Pendrive-ot egy idő után nem látja a rendszer

cslaci56 képe

Fórum: 

Üdv.Mindenkinek!

Adott egy Kingston DataTraveller DT100 32Gb pendrive,ntfs-re formázott.Rengeteg fénykép van rajta.A rendszer rendben felcsatolja,fájlkezelőben látható, de ha elkezdek rajta dolgozni - másolni pl.- egy bizonyos idő után lefagy,és a rendszer "eldobja".Ugyancsak lefagy ha elkezdek a képfájlok között görgetni,egy idő után be sem olvassa a fájlokat.Eltávolitás után ujra behelyezve rendben felcsatolódik,de a hibák maradnak. Egyébként USB hosszabitó kábellel  csatlakozik a géphez.Amugy ha csak hagyom bedugva, a leválasztás és a kiadás rendben működik. Rendszer: Mint20 Xfce 64 bit.Mi lehet a hiba oka?

Pendrive-ot egy idő után nem látja a rendszer

Üdv. !
Először-is, kipróbálnám hosszabbító kábel nélkül közvetlenül az USB portba dugva - hogy
ugyanezt csinálja-e ? Ha igen, akkor egy másik USB portba dugva is kipróbálnám.
Ha ezek nem segítenek, akkor szerintem a legfontosabb lenne lementeni róla az adatokat.
Ezt a grafikus "Grsync"-re bíznám. (A tárolókból telepíthető.)
A pent.-t a Lemezkezelőben leválasztanám. https://ibb.co/QCHjGvQ
A Grsync-ben a "Forráskönyvtár"-nál megjelölöm a pen.-t. https://ibb.co/WDL7Xtk
Alatta a "Célkönyvtár"-nál pedig egy személyes könyvtárat - ahova menteni szeretnék.
Jobb oldalt fent a kis fogaskerék csoportra kattintva indul a másolás.
Feltételezhetően gyorsan fog végezni - talán addig kibírja hogy nem fagy le.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lehetőségek

Az elözőekhez még annyit, lehet, haldoklik a pendrive, mennyi idős?

Másik kérdés, hogyan volt NTFS-re formázva? Ha netán gyorsformázással win alatt, akkor lementeni róla mindent, és újraformázni, teljes formázással. A gyorsformázás ugyanis nem végez teljes ellenőrzést, nem írja fel előre a szektorokat, csak elkezdi az elejét, majd a win folmatosan pótolja nenet közben, ahogy a fájlokat írja rá.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
cslaci56 képe

Lehetőségek

#2 Két éves,de nem túl gyakran van igénybe véve csak ha uj fényképeket másolok rá.Egy időben nagy méretű videofájlokat is tároltam rajta,de ezeket töröltem.Kb. a fele foglalt a kapacitásának.Formázva valóban Win alatt volt,és gyorssal.Linux alatt soha nem formáztam.Csináltam egy fájlrendszer ellenőrzése tesztet a Mint lemezkezelőjével,nem jelzett hibát.Ugyanezt Win alatt is lefutattam ott sem jelzett semmiféle hibát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Lehetőségek

#3 Az ntfs, barmennyire is lekezeli mas os, a Windows nativ fajlrendszere.

Win alatt mentsd le a kepeket, Win alatt formazas ntfs, lassu, es masolj vissza mindent. Opcio meg a FAT32, pendrivenel sok elonye van, pl Android, tv box, minden lekezeli, ha nincs igenyed 4GB-nal nagyobb fajlokat rahuzni

Nalam tobb 100 giga, tobb particio ntfs es szo nelkul kezeli a Linux.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az USB kábelt cseréld ki, de

Az USB kábelt cseréld ki, de az is lehet, a táp gyengül. Ha nem kap elég feszültséget az USB-kulcs, úgy az olvasás, írás, törlés folyamata esélyes, hogy hibára fut. És innen már adatvesztés is lehet: ha nincs másolat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
cslaci56 képe

Az USB kábelt cseréld ki, de

#5 Kipróbáltam Win alatt és Linux alatt is: FAT32-re formáztam,elkezdtem a képeket,videókat -kis méretűek párszáz megásak- visszamásolni.Kábel nélkül másik port-ban.Ment minden rendben,egy darabig,aztán kb. a kapacitás harmadánál hibaüzenet ugrott fel:hiba a fájlok másolásakor,és azon nyomban mintha elszált volna az addig felmásoltak a fájlkezelő üres pendrive-ot mutatott!Ujra behelyezve az addig rajta levők láthatók de minden irásvédetté vált! Furcsa mód engedte magát ujraformázni.Lefutattam Win és Linux alatt is fájlredszer tesztet, semmilyen hibát nem talált!Fura.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az USB kábelt cseréld ki, de

#6 Hasonló hibát tapasztaltam én is, csak olvashatóvá váltak a fájlok, megnyitni lehetett őket, a pen-ről sem törölni nem, sem rámásolni, formázni sem lehet a pent sem Windows, sem Linux alól. Bizony, kuka lett a pendrive.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az USB kábelt cseréld ki, de

#6   A pen mikori, regen vetted? Miota megvan, nem emlekszel hogy kb a kapacitasanak a harmada-negyed eleresekor kezdte a hibat?  Ha igen akkor hamisitas aldozata vagy, mint a 128-512GB nevleges kapacitasu hamisitott, atirt firmvare pendrivek.

Az os fele pl 128 gb kapacitast mutat, az os el is kezdi irni de a nand chip csak 4 vagy 8 gb es amikor ezt eleri akkor termeszetesen beborul minden, a szerencsetlen os meg csak pislog mint nyul a fube es nem tud mit  kezdeni a helyzettel ami ertheto is .

A neten millioszamra vannak ilyen hamisitott pendrivek 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az USB kábelt cseréld ki, de

#6 Kicsit hasonló kérdés itt:
https://linuxmint.hu/forum/usb-kulcs-hiba-exfat-formazas-windows-10

Én szintén egy USB-kulcsot vizsgáltam tegnap.

Megnéztem az USB-kulcs helyét (példa: /dev/sdb):

sudo fdisk -l

Majd az eredményt mentve az o paraméterrel a saját könyvtárba, a badblock alkalmazást használtam:

sudo badblocks -wsv -o /home/debkim/badblocks.txt /dev/sdb

Így semmiképpen ne futtasd a parancssort, mert kell neked a saját könyvtárad elérési útja (nem debkim), és az USB-kulcs elérési útja (nem sdb).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve