Nvidia driver

Fórum: 

Sziasztok,

Ma az új gépemre feltelepítettem a Linux Mint 20.3as Cinnamon verzióját. Először most használtam Linux rendszert, sikeresen feltelepítettem, viszont sajnos a videókártát nem ismerte fel rendszet. Vagy 5órát próbált feltelepíteni, csomó videót, angol oldalakat megnéztem, de valahol mimdog problémába ütköztem. Aztán végül azt mondtam elég, nem akarok rögtön tönkrevágni a laptopot a sok újraindítással és feltelepítettem a Windowst. Viszont nem akarnám még feladni, azért írok ide. Esetleg ha valaki tudna részletesen segíteni vagy egy másik Linux rendszert ajánlani ahol már alapból van olyan nvidia driver ami támogatja az Nvidia Geforce RTX 3050 Ti -t, azt megköszönném.

Illetve még annyi lenne a

Illetve még annyi lenne a kérdésem, hogy nagyon gyorsan merült a laptopom, kb. 50perc kellett neki, hogy teljesen lemerüljön, ennek lehet az az oka, hogy nem ismerte fel a videókártyát az op. rendeszer? Ha nem az okozta valami ötlet, hogy Linuxon mit kezdjek ezzel?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Illetve még annyi lenne a

#1 Ötlet van, persze, de jó lenne a tényeket nézni, és erre is sort kerítünk. Lehetséges, a driver okozza. A hardverek okozhatnak olykor már ismert és meg nem ismert hibákat. A terminálban tudjuk megnézni a hibákat, és ez egy Linuxox kincs, amit ilyen esetben érdemes kihasználni, utána akár el is felejtheted, hogy létezik.

Meddig szokta bírni a noteszgép általában feltöltött akkuval? A BIOS-ba be kéne lépned, és az Energiagazdálkodást beállítani ACPI módra, mert így jó.

ACPI fogalma: https://www.kernel.org/doc/html/latest/firmware-guide/acpi/index.html

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

A sikeres telepítés után

A sikeres telepítés után frissítsd a Linux Mintet. Telepítsd a legfrisseb csomagokat a Frissítéskezelő segítségével.

Telepítsd a legújabb kernelt, de annak is a stabil változatát.

Indítsd újra a rendszert.

Nyisd meg az Eszközkezelőt, és telepítsd az általa, ajánlottnak jelzett, Nvidia drivert.

Indítsd újra a rendszert.

Ha bármelyik lépés nem eredményes, akkor a problémát mutasd szövegesen (paste..ee | az aláírásomban a súgó a használatához) vagy képen, de ezt akkor csak, ha szöveg nem másolható (a képernyőkép megosztásához használd az Imgur vagy az imgBB weboldalak egyikét).

Mi a hibajelenség? Erről nem írsz sajnos, de innentől próbálj részletes beszámolót írni. Fekete kép..., stb., de mi.

Mutass inxi kimenetet, tudjuk milyen hardverek vannak a gépben. A paste.ee oldalt használd (aláírásomban a súgó). Módszer: nyiss terminált, másold az

inxi -Fzxxx

parancssort, illeszd be a terminálablakba akárhova, majd nyomj Enter-t. A megjelenő szöveg a kimenet, az kell nekünk, de kilóghat a terminál ablakból... a súgónk részletesen a aláírásomban, olvasd el!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

A sikeres telepítés után

#2 A videó driver grafikus alkalmazása az Eszközkezelő helyett Illesztőprogramkezelő. Terminálban

a listázás,

sudo ubuntu-drivers devices

illetve az automatikus telepítés.

sudo ubuntu-drivers autoinstall

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendben köszi a válaszod,

Rendben köszi a válaszod, megnézem azokat amiket küldtél, illetve akkor újra feltelepítem a Linux Mintet. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve