pendrájv-beállítás

Fórum: 

Tisztelt Hölgyek és urak

Több pendrájvval jártam úgy, hogy írás után pár nappal nem volt rajta csak legfeljebb a könyvtárak címe, de a könyvtárak üresek voltak. Mit nem csinálok jól?

Ebben kérem segítségüket. Az adathordozók alig-használtak. Megváltoztattam a partíciós-táblát gpt-re, exfat fájlrendszert választottam. Írás előtt a tulajdonságok, jogosultság fülen beállítottam írásra és olvasásra. Azt szeretném elérni, hogy az adatok, zenék, láthatóak legyenek, akár másik gépbe dugva is. Linux mint 21.2 cinnamon rendszert használok. A rendszerben lévő pendrájv-formázót használtam. Az adathordozót ahogy kell leválasztom, ha kiírja, hogy megtehetem, akkor húzom le a gépről. Köszönöm segítségüket.

 

Sokrétű probléma

Egyfelől kétségtelen, hogy ma a pendrájvok minősége a régiekhez képest kritikán aluli. Nagyon nehéz megbízhatót kifogni, nekem van két tucat rossz pendrávjom, amit csak azért tartok, mert egyszer szét akarom szedni, górcső alá venni a tartalmukat. Köztük vannak alig használtak, meg vadi új is, ami az első írás közben adta be a kulcsot.

Amit viszont drágáért vettem, úgy, hogy a bolt 3 év garit adott rá, az kopp, kopp jól működik. (pendrájvra ritkán adnak garit)

Viszont ezek kivétel nélkül _tönkre mentek_ úgy, hogy nem is érzékeli a rendszer, ha be van dugva.

Olyan, hogy fájlok eltűnnek, az más kategória, és 80/20 a 100-ból az esélye, hogy nem a pendrájvval van gond.

Hanem a gép USB portjával / vezérlővel, akármivel. Ezt csak hosszas tesztek során lehet nyakoncsípni. Másolni kell minden USB porton, másik gépen ellenőrizni (pl. Double Commanderrel lehet ellenőrző összegeket képezni az eredetiről, a másolatról, és összehasonlítani. Persze, ha nem kerül rá, akkor nincs mit ellenőrizni. De ez esetben tuti fájlrendszer sérülés van.

Azaz, ellenőrizni és javítani kell a fájlrendszert, pl. Lemezek alkalmazással, vagy ha Windows van, akkor akár azzal.

Majd ezt követően nagy fájlokat (ISO fájlok, filmek) kell rámásolni a használatos portokkal, és ellenőrizni a másolatokat. Amelyiknél hibás a másolat, azt a portot nem ajánlott használni. Ugyanaz a folyamat okozza a fájlok "eltűnését" is, amelyik hibás másolatot képez. (BTW hibázik az allokációs tábla írásakor, azaz nem kerül bele a "tartalom jegyzékbe" a másolt fájl, így nem látszik, annak ellenére, hogy maga az adatkupac, a fájl rákerült a területre)

Más lehetőségek a megelőzésre:

Adott pendrájvot bedugva, lehet dmesg-et futtatni, abban pirossal jelzi, ha hibás a fájlrendszer, igaz, angolul. Másfelől jó hosszú a dmesg kimenet, azt munkás végignézni.

Másik lehetőség, hogy Double Commanderrel másolunk, és a másolás esetén bejelöljük az ellenőrzés opciót (azt is be lehet állítani, hogy ez alapértelmezett legyen, így azt nem kell újra és újra beállítani.

Így bár lassabb lesz a másolás (ugyanannyi ideig tart visszaolvasni, és ehhez még hozzájön a számolási idő), viszont, ha hibás a másolat, arra azonnal fény derül, nem csak jóval később, amikor már túl késő.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Sokrétű probléma

#1 Köszönöm a segítséget. Csináltam egy selejtezést, van pár kártya, amivel még érdemes kísérleteznem. Mi az alapbeállítás? Particiós-tábla :gpt vagy ms-dos, fat32 vagy exfat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sokrétű probléma

#1.1 Mi az alapbeállítás? Particiós-tábla :gpt vagy ms-dos, fat32 vagy exfat

Nincs olyan, hogy alapbeállítás. Ezt elsősorban a preferenciák döntik el.

Amit tudni kell: GPT, MS-DOS- ezek partíció sémák. Fat / Fat32, ExFat -ezek fájlrendszerek.

GPT: egy pendrájv esetében nem igazán releváns, de akkor van értelme, ha kizárólag UEFI környezetben használod, és van olyan UEFI rendszer, amelyik beállítása alapján csak és kizárólag UEFI eszközöket kezel. (Ez jellemzően a BOOT műveletre vonatkozik, azaz rendszer indításra)

FAT32/Exfat - ezt elsősorban az dönti el, hogy milyen eszközök között használod, mondjuk TV / Set-top Box, médialejátszó eszközök, ha ezek csak FAT32-t ismernek, akkor nyilván a FAT32 játszik.

Ellenkező esetben, ha 4 GB-nál nagyobb fájlokat is kell a pendrájvra másolni, akkor Exfat, mert FAT32 alapból nem támogat nagyobb fájlokat, bár vannak trükkös megoldások, amikor mégis. De ezek külső merevlemez házakra jellemzők, amik kifele FAT32-t mutatnak, de belül teljesen más fájlrendszert használnak.

Ha hibatűrés fontos (FAT32 és Exfat is sérülékeny, pl. az allokációs tábla sérülése esetén előfordul, hogy a fájlok "eltűnnek"), szóval ez esetben NFTS a nyerő. Ez hibatűrőbb, javítókódokat is tárol, az egyerűbb sérülések röptében javíthatók, észre sem venni a problémát, max kis belassulás érzékelhető. De ritka az olyan külső eszköz, amelyik támogatja, de olyan TV-t láttam, amelyik igen. (nem is mai darab, nem okos TV).

Ha csak Linux alatt használod, akkor lehet valamelyik Linuxos fájlrendszer, pl. ext4, ennek akkor van előnye, ha futtatható szkripteket, appimage fájlokat használsz a pendrájvról, mert a futtatható attribútumot csak linuxos fájlrendszerek tárolnak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sokrétű probléma

#1 Az irottakat megismerve, nagyon kivételes eset lehetek, vagy a pedriveim.

Van 4 db más-más márkájú, 7 éven belül vett pendrivem. Nem volt semmi baj eddig velük.

Akkor nem tettem olyat ami miatt kuka? Tehát alapból jól kezelem hozzártés nélkül?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sokrétű probléma

#1.2

Sikerült őket Linux alatt is átnevezned, ahogy javasoltuk az általad indított "Adathordozó átnevezése " topicban? Rájöttél végül, hogy a fájlrendszer cimkét nevezted át Windows is? Ha már egyszer segítséget kértél, illik jelezni, hogy megoldódott a problémád Linuxon is, illetve azt is, ha tévedünk valamiben.  Mert gondolom azóta előtted is világossá vált, hogy nem a lemez azonosítóját változtattad meg win alatt, hanem a fájlrendszer cimkéjét. Ugye, így van?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sokrétű probléma

#1.2.1 Írta, hogy sikerült a fiánál Windows alól átneveznie, továbbra is magát a hardver címkét gondolja, én nem gondolom, hogy ezt sikerülhet tisztázni, még én is belegabalyodtam, hogy partíció, vagy fájlrendszer címke.

De a lényeg, azt, pl. hogy "Kingstone DataTraveler", tehát amit zsír új pendrive esetén mutat a rendszer, azt nem lehet átnevezni, nincs is rajta a pendrájvon. A pendrájvon csak hardverazonosító kód van, az alapján keresi ki a rendszer egy adatbázisból a nevet.

Amit felül lehet bírálni (a mutatott nevet), azzal, hogy nevet adunk a fájlrendszernek, partíciónak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sokrétű probléma

#1.2.1.1

Az kiderült abból a topicból, hogy Windows alatt sikerült átneveznie, de az nem hogy rájött-e hogy a fájlrendszer cimkét nevezte át. Illetve az sem derült ki sikerült ugyanezt linuxon is megoldania. Csak azon bosszankodtam, hogy ő kért segítséget, jó pár ember rászánta az idejét a megsegítére (ATIME írta megegkorábban a grafikus megoldást, de nem fogadta el, nem próbálta ki), de még annyit sem jelzett vissza, hogy bocs tévedtem, meg lehet oldani linux alatt is.  Az ilyen esetek miatt terjed a hozzá nem értők körében, hogy a "linux xar". Megjegyzem, a makacssága miatt már korábban is futottunk felesleges köröket. PL: https://linuxmint.hu/forum/routerrel-netkapcsolat-gond-pc-n-megoldva

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

(pendrájvra ritkán adnak garit)

(pendrájvra ritkán adnak garit)

Olyant nem veszek meg, amire nincs legalább egy év garancia. Amik jelenleg vannak, azok öt éves garival jöttek. Kb. egy ezres volt az áreltérés, de nekem megérte...

Az ilyen viszonylag olcsó adathordozóknál érdemes odafigyelni a garira, mert ha az eladó nem ad visszaszállítási garanciát, vagy nem lehet ingyenes visszaszállítást venni pluszban, akkor már nem éri meg gariztatni. Mi akkor veszünk nagyobb tétel ilyen adathordozót, ha mást is veszünk, akkor az ilyen "Háztól-házig garancia" már nem is olyan drága.

Ami pedig fontos: ha már garanciális a dolog és a számla, illetve a garancia levél megvan, akkor élni kell a garanciával. A saját tapasztalatom az, hogy az emberek legyintenek rá, hogy ez csak pár ezer forint, veszek újat, a boltok (főleg a helyi boltok) előszeretettel pattintják le a kekeckedő vevőt, aki ilyen pitiáner dologgal bosszantja őket. Karácsonykor pusztult meg két Kingston pen, simán cserélték, éltem az ingyenes visszaküldéssel... Amikor morogtam baráti körben, hogy  pont most pusztult meg az adathordozó, többen hülyének néztek, hogy rászántam tíz percek az ügy intézésére :) amikor visszakaptam az újakat, amik nagyobbak is voltak, akkor meg előkotorták a fiók mélyéről a lerobbant cuccokat és a garancia leveleket :)

Bocs a kitérésért :)

 

 

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

(pendrájvra ritkán adnak garit)

#2 Köszönöm a segítséget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Alapvetések

Nekem még egy pendrájvom sem ment tönkre,pedig van köztük 1GB-os, több mint tizenöt éves darab is.
Három dolgot kell mindig betartani, sose törölj pendrájvról fájlt,mindig csak áthelyezéssel távolitsd el a fájlokat róluk.
Mindig szabályosan távolitsd el a gépedről az adathordozót.
Bizonyos időközönként (évente) pedig csinálj rajtuk teljes (hosszabb ideig tartó) formázást (fat32) a lemezek alkalmazással.
Ennyi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alapvetések

#3 Két dologra kíváncsi lennék:
1. Miért csak áthelyezéssel töröljünk fájlokat a pendrive-ról?
2. Az időnkénti formázás miért szúkséges?
Pendrive-om még nekem se ment tönkre, de Kingston memóriakártyám igen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Alapvetések

#3.1
Tapasztalatom szerint a pendrive-ok nem szeretik a drasztikus igénybevételt,ha fat32-re vannak formázva,ezért az áthelyezés egy kiméletesebb törlési forma,viszont jobban birják a strapát ha ext4-re vannak formázva. Már 5 éve használok ext4-re formázott pendrive-ot,és 8 éve ext4-re formázott sd kártyát állandóan felcsatolva a rendszerre.Olyan aktivitással használom őket mintha vinyók lennének és remekűl állják a sarat.A (lassú) formázást mondjuk évente egy nagytakaritásnak tekintem, amikor mindent letisztitok róla és visszaállitom alaphelyzetbe,egyfajta reset-ként.Az idő engem igazol,mert még sose ment tönkre egy flash drive-om sem 15 év alatt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alapvetések

#3.1.1 A live Linux rendszerek nem csak FAT32-ről indulnak? Hordozhatóság szempontjából jobb az exFAT, mint az ext4 - legalább is a régebbi mobil eszközeim az utóbbit nem ismerik (az újabbakkal még nem próbáltam), de az exFAT-ot igen. A 32 GiB-nál nagyobb flashdrive-ok eleve exFAT-ra vannak formázva. Az ext4 naplózó fájlrendszer, nem veszi jobban igénybe a meghajtót, mint a FAT-rendszerek?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alapvetések

#3.1.1
"viszont jobban birják a strapát ha ext4-re vannak formázva"

Ezt engedd meg hogy ketsegbe vonjam.
Ugyanis, Fat32 nem, mig az Ext3, Ext4 ezek naplozo fajlrendszerek.
Ami azt jelenti, hogy ezeknel tobb az irasi muvelet mint a Fat32-nel.
Olvastam nem egy olyan ajanlast, hogyha pendrajvra telepitenek rendszert, akkor
(ami az elettartama szempontjabol nem igazan ajanlott) inkabb a nem naplozo Ext2 fajlrendszert
hasznaljak. (Hogy csokkentsek az eszkozre torteno iras mennyiseget.)

De az Ext4 naplozasat tiltani, ill. lassitani is lehet: (Jegyzetet idezek)

                              Naplózás tiltása:

tune2fs -O ^has_journal /dev/sdx(y)

shutdown –r now  (újraindítás)

            Ellenőrzés: (nem feltétlenül szükséges)

e2fsck –f /dev/sdx(y)

dmesg | grep EXT4 # --> ( EXT4-fs (dm-3): mounted filesystem without journal )

                        Naplózás engedélyezése:

tune2fs -O has_journal /dev/sdx(y)

                                                                        Naplózás lassítása

Fájlrendszer naplózásának lassítása, nekem még soha nem sérült ext4-es rendszerem, de azért én se kapcsolom ki teljesen, itt a gyökerem az /etc/fstab-ból, commit=600-at kell beírni, így 5 percenként ír csak a winyóra/ssdre a gyári 5 másodperc helyett.

UUID=c3743c3a-3eff-47f8-8470-005355680566 / ext4 errors=remount-ro,commit=600  0     1

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Alapvetések

#3.1.1.2
Ebben igazad van (naplózás) amennyiben oprendszert telepitesz rá,de csak háttértárként használva nincs naplózás,mivel 5-8-éve használom igy,ha igazad lenne a naplózás általi plussz igénybevétellel kapcsolatban,akkor már rég tönkre ment volna a pendrive meg az sd kártya is,de remekül működnek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alapvetések

#3.1.1 Máshol is olvastam már, hogy időnként ajánlatos újraformázni a flashdrive-okat, de az értelmét most se látom, hiszen ha törlök valamit róluk, akkor azonnal nem törlődnek a fájlok, csak átírhatónak jelöli meg a vezérlő a területet. Lehet, hogy idővel nő a töredezettség, és emiatt? De ezeken a szilárdtest meghajtókon mit számít a töredezettség, minden cella azonos idővel érhető el, nem? Valószínúleg nagyobb egységekben (blokkokban) történik az írás, és ez okozhatja a töredezettséget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alapvetések

#3.1.1.3 Csak létező fájlokon értelmezhető a töredezettség. Törölt fájlok ott maradnak ugyan, de új fájlok nem kerülik ki, hanem rájuk íródnak, ha kell.

Meghajtó újraformázásának annyi a lényege (vélhetően a flopik-tól ered), hogy formázás során (nem gyorsformázás), a szektorok újra vannak írva, és a rossz szektorok jelölve lesznek, így kizáródnak a használatból. Mágnes lemezen a szektorok újraírásának volt értelme, mert gyengülhetnek a felírt vezető sávok. Szilárd test meghajtón ennek nincs jelentősége, marad a rossz szektorok kizárása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alapvetések

#3.1.1.3.1 Akkor hasznos az újraformázás, ha rengeteg apró fájlt kellene törölni, mert az nagyon lassú folyamat - a gyorsformázás meg villámgyors. Live-rendszerek telepítése után is ajánlott, hogy újra lehessen használni a teljes meghajtó területét.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alapvetések

#3 Köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alapvetések

#3 Nekem is van ősrégi 2 GB-s pendrájvom, ami működik, de kicsi :-)

A régebbi pendrájvoknál ügyeltek a minőségre, hogy azt mondjam van bennük anyag. Pl. a csatlakozó lamellák vastag aranyozott ruganyos lemezcsíkok, míg a maiak lamellái abból a NYÁK-ból vannak képezve amin a többi alkatrész is helyet foglal (a nyák 1 mikronos rézfelületéből kimarva), és icipici SMD alkatrészeket tartalmaznak, amik gazdaságos forrasztása a hőingadozástól idő előtt elenged. Ha nem, akkor valamelyik csip adja meg magát.

Keress rá a YT-t a mondjuk a "repair pendrive" sztringre, szembejön csomó videó, amikben a legkülönfélébb hibák láthatók, na ezek abszolút jellemzők a mai cuccokra.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Alapvetések

#3.3
Nyilván mint mindennél a pendrive-nál is vannak meghibásodások,csak arról értekeztem,hogy mit lehet tenni annak érdekében,hogy a jól működő flash drive-ok minél hosszabb ideig legyenek jók.Leirtam hogy ezzel kapcsolatban mik a tapasztalataim,aki akarja megfogadja aki nem az nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alapvetések

#3.3.1

”Leirtam hogy ezzel kapcsolatban mik a tapasztalataim”

Nem a tapasztalataidat írtad le, hanem ex katedra új természeti törvényt alkottál.
A kérdésre, hogy MIÉRT menti meg a tönkremeneteltől a pendrájvot az, ha nem töröljük a tartalmát, vagy ha évente formázzuk nem válaszoltál érdemben.
Az, hogy te így teszel, és nálad még soha nem romlott el semmi, az nem bizonyíték.

Egy tudós százlábúval kísérletezett. Megtanította, hogy vezényszóra ugorjon.
Aztán kitépte az egyik lábát, és rászólt, hogy ugorjon. A százlábú ugrott, a tudós pedig beírta a naplójába az eredményt.
Aztán ez még 98-szor megismétlődött.
Végül kitépte a századik lábát, és utasította, hogy ugorjon, de a százlábú meg se moccant.
Erre beírta a naplójába, hogy ”Ha a százlábú mind a száz lábát kitépjük, megsüketül”

Én évtizedek óta ezt a történetet mesélem el mindig, ha valaki tévesen von le következtetést.

Nekem is vannak még 1 GB-os pendrájvjaim, és 64 GB-osak is.

De sohasem formáztam egyiket sem azért, mert a naptár előírta volna. És ha nem kell valami, ami rajta van egyszerűen törlöm.
És eddig egyetlen egy ment tönkre, amit tévedésből írás közben húztam ki a mellette lévő helyett.
Pedig annak egy LED villogott a végén, de nem néztem le, amikor kihúztam.
Vagyis tulajdonképpen mondhatom, hogy egy se ment tönkre.
Viszont az is igaz,hogy a régieket már nagyon rég nem használtam.
Mit kezdjek egy 1 GB-os pendrájvval? Talán ezért nem megy tönkre.

Viszont én azt figyeltem meg, hogy mindig ültem a széken, amikor töröltem a tartalmukat.

Nekem tehát az a tapasztalatom, hogy ha ülve törlöm, akkor nem megy tönkre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Alapvetések

#3.3.1.1
Köszönöm hogy felnyitottad a szemem, most már biztosan tudom hogy téves következtetést vontam le.
Nem fordul elő többször.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Alapvetések

#3.3.1.1.1 yes

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönet

Uraim köszönöm a reagálásokat
Végül leesett a dolog lényege: átlettem verve a kínai kártyákkal. Szépen lassan vettem jó-párat. A valós méretig tudom használni, írni rá, e fölött már nem ír rá, csak úgy csinál. Kérdezném uraim, van-e olyan program linuxon, ami megmutatná a valós méretét a pendrájvnak, kártyának. Minden jót uraim.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönet

#4

Pendrájv, kártya, ami talán memóriakártya, talán SSD, de lehetne akár HDD is, a lényeg az, hogy van egy névleges érték, és van egy tényleges, amekkorára formázva még nem mutat hibát.
Elmagyarázom:
A kis kínaiak szeretnek minden szart eladni. Felvásárolják tonnaszám a selejt adathordózókat, trükköznek egy kicsit, aztán eladják neked.

Van egy pendrájv, ami 16 GB-os, de selejt. Ha megpróbálod teleírni, akkor mondjuk 12.5 GB-nál megáll az írás, és hibaüzenetet kapsz.
De ha particionálod, vagyis felosztod, és létrehozol rajta egy 12 GB-os partíciót, a 4 GB-ot meg particionálatlanul hagyod, akkor lesz egy ”használható” 12 GB-os pendrájvod.

Ez jó esetben addig működni is fog, amíg nem formázod újra.
Azzal visszaállítod a 16 GB-os partíciót, de esetleg már a formázás sem fog hiba nélkül lefutni, ha meg sikerül formáznod (gyorsformázással), akkor majd az írásnál jön elő a hiba, amikor sorra kerül a hibás rész.

Ha akarsz vele játszani, particionálhatod akkorára, amekkorára még hiba nélkül lehet, de fontos adatot ne tárolj rajta.

Ez a módszer nem minden hibás adathordozónál használható, azokat a kukába dobják a kínaiak is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönet

#4

SD kártya / flash ellenőrzése F3-mal.

sudo apt install f3

f3write /csatolási pont

f3read /csatolási pont

( A csatolási pont, legkönnyebben a "Lemezek"-ből másolható ki. )

Teleirja, majd olvassa az eszkozt - es kiirja a valos meretet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönet

#4.2 Csak azt írja tele, amit lát.
Ha egy 128 GB-os pendrájv 11 GB-ra van formázva akkor azt fogja eredményül adni.
Akár használható a többi 117 GB, akár nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönet

#4.2.1
A Synaptic ezt mondja az "f3"-rol: "test real flash memory capacity"
En nem vitatkozom vele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönet

#4.2.1.1 A puding próbája az evés.
Próbáld ki, ha nekem nem hiszel.

Ha van egy 128 GB-os pendrájvod, ami 11 GB-ra van formázva, akkor a real flash memory capacity 11 GB lesz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönet

#4.2.1.1.1
Ha ezt a kinai 128GB-os pent formazom, akkor kapok egy latszolag 128GB-os (Fat32-es) particiot.
Ha erre raszabaditom az f3-at, akkor kiderulhet hogy ennek a particionak valojaban csak
pl. 32GB a valodi merete.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönet

#4.2.1.1.1.1

#4.2.1.1.1.1

Ha gyorsformázást csinálsz, akkor nem biztos, hogy kiderül, hogy hibás a pen, de van hogy már formázni sem tudod.
Ha a teljes tárterületet formázod, és az f3-mal leellenőrzöd, akkor kiderül, ha valahol hiba van.
De a teszt egy napig fog tartani.

Ha egy teljesen jó 128 GB-os pent 11 GB-ra formázol, azt fogja mondani, hogy a valós méret 11 GB.
Egy óra múlva! De a Lemezek alkalmazásban ez azonnal látszik.

Ha egy lekorlátozott pent nézel meg vele, azt fogod megkapni, hogy mennyire van korlátozva, ami a Lemezek alkalmazásban azonnal látszik.

A lekorlátozás alatt azt értem, hogy akkora méretűre formázod, hogy ne érje el a hibás részt.

Ha ilyen adathordozód van, az a legjobb módszer, hogy leformázod, majd elkezdesz rá nagy méretű filmeket másolni.
Ha mondjuk a 128 GB-os penre sikerül 45 GB-ot másolni, de a következő film másolásakor összecsinálja magát, akkor leformázod 45 GB-ra, a többi részt üresen hagyod, és van egy 45 GB-os pendrájvod.
Csak ne használd biztonsági másolatra.
És ez a módszer nem tart órákig. Egy napig.
A TB-os méretek esetén ezt az f3-at nyugodtan el lehet felejteni.

Én még az Aliexpress (bocs a reklámért!) őskorában vettem egy kis méretű HDD-t, ami ntfs-re volt formázva. (talán éppen 128 GB-os volt)
De már a formázást sem élte túl ext4-re. Rögtön kiderült, hogy sokkal kisebb a mérete. Már nem emlékszem, hogy mekkora volt valójában.
(Visszakértem az árát, és visszakaptam.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve