Másik hdd-n ext4 partíció elérése egyéb célokra

Fórum: 

Adott egy sok hdd-s gép W7, Linux rendszerekkel. Van egy kitünő állapotú 400 GB-s HDD benne, ezt megformáztam ext4-re, miközben másik 1TB HDD-re Linux Mintet telepítettem. Telepítés után beállítottam a Timeshiftet, ami a 400 GB HDD-t ajánlotta mentés helyének. Ezzel egyetértek, pont ilyen célból lett ext4-re formázva. Timeshiftet gyönyörűen működik, látni a mentéseket. De a 400 GB sok, jó lenne másra is használni a területet. Itt akadtam el. Timeshift felcsatolja, de nem lehet megnyitni, nyilván jogosultság hiányában. Egyelőre nem akarom user tulajdonba venni, mert nem tudom, nem kavarok be a timeshiftnek. Egyéb mentésre lenne jó, mentéskezelővel pl. Nem muszáj látni a felhasználónak a partición lévő fájlokat, elég lenne, ha a mentéskezelővel tud menteni-visszaállítani. Csinált valaki már ilyent?

kimarite képe

A 400 GB-ból lecsípsz 100 GB

A 400 GB-ból lecsípsz 100 GB-ot, oda mehetnek a Timeshift mentések, Automatizálni érdemes, kísérletezd ki, hogy melyik időszakonkénti mentés nem telíti be a 100 GB-t.

Ha van például két felhasználó, és az egyik te vagy, a másik mondjuk egy családtag, akinek a rendszer mentését, visszaállítását rábíznád ..., és itt álljunk meg egy szóra: ebben a döntésedben teljesen biztos vagy? Hiszen ez ugyanolyan veszélyes, mintha telepíteni, törölni engednéd.

Ha te vagy (a sudo segítségével) az admin feladatokat ellátó felhasználó, akkor a te tulajdonodban lévő partíciókat a Timeshift kezeli, hiszen te kezeled a Timeshift alkalmazást. Ha a partició  a te tulajdonodban van, akkor annak tartalmát más felhasználó nem láthatja (a Linux Mint rendszer alól).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A 400 GB-ból lecsípsz 100 GB

#1 Köszönöm a particíós ötletet, hogy ez nekem nem jutott eszembe... :-O

Nem az enyém a gép, nem vagyok ott, csak ritkán, amikor látogatóba megyek. Most voltam ott rendbe rakni a gépet, felettem a Mintet, egyelőre csak egy felhasználóval, az nem tudja megnyitni a 400 GB partíciót, de a Timeshift tud menteni/visszatölteni

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A 400 GB-ból lecsípsz 100 GB

#2 Értem. A 300 GB-os (vagy más) partíciót így lehet tulajdonba venni (példa):
https://linuxmint.hu/blog/2019/04/kotet-meghajto-es-egyeb-tarolo-eszkozo...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

+ kérdés merült fel :-O

No, lenne itt még egy probléma... W7/Linux mint dual boot. W7 1 TB, Linux 1TB, van még egy Backup lemez, ami 1 TB, erre mentette magát hetente a W7. A W7 saját mentő programja viszont nem hajlandó működni, ha Grub alól volt betöltve a W7. (Azon kívül van még más hibája is, amit soha nem javított ki az M$ amíg élt a support, pl. ha 300 GB-nál nagyobb lemezre került a W7, akkor fájlokat már nem tudott menteni, csak teljes lemezképet)

Ez a történeti előzmény. Linux alá van csomó megoldás, de csak olyanról tudok, amihez interakció kell, de ütemezettem kellene működnie, felhasználói beavatkozás nélkül, és ha lehet tömörítsen, férjen el több mentett lemezkép is az 1 TB-s HDD-re. És lemezképet kell menteni, azaz teljes HDD-t, nem partíciót, nem fájlokat.

Tehát dd, clonezilla, kiesik, még TAR is, mert teljes lemezt nem tud, vagy igen? Ghost is úgy tudom, partíciót ment.

Kinek milyen megoldása van a vázolt problémára?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve