[Megoldva] Double Commander - a 0.5.8-1 -nél újabb verzió telepítése

Fórum: 

Sziasztok!

Synaptic-ból jelenleg a 0.5.8-1-es verzió települ, és a PPA csomaglista is ezt a verziót rakja fel. Sajnos ebben még van egy két bosszantó bug, szóval szeretnék egy magasabb verziót telepíteni Linux Mint 17.3-ra. Hogyan lehetne?

Találtam magasabb verziószámú .deb fájlokat, de ezek mindig valami függőségi probléma miatt a gdebi-vel nem mennek fel. Elkezdtem egyesével letölteni mindig a hiányolt állományt, de a harmadiknál abbahagytam.

Vannak még .gz és .xz kiterjesztésű fájlok, azokat kicsomagoltam, a doublecmd.sh fájlnak adtam root jogot, de nem tudtam elindítani.

Az egészben még az is érdekes, hogy egy másik gépen, azon is a 17.3 fut,  már sikerült valahogy felrakni a 0.6-os verziót, de már nem emlékszem rá hogyan.

Előre is köszi a segítséget.

kimarite képe

RE: Double Commander - a 0.5.8-1 -nél újabb verzió telepítése

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

@#0 Az 'doublecmd.sh' az a telepítő script ..
A 'doublecmd' a portable változat, nálam kettő kattintásra indul
(tehát nálad is indulni fog, ha egy Debian alatt indul)

Letöltöttem innen
https://sourceforge.net/p/doublecmd/wiki/Download/
(a saját könyvtárba)

A GTK+ -os, 32 bit-es verziót
(másold a parancsokat, vagy akár az URL-t ...a letöltési oldalról)

wget -c http://sourceforge.net/projects/doublecmd/files/DC%20for%20Linux%2032%20bit/Double%20Commander%200.7.1%20beta/doublecmd-0.7.1.gtk2.i386.tar.xz

kicsomagoltam (TAB használata itt is már)

tar xvfJ doublecmd-0.7.1.gtk2.i386.tar.xz

.. majd lehet futtatni, indítani könyvtárból is így

cd doublecmd/;./doublecmd

vagy így (két parancs)

cd /doublecmd
./doublecmd

vagy a fájlkezelő, kettő egér katt a fájlon.

A /doublecmd/doc elérési úton az 'INSTALL.txt' és a 'README.txt' szövegfájlok értékes információt hordoznak, ha telepítenéd mégis. És nem a 'doublecmd.sh' script-tet futtatnád ehhez.
___

-- a 'cd' parancs a cél könyvtárba lépés
-- a './' a futtatás
-- a ';' az '&&' behelyettesítője, tehát, ha lefut az első parancs, utána fusson le a második
-- a 'sudo' vagy grafikus verziói nem szükségesek, feleslegesek (ha eszedbe jutna ilyesmi, de ne jusson), csak telepítéskor lehet szükséges
-- egy bizonyos telepítési módhoz (README/INSTALL) amúgy is szükséges például a 'sudo', de akkor össze kell 'vadásznod' a függőségeket (leginkább a tárolók által; '*.dev' csomagokat); ennek változó a nehézségi foka, és olykor lehetetlen még így is a telepítés (főleg a rendszered stabilitásának megőrzése miatt).
-- a portable verziót csak felhasználó joggal futtatod a fenti parancsok szerint. Amúgy a 'gksudo'-val indítható emelt joggal .. .

RE:RE: Double Commander - a 0.5.8-1 -nél újabb verzió telepítése

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Szia Kimarite!

Nagyon köszönöm a rendkívűl részletes választ. Bocsi, még kezdő vagyok, nem ismertem fel, hogy ugyanazzal a névvel (doublecmd) két fájl is van, és ebből a kiterjesztés nélküli futtatja a programot.

Úgy csináltam, ahogyan írtad, minden működik elsőre. 

Köszönöm még egyszer! Egyenlőre még csak a kicsomagolt "portable" verziót futtatom, lehet hogy nem is fogom telepíteni, ha így is jól működik. Készítettem egy indítóikont ehhez az asztalra, hibátlanul megy az asztalról indítva is.

Üdv

Atrasko

kimarite képe

RE:..Double Commander - a 0.5.8-1 -nél újabb verzió telepítése

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2 Szia,
Én is most néztem meg a 'telepítő' script-tet közelebbről.
Nem telepít, hanem az csinálja, amit én írtam;

#!/bin/sh

# Use this script for execute portable version of Double Commander

cd "`dirname "$0"`"

export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:$(pwd)

./doublecmd

Az INSTALL.txt-ben is csak a fejlesztőknek vannak leírások (korában átfutottam, gondoltam jelzed, ha elakadsz és akkorráérek válaszolni), tehát az, amit én töltöttem le, egy nem telepíthető, hanem csak futtatható változat (portable/hordozható), de például saját UNRAR program könyvtárat (libunrar.so) is tettek a munka könyvtárba, és az asztali beállító fájl is benne (session.ini), tartalma az ablak méretére is utal;

[TfrmMain(1280x1024)]
nbConsole_Height=54
seLogWindow_Height=51
TreePanel_Width=121

Ha terminálból indítod, akkor a hibák és a figyelmeztetések is látszanak. Lazarus fejlesztői környezet biztos kell hozzá (nálam van némi, más telepítések miatt, de neked is csak akkor kéne, ha fejlesztenéd és nem csak használnád). A terminal válaszok alapján az indítási 'jelzések'-re vélhetően megtaláni a választ, akár lenullázhatóak a 'tiszta' induláshoz. Érdemes lehet javítani a függőségek hiányát, a működést teheti jobbá.
Sok sikert a használathoz!

Tehát mindenképpen jó, ha az általam közölt parancsből készítettél parancsikont, s az indítási jelzések -ha ide másolod- csökkenthetőek, persze, ha ezzel a témával foglalkozni szeretnél te is. Nálam a pixmaps-ra panaszkodik ('not loaded!'), a 'favoritetabs.xml' és a 'highlighters.xml' konfigurációs beállításokra.

Így indul (a hibákat nem másolom be, hosszú lenne)

cd doublecmd/;./doublecmd
ImageMagick: libMagickWand.so.5
Starting GuiMessageQueue
Starting Double Commander
Double Commander 0.7.1 beta
Revision: 6739
Build: 2016/03/27
Lazarus: 1.4.4.0-Unknown
Free Pascal: 2.6.4
Platform: i386-Linux-gtk2
System: Debian 7.10
Desktop Environment: Xfce
Widgetset library: GTK 2.24.10
[...]

Double Commander parancssorból futtatva

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia!

Kipróbáltam én is parancssorból, két hibaüzenet jött:

Error loading configuration file /home/atrasko/doublecmd/favoritetabs.xml
Error: pixmap [/home/atrasko/doublecmd/doublecmd] not loaded!

De ettől függetlenül jól működik a DC.