Partícionálás

Fórum: 

Sziasztok!

Ma feltettem a Linux Mint Cinnamont egy asztali gépre, az SSD-re telepítettem.  Van benne egy HDD is, és azon megmaradtak a régi fájlok. Hogyan tudok olyan telepítést csinálni, ahol a HDD-t is formázza és rendesen hozzáadja a rendszerhez? Jelenleg olyan mint egy pendrive, kiadási opció is van. 

Illetve egy bónusz kérdés, hogyan tudok háttértárat, pl. egy pendrivot formázni?

Előre is köszönöm!

 

kimarite képe

Lemez, USB-kulcs formázása

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogyan tudok olyan telepítést csinálni, ahol a HDD-t is formázza és rendesen hozzáadja a rendszerhez? Jelenleg olyan mint egy pendrive, kiadási opció is van. 

A telepítésnél ki kell jelölni formázásra, és meg kell adni a formázás beállításait (például EXT4, ami a Linux kezelni tud). Fontos, hogy azt is be kell jelölni, ne vegye figyelembe, csak formázza: a pontos beállítás nem jut eszembe, de ha képen mutatod a beállításokat (Imgióus vagy imgBB képmegosztók egyike), mondom.
A telepítés után a GParted (vagy a Lemezek) alkalmazással tudod formázni, particionálni, és például így kezelhető (a Lemezek alkalmazás is képes ugyanerre, majd megkeresem, hol írtuk le, hogyan: beteszi az fstab fájlba is, és ez akkor jó, ha fixen beépítve használnád - ha ezt is szeretnéd):
Kötet, meghajtó és egyéb tároló eszközök használatba vétele: olvasás, írás, futtatás
fstab: File System Table / Fájlrendszer táblázat (USB-kulcs vagy más hordozható tár például nem szokott benne szerepelni, mert akkor a rendszer keresné az indításkor. És, ha nem találja, akkor nem indul el a rendszer.). Tartalmának olvasása:

cat /etc/fstab

Kiadási lehetőség mindig lesz, ez ilyen. Én csak akkor fűzöm be az adat tárolásra használt partíciót, ha feltétlen szükségem van rá. Nincs állandóan befűzve, de látszik a fájlkezelőben. Jelenleg jelszóval fűzhető be.

Illetve egy bónusz kérdés, hogyan tudok háttértárat, pl. egy pendrivot formázni?

Fentebb írom. :-)

Ettől függetlenül

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azt is érdemes megfontolni, hogy marad így (mármint "kiadható, mint egy pendrive"). Ennek előnye is van, nem pörög / használódik addig, amíg hozzá nem nyúlsz. Tovább él. Ha kell valami onnan, pillanatok alatt elérhető. Ha nem kell, leválasztható. Biztonsági szempontból is van ennek értelme. Persze, be lehet állítani, hogy fixen csatolva legyen, ha ez kell.