<Megoldva> Nincs elég tárhely

Fórum: 

Gép HP G6-2244ca, Linux Mint 21.2 Cinnamon. Problema frissítés közben felugró ablak: nincs elég tárhely. 120GB-os lemezre telepítettem, méghozzá úgy, hogy a GParted szerint van 1: /dev/sda1 EFI System Partition fat32 /boot/efi 512MB 2: /dev/sda2 ext4 / (ha jól tudom ez a rendszer vagy is a ROOT) 28.61GB használt 23.52GB szabad 3.13GB 3: /dev/sda3 ext4 /home (ide teszem a mentéseket...) 77.91GB használt 23.52GB szabad 54.39GB és 4: /dev/sda4  linux-swap 4.77GB

 Nem tettem fel sok, nagy programot, azon kívül ami alapból jött Teams for linux, Skype, Stacer QBittorrent és a Tor böngészőt, ha jól emlékszem. Keszítettem lemez elemzést is, ott egy picit mást mutat a root-nál összes 30.1GB szabad 3.2GB. Termeszetesen megnéztem és legfellül usr 19.5GB/ lib 12.8GB, share 3.7GB src 2.7GB a többi azok MB-ok. A lib / modules 8.8GB /x86_64 1.5GB, fimware 1.1GB. A modules-ban van egy csomó kernel 5.15.0-60-generic-től kezdve 5.15.0-79-generic-ig bezárólag mindegyik majdnem 0.5GB. Ezeket lehet törölni, persze a 5.15.0-79-generic kivételével és ha igen hogyan? Vagy valami más ötlet, hogy hogyan szabadíthatnék fel még tárhelyet. Attól sem zárkózom el, ha azt mondjátok telepítsem újra és ne én állítgassam a particiókat, hanem az ajánlott beállításokra menjek, Remélem érthetően írtam le mindent, ha nem akkor elnézést és előre is köszönöm a segítséget. 

Tárhely

A feleslegessé vált régi kerneleket a Frissítéskezelő segítségével távolítanám el. Megnézném a /var/log könyvtárat is, hogy nem hízott túlságosan nagyra. Lefuttatnám a sudo apt clean parancsot is.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely

#1 Frissítéskezelőben beállítottam a régi, feleslegessévált kernelek eltávolítását és töröltem a felesleges kerneleket, úgy, hogy ay utolsó 2 elöl kivettem a pipát. App clean lefuttatva, a var összesen 4.2GB, a var/log az összesen 1.5 MB. A var/lib/flatpak az 3.4GB. Ja azt elfelejtettem leírni, hogy a stacert ritkán használva takaritgatom a gépet, de olyan 500-600 MB szokott összegyűlni. Telepítésnél azért adtam meg ilyen kevés helyet, mert ha jól emlékszem azt mondták, hogy 20GB bőven elég a rendszernek. A kernel törlésnek köszönhetően mingyárt lett 15.1GB elérhetö szabadhely. Köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tárhely

#1.1 20 GB a rendszernek valóban elég. Telepítéskor. Ha bármi egyebet is telepítenél, akkor viszont kevés. Tekintve, hogy lassan a Flatpak lesz az alapértelmezett, a teljes 120 GB is kevés lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely

#1 . Szívesen.  A következő lépés nálam az sda3 átméretezése, zsugorítása lenne. a felszabadult tárhelyet pedig odaadnám az sda2-nek (Gparted)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely

#1.2 Valószínű meg is fogom csinálni valamikor hamarosan.

#1.1.1 Ami mit jelent, mennyire lehet majd szükség és nem az volt az egyik legnagyobb előnye a linuxnak, hogy sokkal kissebb helyen is el fér.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely

#1.2.1 Az, hogy mennyire lehet szükség nehezen meghatározható, felhasználói szokásoktól függő dolog.

Sok kép, sok video letöltés, torrent, virtuális gépek, szóval széles a paletta. De ha mindezt akár külön külső meghajtókra is helyezzük, még mindig marad a programok kérdése. Vannak egymagukban több GB-t is elfoglaló programok, de nézzünk egy sima esetet:

VLC, mint rendszerprogram, 235 kB, verziója 3.0.16-1build7.

Ugyanez Flatpak változatban 137 MB. Ez 597-szer nagyobb méretet jelent. A verziója ugyanakkor 3.0.19. Azaz frissebb. Tegyük fel, hogy fegyelmezett módon csak rendszercsomagokat telepítesz. Még akkor is, ha a Flatpak verzió mindig frissebb, mert hát ez a helyzet minden program esetében. De megelégszel a régebbi verzióval, nem kellenek feltétlenül az újak.

Ugyanakkor pl. most az van, hogy súlyos és veszélyes sérülékenységre derült fény, amit a VLC 3.0.20-ban javítottak, ez még nem került be a tárolókba, de leghamarabb Flatpak formátumban lesz elérhető hamarosan. Most akkor mérlegelni kell, hogy mi legyen? Legyen a biztonságos Flatpak verzió? Vagy az ismert hibát tartalmazó régebbi verzió? Mi van ha egy letöltött videó meg van patkolva ennek a kihasználásához? Érted....

Ha saccolnom kéne, azt mondanám, 256 GB egy jó méret. De pl. nekem ebben a szutyok notiban, amiről írok, 1 TB SSD van, és ebből 493 GB szabad, azaz több, mint a fele foglalt. És nem vagyok sem torrenthuszár, sem képhalmozó. mármint ezen a gépen. Ez egy munkagép. Van asztali gépem, amit a párom használ. Abban csak az unokák növekedését, és életét dokumentáló képek és rövid videók számára 2 TB van fenntartva, és lassan még egy HDD-t be kell üzemelnem. Én nem gondolom, hogy minden gügyögést videóval kellene dokumentálni, de ezzel egyedül vagyok, a többség lehurrog.

Egyébként azt hol olvastad, hallottad, hogy a Linux egyik nagy előnye, hogy kis helyen is elfér? Mert ilyenről nem hallottam. Csak olyant, hogy kisebb teljesítményű gépen is gyorsabb, mint a Windows.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely

#1.2.1.1 Köszönöm értem, de nem hiszem, hogy nekem túl nagy tárhely kéne, mivel nagyon ritkán töltök le filmeket azt is másik meghajtora, YouTube, videa, néhány website és kb ennyire használom. 

"Egyébként azt hol olvastad, hallottad, hogy a Linux egyik nagy előnye, hogy kis helyen is elfér?"              

Talán a Linux Minden hallottam és tapaszaltam is, hogy egy friss telepítés során a Windows sokkal több helyet foglalt mint a Linux. Persze ez a "saját" programok telepítése előtti állapot. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely Tárhely

#1.2.1.1.1 A Linux Mind videók elég régiek, és akkor még igaz is lehetett. De mára megváltozott a világ, törnek előre a konténerprogramok, és ugyanakkor a saját helyi tárolók bár még tartják magukat, de egyértelműnek tűnik az irány, szóval lassan lemaradnak. A Flatpak egyformán fut akármelyik disztró alatt, akármelyik régebbi vagy újabb rendszer alatt, nincs függőségi probléma, szemben a disztribúciók tárolóival, amit egyenként mindenkinek karban kell tartani, rendszerhez illeszkedő telepítőket létrehozni, azaz túl sok erőforrás, emberi és gépi erő.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Más, tudom már kérdeztem, de

Más, tudom már kérdeztem, de elfelejtettem és nem talalom azt a hozzászólást amiben leírja valaki, hogy hogyan is tudom "Megoldott"-nak nyilvánítani a kérdésemet. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia Kujcy!

Szia Kujcy!

Az általad leírtak alapján a lemezterület hiányának problémája főleg a `/` (root) partición van, amelyen a rendszerfájlok és programok találhatók. Az általad említett kernel modulok ténylegesen elfoglalhatnak egy jelentős mennyiségű helyet, és azok közül néhányat törölni lehet, hogy felszabadítsd a tárhelyet.

Az alábbiakban lépéseket találsz a régebbi kernel verziók eltávolításához a terminal használatával:

  1. Nyisd meg a terminált (Ctrl + Alt + T).
  2. Ellenőrizd, hogy milyen kernel verziót futtatsz most a gépeden a következő paranccsal:
    uname -r

    Ezt semmilyen körülmények között ne töröld!

  3. Ellenőrizd, hogy milyen kernel verziók vannak telepítve a gépeden a következő paranccsal:
    dpkg --list | grep linux-image
  4. Távolítsd el a régebbi, már nem szükséges kernel verziókat. Például, ha a 5.15.0-60 és 5.15.0-70 régebbi verziók, akkor alkalmazd az alábbi parancsot, de cseréld ki a saját kernel verzióidra:
sudo apt-get purge linux-image-5.15.0-60-generic linux-image-5.15.0-70-generic

Ne felejtsd el módosítani a kernel verziókat a saját rendszereden találtakra.

Ezután ellenőrizd, hogy van-e most már elég szabad hely a `/` partición:

df -h

Ha még mindig problémád van, megteheted az alábbiakat:

1. Távolítsd el azokat a programokat, amelyeket nem használsz vagy nem szükségesek.
2. Ellenőrizd a `/var/log` mappát is, nézd meg, hogy van-e valamilyen naplófájl, amely nagy mennyiségű helyet foglal, és töröld azokat, amelyekre nincs szükséged.
3. A `stacer` használatával is ellenőrizheted és tisztíthatod a rendszeredet, beleértve a felesleges fájlokat és csomagokat.

Ha ezek a lépések nem oldják meg a problémát, és úgy érzed, hogy a rendszer újratelepítése könnyebb lehet, akkor az is egy lehetőség. Csak ne felejtsd el a fontos adataidat előzetesen biztonsági másolatot készíteni.

Remélem, ez segít! Ha további kérdéseid vagy problémáid vannak, szívesen segítek.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)