[MEGOLDVA] Epson XP-235 WIFI beállítás Linux Mint 21.1-en

Fórum: 

Sziasztok

Mostanság kaptam egy nyomtatót, ami tud(na) wifi-n keresztül is kommunikálni. (Nyomtatás és scannelés)
Örültem neki, mert éppen jó sok scannelést kellett készítenem, de valami csak nem stimmel, ezért fordulok hozzátok.

A gyári USB kábellel megy minden szépen, van linux driver is (külön kellett letölteni, feltenni), de a wifi-vel nem tudom hogyan kezdjek neki. Mutatok egy képet

https://i.imgur.com/QcwXxTY.png

Itt nem tudom, mit kell kiválasztani. Azt sem tudom, hogy magán a nyomtatón miért nem világít a wifi led. (Csupán bekapcsoláskor felváltva villog a sárga és zöld.) Az elmúlt napokban feltúrtam a netet, volt is 1-2 sikerrel kecsegtető találat, de nálam nem vált be, főleg nem a wifi-hez. (azt hittem van küllön wifi-s driver, de tévedtem) Lehet, nem is nagy a baj, de igencsak jól jönne a megoldás, mert az íróasztalom egy rakás kupac, persze most a legtetején van (az usb kábel miatt) az Epson nyomtató/scanner. Tudnátok segíteni?

Előre is THX!!!
stewet

Első menetben

Első menetben rákattintanék a "Hálózati nyomtató keresése" szövegre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A nyomtatót csatlakoztatni kell a hálózathoz.

Ahogy nézem, ezt nem tolták túl, legalábbis a leírásában. WPS gombot nyomva kell tartani, de bővebb hálózati beállítás lehetőséget nem láttam.

A routerednek támogatnia kell a WPS-t, (azon is kell lennie egy ilyen gombnak). Nyomni kell először a routeren levő gombot, majd a nyomtatón is. Ha csatlakozott, akkor zölden világít a Wifi led a nyomtatón. Hálózati nyomtatást csak eztán tudsz kezdeményezni. Hálózati szkennelést szerintem felejtsd el, kivéve ha gigabites Wifi 6-od van (bár a nyomtató ezt nem tudja. Baromi lassú kommersz Wifin, ha működik egyáltalán.)

Ha úgy gondoltad, hogy a géped wifijén csatlakoznál a nyomtatóhoz, olyan nincs.

Ha sikerült a nyomtatót a hálózathoz csatlakoztatni, akkor a Linux automatikusan csatlakozik hozzá, legalábbis Canon nyomatókkal így működik.

Elvileg van mobil applikáció is, ami segíthet, de ezt nem ismerem.

A nyomtatón a Wifi gomb mellett van egy információ gomb, ha ezt megnyomod, akkor kinyomtatja a hálózati beállításokat. Ha minden OK. akkor az ezen levő IP címet érdemes a routerben beállítani fixre (DHCP ne változtassa). Ezt az IP címet böngészőből megnyitva elvileg a nyomtató karbantartási / beállítási felületét eléred.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A nyomtatót csatlakoztatni kell a hálózathoz.

#2 Köszönöm a választ, ami elgondolkoztató. Abból a szempontból, hogy lassú lesz az adatfogalom. Nekem egy Vodafone-os csomagom van, (internet, tv telefon) még a routert nem is néztem a WPS gomb kapcsán, a nyomtatót meg egyenlőre eltettem 1 napra, de holnap ránézek, hogy hol van rajta WPS gomb, vagy hasonló. (Gondolom kell lennie rajta, mert wifi-s egénél van ilyen)

Szóval egyenlőre félúton vagyunk, de el ne engedjétek a kezem :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Abból a szempontból, hogy lassú lesz az adatfogalom.

#2.1 Ezt úgy értettem, hogy a vezeték nélküli szkennelés lesz lassú, aminek manapság nagy divatja van, én meg nem értem az értelmét. Szóval a szkennelt adatoknak át kell mennie a hálón, a gépre meg kell érkeznie, miközben a szokványos wifi kapcsolatok sávszélessége jóval kisebb, mint akár az USB 2.0 sávszélessége.

A nyomtatás jellemzően sokkal kisebb adatforgalmat jelent (hacsak nem nagy felbontású fótókat nyomtatsz), azzal nem lesz gond wifin.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Most így áll a csatkakozás

 

Nos röviden leírom, mire jutottam, de előtte képet csatolok

https://imgur.com/a/5JcHxCf

Szóval a Vodefone router wps gombja ennyire egyszerű és az epson nyomtató leírása is egyértelműnek látszik, de valamiért mégsem működik. Tehát - megnyomtam 5 másodpercre a router wps gombját, elkezdett villogni. Utána megnyomtam 3 másodpercre a nyomtató wifi gombját, de a led-ek nem kezdtem el világítani rajta. (mármint a nyomtatón)

Mivel a leírás 2 percet írt a csatlakozás idejéhez, a nyomtatót kikapcsoltam, vártam kicsit, aztán újra bekapcsoltam (miközben a routeren villogott a wifi led), de a nyomtatón a kezdeti zöld/narancssárga villogás kisvártatva abbamaradt. Vagyis ott vagyunk, ahonnan elindultunk. Még csak azt sem tudom kideríteni, hogy működik e a nyomtató wifi-je, mert hálózati beállításokat sem tudok nyomtatni a patron állapota miatt. (Ezt tudtam, amikor a készüléket megkaptam) De úgy gondolom, nyomtatni wifi kapcsolat nélkül nem is tudnék.

Szóval van még ötlet? (Persze elvben megkereshetem az epson magyar szervizt és kérhetnék segítséget, de a tapasztalatom az, ha meghallják "Linux", leteszeik a telefont. De majd később, ha kimerítettünk minden lehetőséget, ez lesz a vége)

Előtte azonban lehet, előveszek egy régebbi Acer laptopot és felteszem a gyári CD-installal a nyomtatót. Szóval van még esélyem (ha nem is sok) :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Most így áll a csatkakozás

#3 Belépsz a Vodás routerbe és a dhcp oldalon megnézed van-e új IP-cím foglalás. Valószinüleg az lesz a nyomtatód IP-je.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Most így áll a csatkakozás

#3.1.1 Szerintem a fenti kép egyelőre nem játszik.

Oda neked kell felvinni MAC címeket, és hozzárendelni IP címeket. Olyan felületet keress, amin a csatlakoztatott eszközök láthatók, pl. egynek mindenképpen szerepelnie kell a listán, annak a gépnek amiről megnyitottad a router felületét.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Most így áll a csatkakozás

#3.1.1.1 Minden eszköz látszik (tudom őket azonosítani), kivéve a nyomtatót. ...és a nyomtatón még mindig nem égnek a wifi-hez kapcsolódó led-ek (züöld/sárga)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Most így áll a csatkakozás

#3 Előtte azonban lehet, előveszek egy régebbi Acer laptopot és felteszem a gyári CD-installal a nyomtatót.

Okostelefonod van? Tedd fel az Epson iPrint appot, lehet biztosít hozzáférést a nyomtató hálózati beállításaihoz. (nem biztos, a leírása elég alap)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Most így áll a csatkakozás

#3.2 Telepítettem, sajnos nincs hozzáférés a beállításokhoz, keres, keres wifi-n nyomtatót, de semmi. :(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

WPS

#3 Nem tudom, van-e jelentősége, de itt pont fordítva csinálják: https://www.youtube.com/watch?v=BjwOHUl6Yko
Amúgy más eszközt WPS-sel tudsz csatlakoztatni ahhoz a routerhez, él rajta ez a funkció?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

WPS WPS

#3.3

#3.3 Köszönöm a választ és a kérdésedre az alábbiakat tudom mondani. Nem vagyok nagy hálózati varázsló, az alapokkal tisztában vagyok, de nem több. Szóval eddig semmilyen WPS funkciót nem használtam a router-en. Vezetékesen 3 eszköz csatlakozik a Voda admin felületéről olvasva, ezen kívül két mobiltelefon (WiFi 2,4G)

https://i.imgur.com/ntUE7SL.png

(Az első a laptopom, a második a TV, a harmadik a Voda beltéri egység... és a két mobil)

Vagyis WPS-sel nem csatlakoztattam még semmit. Nekem az a gyanúm, hogy a nyomtatón nem stimmelhet valami, mert egy lámpa sem világít. Bár erről a leírás azt mondja, hogy hálózati hiba. Azt is tudom, hogy ahonnan kaptam, ott simán ment mindent. Bonyolódik a dolog - talán - azzal, hogy ez egy külföldön vásárolt készülék, de nem tudom. Pingelni sem tudom, hogy esetleg feléledjen, vagy nem tudom... ráment az egész napom, de van még időm... :)

https://community.talktalk.co.uk/t5/Broadband/Epson-XP-235-connecting-to...

Most ezen gondolkozom, hogy ide tartozik e, mármint a kommunikációs csatorna beáíítás, csak amit ír megoldásnak, nekem olyan nincs, vagy nem találom.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Használati

#3.3.1 https://download.epson-europe.com/pub/download/6255/epson625551eu.pdf

Én itt (14. oldal 3.) úgy olvasom, hogy a WiFi gombot, ha megnyomod, törlöd a hálózati hibát, ha nyomod  legalább 3 másodpercig, akkor villogni kezdenek a lámpácskák. Szerintem, amíg ez nincs így, addig hiába nyomod a routeren a WPS-t.

Én nyomnék egy rövidet és egy hosszút (4 másodpercest), hátha.

Szerk: 15. oldal Ha úgy kapcsolod be a nyomtatót, hogy a WiFi melletti és a bekapcsoló gombot egyszerre nyomod, akkor ez visszaállítja alapra a hálózati beállításokat és elvikeg a WiFi lámpák villogni kezdenek...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Használati

#3.3.1.1 Köszönöm, de ezen már túl vagyok. Én is letöltöttem az általad linkelt pdf fájlt és olvastam erről, meg is csináltam, de semmi.

Mindenesetre amit ajánlottál, az sem hozott eredményt... sajnos. A lámpák kizárólag bekapcsoláskor villognak. Csak már addig jussunk el, hogy legalább valamelyik felvillanjon. :)

Hogy tudna örülni az ember egy kis fénynek :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

még annyit

Ez a nyomtató csak WEP-t tud. Lehet hogy az le van tiltva a routerben, mert az nem biztonságos, és lehet emiatt sikertelen a kapcsolódás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

még annyit

#4 Nincs WEP beállítás a Vodánál, vagy én nem találtam

https://i.imgur.com/WPUf8mR.png

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

még annyit

#4.1 Szerintem szerezz be egy 5m USB hosszabbító kábelt, azzal elhelyezheted a nyomatót távolabb a kupactól, mindenképpen jobban jársz így átviteli sebesség tekintetében.

Még ha Windows alatt rá is tudod erőszakolni a Wifi-re.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

még annyit

#4.1.1 Már írtam a márkaszerviznek, nem kapkodják el a választ. Még annyi esélyt adok a nyomtató/scannernek, hogy feltolom az Acer gépre - gyári telepítővel Win7-re - és úgy használom, ha kell. Ugyanis scannernek a gép nagy, nyomtatóm meg így is van, tehát ezt csak azért gondoltam, hogy all in one :)

Ha a szerviz válaszol és sikeres a megoldásuk, azt itt megosztom, de kérdésem lenne. Nincs valahol a gyári adatokban a gép MAC címe? Azzal, ha tudnánk, nem lehetne valamiféle varázslatot végezni linux alatt?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

még annyit

#4.1.1.1 Nincs valahol a gyári adatokban a gép MAC címe?

Ha kinyomtattad a hálózati beállítások lapot, akkor azon rajta kellene lennie.

Azzal, ha tudnánk, nem lehetne valamiféle varázslatot végezni linux alatt?

Mire gondolsz? Ezt, ha sikerül csatlakoztatni a routerhez, akkor felveheted az IP foglaláshoz, amit fentebb mutattál, hogy a nyomtatónak fix IP címe legyen, ennyit tudsz vele csinálni.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

EPSON információs lap

Sziasztok

Kicsit sokáig tartott, hogy hozzá tudjak jutni ehhez az információhoz, de sikerült (ha nem is a legjobb minőségben)

https://fex.net/s/xnvmnty

Az Epsonnal is sikerült beszélni, de e nélkül a lap nélkül nem tudtak mondani semmit. (Egy "E" kódot emlegettek, amire szükségük lenne, de ilyen a lapon nincs. A MAC cím viszont meg van.) A helyzet azóta is változatlan, vagyis a Wifi led nem világít. A nyomtatás sajnos kicsit rossz, mert a fekete patron (új) feje szerintem kicsit beszáradt, de azon is rajta vagyok, ha már vettem bele patront, hogy megtisztítsam a fejet. A gyári megoldások e tekintetben elég drágák, ha valakinek van jó ötlete házilag a fejtisztításra (a Linuxos driverben nincs ilyen lehetőség) szívesen olvasnék róla 1-2 megoldási javaslatot.

Előre is köszönök mindent

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

EPSON információs lap

#5 Ha routerben a haladó beállításokra mégy, akkor WPS alatt át tudod kapcsolni PIN kódos üzemmódra?

A lapon látszik a nyomtató WPS pin kódja....

Vagy kapcsold be a Wifit.

Menj a routerben a WPS felületre.

Nyomd meg a nyomtató WPS gombját

A routerben új kliens hozzáadása...

Mi történik?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

EPSON információs lap EPSON információs lap

#5.1

#5.1 Szia

Király vagy, mert tovább tudunk lépni wink

https://i.imgur.com/AFQQHqN.png

Ugyanis a csatlakoztatott eszközök között ott a nyomtató, de nyomtatni még nem akar. Hibát nem ír, néha megmozdul a nyomtatófej (hallom), de egyéb semmi. A nyomtató a routertől 168cm-re van (nem mértem le, csak szemre)

De a Wifi lámpa legalább szépen világít zölden. viszont scannelni sem akar, mintha nem látná az eszközt.

ui.: Bocsi... hozzá kellett adni hálózati nyomtatóként, scannelni már tud, nyomtatni még nem, pedig módosítottam a nyomtató URI-ját

https://i.imgur.com/rtWxemS.png

Egyik választással sem akar (még) nyomtatni, de az az érdekes, hogy elsőre, amikor hálózati nyomtatót választottam, a Kapcsolat ablakban 3 választás volt, most csak kettő van. Minden változtatás előtt, töröltem a nyomtatási feladatsort.

Mit lehet még tenni? (Igaz, az eredeti kérdés megoldódott)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

EPSON információs lap

#5.1.1 Szerintem a Jetdirect nem jó, az HP protokoll.

Ha most a nyomtató IP címét (routerből kilesve) beírod egy böngésző címsorába, látsz valamit?

Egyébként a kép felső részen azt írja, ki van kapcsolva a nyomtató. Nem ment közbe alvóra?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

EPSON információs lap

#5.1.1.1 Szégyenlem magam... a nyomtató ikonon jobb gomb, és be kellett pipálni az "Engedélyezve" lehetőséget. István! Mindent nagyon köszönök és minden hozzászólónak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve