereit legközelebb.Mély tisztelettel: li_a. b_k-l-j_ma f_i   ( Macskaszem) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezekn paraméterek megfelelnek

Ezekn paraméterek megfelelnek a Linux Mint XFCE követelményeinek, csak egy használt gép lehet zsákbamacska is. Az eredeti gépednek mik a tulajdonságai? Visszanézve csak pár dolgot írtál re róla.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Eredeti gép jellemzői

 Tisztelt fórumozók!       Az eredeti gépem nem minden adatát tudom megszerezni, mert, nem tudom hol keressem. Talán a sajátgépben? Ha erről tájékoztatnátok szívesen venném,és megkeresném a gépemen a még hiányzó technikai adatokat. Amik megvannak: processzor: 2.66 GHz  Intel(R) Celeron(R) CPU, a memória: 1.43 GB RAM Fizikai cím kiterjesztése. Hogy , hány bit-es a gép, azt nem tudom.(C:)34.8 GB (Teljes méret:46.7 GB) (D:)28.5 GB(Teljes méret:29.5 GB)Üdv:li_a. b_k-l-j_ma f_i(macskaszem)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A Linux Mint 17.1 Rebecca(LTSverzió) 32 bit

 Tisztelt fórumozók!           A fenti Linuxos program letöltésének és telepítésének kéziratát nyomtattam, amikor abba kellett hagynom a nyomtatást, és az ISO lemezkép-fájl kiírása DVD-re vagy pendrive-ra oldalaknál tartottam, és sehogyan sem tudtam másnap visszatérni az eredeti szöveghez. Ebben kérém a segítségeteket, hogyan lehetne végig kinyomtatni a letöltést és telepítést?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Papírra nyomtatás?

A fenti Linuxos program letöltésének és telepítésének kéziratát nyomtattam
# tehát letöltötted a fájlt/kézikönyvet és megnyitottad a PDF olvasó alkalmazással, majd onnan kezdeményeztél egy nyomtatást. A nyomtatás megszakadt? Vagyis pontosan mi történt, amikor nem tudtál további oldalakat kinyomtatni? Nálam az összes oldal ki van jelölve alapértelmezetten, mielőtt nyomtatok. A nyomtatás billentyű kombinációja amúgy: a Ctrl + P.

amikor abba kellett hagynom a nyomtatást,
# és miért hagytad abba?

és az ISO lemezkép-fájl kiírása DVD-re vagy pendrive-ra oldalaknál tartottam, és sehogyan sem tudtam másnap visszatérni az eredeti szöveghez.
# a nyomtatásnál a "Minden oldal" beállításról átklikkelsz az "Adjon meg oldaltartományokat" beállításra, és ezt másolod be: 11-50 (hiszen a 11. oldalon van "Az ISO fájl kiírása DVD-re" fejezet és a kézikönyv vége az 50. oldal). Ha ez megvan, nincs más teendőd, rányomsz a nyomtatásra.

Nekem az "Evince" a PDF olvasóm, de más alkalmazásban is hasonló a módszer. Az alkalmazásod "Súgó" menüjében találod az alkalmazásod nevét.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nyomtatási nehézségek

 Tisztelt Kimarite!

Köszönöm szépen a magyarázatot ki is fogom próbálni. remélem sikerülni fog! Üdvözlettel: li_a. b_k-l-j_ma f-i   (macskaszem)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sikerült kinyomtatnom

 Tisztelt kimarite!         Az Ön segítségével, sikerült kinyomtatnom a "Hivatalos Felhasználói Kézikönyv    Linux  Mint   Xfce Edition"  verzióját. Mindjárt hozzá is fogtam a dologhoz, mindjárt a 8-ik oldalon, a " Töltsd le az ISO fájlt" címszó alatt, javasolják, hogy látogassak el a http://www.linuxmint.com/download.php       oldalra és ott többek között megtalálom a   "letöltések tükörszervereinek a listáját". Ez talán az a soknemzetiségű lista, amelyből, ha jól emlékszem az    "oktató videóban"     (az egyikben a sok közül), azt tanácsolják, hogy klikkeljünk a német nemzetiségű kisebb listában az elsőre. Ezt én nem tettem meg, hiszen nem volt a DVD-meghajtóban, az a DVD-R lemez, amit ehhez a letöltéshez kértek.( Még nem vettem meg.) A kérdésem az, hogy tényleg a sorban az első opcióra kell kattintani ( a német nemzetiségű kisebb listában)? Üdvözlettel:li_a. b_k-l-j_ma f_i  (macskasszem)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ISO (telepítő) letöltése, lemezre írása, telepítése

Szia, nem egészen értem amit írsz ("nem vettem meg a DVD-t", de erről később). Bármelyik tükörszerverről letöltheted a telepítő képfájl (ISO), mert mindenhol ugyanazok a telepítők vannak meg, azaz mindegyik szerveren. A nevük is utal rá: a "tükör". Egy valóságos tükörben önmagad látod, és egy másik tükörben szintén, így ezzel a hasonlattal élve, tükrözve van az eredeti telepítő több (sok-sok) szerverre, egészen pontosan tükörszerverre. Ez minden Linux disztribúciónál (rendszernél) így van, hiszen más megoldásnak nem is lenne értelme. A videót sajnos nem láttam. Viszont bármelyik szerverről letöltheted a telepítőt a gépedre. Miután letöltötted, bármely író alkalmazással kiírod annak tartalmát. Nem egy fájlt, azaz ISO-t írsz a lemezre, hanem az ISO képfájl tartalmát (a benne lévő fájlokat). Az író alkalmazásokban egyértelműen látszik, mit kell tenned a tartalom kiírásához, ez itt van leírva, csak másképpen: http://linuxmint.hu/valtas-windows-rol/elso-lepesek (és gondolom, ez az emílett videó:http://linuxmint.hu/valtas-windows-rol/bevezetes)

Írás: Be kell tallóznod az telepítő képfájlj, üres lemezt betenni az íróba, és a fájlt hozzá kell adnod az összeálításhoz, majd meg kell nyomni a "Lemezkép kiírása" gombot. Célszerű a lehető leglassabb sebességgel a lemezre írni az adatokat. Ha az egyszeres sebességet választod, és azt látod, nem egyszeres sebességgel történik a lemezre írás, az egy a teljesen normális helyzet. A lemez nem képes ilyen lassú írásra, viszont a rendszered felismeri, hogy mi a leglassabb sebesség, amellyel már írható a lemez, és így, ezzel a sebességgel történik meg az írás, például kettő vagy négyszeres sebességgel. Tehát a letöltéshez még nem kell megvásárolt lemez, csak a letöltött képfájl kiírásához. A lemezre íráshoz.

Amúgy nyugodtan tegeződj velünk, mi is tegeződünk. A "tisztelt" jelző akár megszólításkor felesleges ebben a közösségben, baráti társaságban, bármelyikünket társalogsz. Sajnos, most képet nem tudok linkelni az Xfburn lemezre írási folyamatáról, mert hamarosan le kell feküdnöm. Nem bonyolult azonban.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tükörszerverek

Szia !
Ahogy kimarite is írja, bármelyik "tükörre" kattintva letöltheted a kívánt képfájlt ( ISO-t ).
Viszont, nagy sebességbeli különbségek lehetnek közöttük !
Pl.: az egyikről letöltődik, 15 perc alatt....egy másikról, 1.5 - 2 óra alatt !
Tapasztalatom szerint, a német, és a cseh tükrök...jó választás !
( Persze, lehet kísérletezni. :) )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Problémás a DVD-meghajtóm

 Helló kimarite!   Megpróbálok tegeződni, így nekem is könnyebb. Szóval átolvastam amit írtál, és még át fogom olvasni jópárszor, hogy tisztában legyek mindennel. A tükörszerverek listája, ha minden igaz egy soknemzetiségű lista, amelyben minden elembeből ugyanaz a tükörszerveri ISO képfájl tölthető le.  Az egész műveletnél ott vagyok megszorítva, hogy rossz a DVD-meghajtóm. CD lemezeket pakolgattam bele, és   állandóan hibaüzenet jelent meg: "A cd-lemez telvevan adatokkal és fájlokkal, cserélje ki üresre." Kicseréltem, s megint ugyanazt a hibaüzenetet dobta ki.Szerintetek cseréljem ki a DVD-meghaltómat, javasoljatok egy viszonylag olcsót ( kb. 20 000 Ft.) és jó minőségűt. Minden álmom eltolódott, legalább egy hónappal, míg felhajtok egy jó DVD-meghajtót.Üdv: li_a. b_k-l-j_ma f_i       (macskaszem)                                                                                                                                                                                  Szia lala!   Igen, valószínűleg ezért mondta az   "oktató videó", hogy a németek közül a legelső tükörszerverről töltsem le az ISO fájlt.Köszi a jótanácsot.Üdv: li_a. b_k-l-j_ma f_i  (macskaszem)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Javaslat

Ha javaslat kell,...szolgálhatok eggyel ! :)
DVD helyett, írd ki az ISO-t egy pendrájvra.
Olcsóbb mit egy DVD-író, gyorsabb is és nagyon sokszor felhasználható (újraírható)
Kell hozzá egy segédprogram, pl. win. alapon a YUMI vagy az Unetbootin.
Ezek win. alatt telepítés nélkül is működnek.
A yumi-val , pl. több distrót (linux op. rendszert) is feltehetsz 1 pendrájvra.
Indítás után, egy menüben (GRUB-ban) választhatod ki, hogy melyik boot-oljon.
Kipróbálhatod mindegyiket, anélkül hogy telepítenéd.
( Ajánlatos is kipróbálni őket telepítés előtt, hogy minden működik -e, tudja -e kezelni
a géped az adott rendszert, tudsz -e csatlakozni a net -re (vezetékkel, wifi -vel)
Különben is, így tudsz megismerkedni a rendszerrel !...bármit elállíthatsz, akár el
is ronthatsz...egy újraindítás után, az eredeti állapotot kapod vissza.
Szóval, nyugodtan kísérletezhetsz - nem tudod véglegesen elrontani ! )
Inkább ezt, mint a már telepített rendszeredet ! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megpróbáltam telepíteni, nem sikerült.

Szia kimarite! Megpróbáltam egyszeri nekirugaszkodással, minden telepítési procedúrát végrehajtani, hát persze, hogy nem sikerült. a hibáim: először torrent protokollal próbálkoztam, nem jött össze. Nem látom át az összefüggést a torrent protokol és egy kisebb program között, minek ez a két alkalmazás együtt, elég lenne egy is. Azután nem sikerült a kiseb alkalmazást telepítenem, azt hogy kell? Azután tükörszerverről töltöttem le a Germany  "Artfiles" alkalmazását. A Néro autómatikusan munkához látott, és felajánlotta, hogy pár másodperc múlva kikapcsolja a gépet, amit el is fogadtamm. Újraindítás után , bejött a 10 másodperc múlva autómatikusan bootol feliratú linuxmint ablak. Nagyon megörültem. Bejött a bootolás után egy felirat a képernyőn: Linux Mint 17.1, aminek szintén nagyon megörültem,de rögtön el is tünt. Helyette egy csomó nullaszerű jel jelent meg, beborítva az egész képernyőt, fent szöveggel rebecca.Mi a véleményed, kimarite,  minden jól sikerült csak a DVD meghajtó a rossz, vagy egyszerűen a Néró az ISO képfájl hejett az ISO fájlt másolta fel a telepítőre.( DVD-ROM) Esetleg a bootolás során nem lett átállítva, hogy a rendszer a DVD meghajtóról bootoljon?  

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A letöltött ISO

fájl lehet hibás vagy a megírt. Lefotózni nem tudod a jelenséget?
MD5SUM ellenőrzés kéne: http://linux.byexamples.com/archives/198/md5-checksum-how-to/
Ahonnan letöltötted az iso.-t, ott van az eredeti MD5SUM. A számsorozatot kéne összehasonlítani.
Például (MD5): http://www.linuxmint.com/edition.php?id=189

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy lehetőség...

 Szia kimarite!   Egy lehetőséget elvethetünk, mégpedig azt,hogy nem az ISO képfájlt írta ki a Néró Burning ROM, mert kiírás közben ki volt írva az ablak ( a Néró ablakának ) a tetején, hogy "kép". Igaz nem az volt kiírva, hogy ISO képfájl. Egyégként a bootolás utáni "Linux mint 17.1" felirat után keletkezet sok nulla szerű felirat tetején ott volt valamilyen felirat és a  " rebecca"   szó, ami pontosan ennek a verziónak a kódneve. Azután sajnos elsötétült a képernyő. A kérdésem az lenne,hogy a Néró Burning ROM író-programot, hogyan lehetne kihagyni, s helyette az    "INFRA RECORDER" ajánlott író programot letölteni és használni.Üdv:   li_a. b_k-l-j_ma f_i    (Macskaszem)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

MD5

Szia kimarite! Köszönöm a hozzászólásodat. Tudod én még őskori módszerekkel dolgozom, ha kell a MD5 ellenőrző kód, azt nem elmentem valamelyik mappába, hanem leírom papírra ceruzával.Ezúttal is így tettem, s íme a kód: 5b2d4eac9cO505ed36c2e50ecb9fcceO     na ezt kellene összehasonlítani, a Néró Burning ROM által lemásolt ISO kép fájllal. Ehhez meg kell tudni állítani a folyamatot, amit már vagy négyszer végigfuttattam. A Ctrl+ALT+DEL betűkombináció leállítja ugyan a linux-ot, de nem annak a letöltését. Van ilyen betűkombináció, ami rögzíti a letöltést, s utána újraindítja azt? Vagy egészen más módszer van az összehasonlításra. Sajnos lefényképezni nem tudom a jelenséget, mert nincs okostelefonom, ami felvinné az adatokat ( ez esetben képfájlt) a számítógépre. Egyszerű telefonnal a fényképezést meg tudnám csinálni, de a továbbítást nem. Üdv: li_a. b_k-l-j_ma f_i  ( macskaszem) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

InfraRecorder

Letöltés: http://infrarecorder.org/
Az MD5 ellenőrzést javasoltam, az megint más dolog, A letöltött képfájl épségét mutatja meg.
"Az MD5-kódolást biztonsági alkalmazások széles skálája használja adatellenőrzésre, például fájlok eredetiségének (sértetlenségének) vizsgálatára."
https://hu.wikipedia.org/wiki/MD5

Az ISO letöltést letöltés menedzserrel érdemes kivitelezni (például JDownloader), és nem a böngészővel. Vagy a torrent is nagyon jó megoldás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

LiveCD - kipróbálás telepítés nélkül

Linux LiveCD-vel megnézheted az MD ellenörző összeget. Hát ez kicsit bonyolultnak tűnhet elsőre, mert a terminálban a cd paranccsal el kell navigálnod a letöltött képfájlhoz.
Amúgy lehet, hogy valami más miatt nem sikerül a telepítés, például a ..., de inkább a gépedről kéne tudni bizonyos dolgokat, amiket az alábbi három parancs mutat meg. Live rendszeren futtasd ezeket.. 32 bites vagy 64 bites ISO-t töltöttél le amúgy? Laptop vagy Desktop gép, típusa?
uname -a | tee uname.txt | xdg-open uname.txt
lsb-release -a | tee lsb_release.txt | xdg-open lsb_release.txt
lspci --nnk | tee lspci.txt | xdg-open lspci.txt

Dugj be egy pendrive-ot, és mentsd rá mindhárom kimenetet. Így be tudod másolni ide a válaszodba a kimeneteket.
A Nero nem tud MD5 ellenőrzést? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megpróbálom

 Szia kimarite!    Megpróbálom a javasolt utat végigjárni, és a Néró-nak is utánnanézek, hogy van-e MD5-ös ellenőrzése.Desktop( asztali ) gépem, ránézésre pentium III-as van, ki lett viszont cserélve az alaplap benne Asus " Motherboard" MD5 X talán ilyen jelek vannak bejelentkezéskor ráírva az alaplap képernyőjére.A Windows XP biosa: Bios  v. 1. 06. 52.     32bites ISO-t töltöttemle.Üdv: li_a. b_k-l-j_ma f_i  (macskaszem)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Konzol

Próba: amikor megtörténik a hiba és nyomsz egy Crtl + Alt + F1 kombinációt. majd bejelentkezel a konzolon, amire léptél ..., mit ír ott. Valami hibajelenség?

A gép kikapcsolása a konzolban:

sudo shutdown -h now

További lehetőségek:
http://stackoverflow.com/questions/162304/how-do-i-shutdown-restart-logo...

Here's how to do the shutdown functions via a batch file:

shutdown -r — restarts
shutdown -s — shutsdown

shutdown -l — logoff

shutdown -t xx — where xx is number of seconds to wait till shutdown/restart/logoff

shutdown -i — gives you a dialog box to fill in what function you want to use

shutdown -a — aborts the previous shutdown command....very handy!

Additional options:

-f — force the selected action

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megoldódott

Szia kimarite!    Új alapállásból kell kiindulnunk. Elmentem egy ismerősömhöz, aki számítógépeladással foglalkozik, és az egyik használatban lévő gépen kipróbálhattam a DVD ROM-ot, és minden működött. Hibátlanul behozott minden programot, szépen elindította a böngészőt, amibe beírtuk, hogy   "linux" és már meg is jelentek az alkalmazások amiket már nem próbáltam ki, gondolván, hogy ha bejött minden hibátlanul, és még a    "Fire fox" is műkögik hibátlanul, akkor semmi kétség felmásolódott a DVD ROM-ra az ISO képfájl hiánytalanul. Tehát a DVD-meghajtó a rossz. Pentium III-as géphez nincsen se égen se földön működő DVD ROM meghajtó. Cáfolj meg ,  ha más a véleményed. Az a tervem, hogy felhajtok valahol egy DVD meghajtót, egy jót és beletetetem a gépembe egy szerelővel, majd feltelepítem rá , a mostmár jó DVD-ről a linux mint 17.1 Rebecca(LTS) verzió32 bites változatát. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

DVD ROM

Használtan boltban vagy esetleg a hardverApró-n (utóbbi esetben nincs "túl sok" garancia) vásárolhatsz olyat, ami a gépedhez jó. A vadi új USB-sek kicsit drágábbak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

DVD ROM beszerzése

Szia kimarite!     USB-s DVD ROM-ot szeretnék vásárolni, de majd amilyet kapok, mindenesetre ez a szerencse dolga. Ellátogatok a hardverApró-ra is csak az árak miatt is. Üdv:li_a. b_k-l-j_ma f_i  (macskaszem) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

DVD ROM beszerzése - li_a. b_k-l-j_ma f_i - 2015. júl. 19. 20:31

li_a. b_k-l-j_ma f_i fórumtárs!

Nem látom visszaolvasva, hogy van-e pendrive-od, ha nincs, sokkal praktikusabb lenne azt beszerezni DVD rom helyett!

Amellett, hogy egy multifunkciós eszköz, sokkal praktikusabb és gyorsabb róla a Linux disztró telepítése.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pen Drive beszerzése

 Szia ubyegon!   Beszereztem egy pen-driv-et (azt hiszem nem így kell helyesen írni az eszköz nevét), a típusa: Kingston Technology   8  GB   DataTraveler 101   USB   2.0  .   Ezzel viszont lehet, hogy a Win XP-hez nem csatlakoztatható változatot vettem meg. Ugyanis a hátlapon az ajánlandó OS-ek között,csak a Windows 8.1, 8, 7, Vista szerepel, a Linux változatoknál pedig, a Linux v. 2.6.x  +     változat szerepel. Mi a véleményed, használható ez a pendrive a Windows XP-én és a mellé telepítendő Linuxmint 17.1 rebecca 32 bit-es változatánál? Üdvözlettel:  li_a. b_k-l-j_ma f_i    (macskaszem)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pendrive

 Szerintem azért nincs rajta az xp, mert már nem gyártják, forgalmazzák, támogatják!

Dugd rá a gépre és nézd meg, feliismeri-e, szerintem igen! Linuxhoz is bátran használhatod!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak