Linux Mint 17 Cinnamon 64bit HU 2015. március remaster

Tomi37 képe

Fórum: 

 Sziasztok!

Frissíttettem a januári remastert, ahogy elődje, ez is már Live módban magyar nyelven fogad minket, és minden frissítés integrálásra került 2015. 03.03-ig bezárólag.

Letöltés: mega.co.nz/#!ZY4TVQxB!i3gO0PXgIeXN7KKwg4XjKcRwY3cewQTvvznzz0sDlFc
MD5 ellenörző összeg: mega.co.nz/#!dBJ3wQZC!4Quv19W6UEGJZ65qz8hei0nPZO6r3fph60M2kXgMjjs
Info:  drive.google.com/file/d/0B2tTzzsOUZRLb2tWM3VQMGx0X0U/view

Köszi !

Köszi Tomi37 !
Nemrég, érdeklődött nálam egy felhasználó aki "véletlenül" törölte a 17 cinnamon remasteredet.
Nagyon tetszett neki, és sajnálta volna ha végkép elveszíti.
Meg tudtam adni neki az elérhetőségét (még a régi fórumról )
Jó hogy innen is elérhető...pláne így frissítve !...és ha jól látom, némileg kiegészítve ? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

Vátoztatások

Szia lala!

Igen, 3 változás történt:

  • A Chromehoz és Firefoxhoz hozzáadtam a ghostery-t, ami a nyomkövető sütiket blokkolja.
  • A ClamAV-ot cseréltem COMODO valósidejű védelemmel ellátott magyar nyelvű antivírusra.
  • Telepítettem egy GUI-s multimédiarendszer-választót. :)

 

Értékelés: 

4
Átlag: 4 (1 szavazat)
vyla képe

Köszi ez tényleg jó lett, a

Köszi ez tényleg jó lett, a Ghostery-t, és a Comodot utólag én is felraktam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

alkalmazások

 szia!

köszönet a munkádért...engem igazából az érdekelne, hogy mi alapján választod ki a hozzáadandó alkalmazásokat, programokat?...saját tapasztalatok? az tett kiváncsivá, hogy több dolgot láttam amelyeket jómagam nem ismerek vagy egészen mást használok (deadbeef, maxthon, geany, krita, inkscape,geany, krusader stb)....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm

 Kedves Tomi37

Nagyon-nagyon jó válogatást csináltál. Szép koherens, és átgondolt.
Nem nagyon találni bene felesleges sallangokat, viszont olyanokat igen amiket már el is felejtettem és igen hasznosak.
KDE alól jövök és évek óta nem használtam gtk-t
Rengeteg időmet megspóroltad.
Köszönöm a munkád

?Mivel tudok ablakot váltani?
Ne feltétlen akarom telepíteni és állítgatni a conpizconfig setting manager-t

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

 Szia phaidros!

 Szia phaidros!

ALT+TAB kombinációval tudsz az ablakok között váltani. Compiz Cinnamonon nem működik, alternatívát pedig sajnos nem tudok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

EFI támogatás és egyéb.

 Tisztelt Tomi37!

 

Kezdő Linuxosként szólanék. Láttam a személyesre alakított Linuxodat és letöltöttem. Első Linux próbálkozásomként órákat vett el az életemből mire kiderítettem, hogy nem indul EFI-vel az általad készített változat. Nekem fontos lenne, mert a Win8.1-em EFI-vel van telepítve GPT alapra és az ASUS 750Ti-m adja az ASROCK lap alá a GOP támogatást, amivel működik az ULTRA FAST BOOT opció. Így 4,5mp alatt indul a rendszerem. Ez jó! :-) A lényeg, hogy mintha azt olvastam volna, hogy már a Qiana is támogatja az EFI-t. Érdeklődöm, hogy miért nem került bele az általad készített változatba? Azért kérdezem, mert preferálom az ilyen személyre szabott változatokat, pláne ha hozzáértő készíti és többen is igazolják a használhatóságát. Mivel kezdő Linuxos vagyok, nem követtem eddig nyomon a Remastered változatokat. Érdekelne, hogy miért majd 2 gigával nagyobb az ISO? És, hogy lesz-e esetleg 17.1-es EFI-s változat? Mert akkor mindenképpen bizalmat szavaznék neki. Miért a Qiana lett remasterelve ha szabad érdeklődnöm? Azért kérdezem, mert feltettem az általad feltöltött változatot. És minden rendben volt. Majd mikor frissítettem 17.1-re, illetve változtattam az ajánlott kernelre, majd föltettem a legújabb 346 nv drivert, összecsuklott a rendszer. A következő indításnál már nem ismerte fel a monitoromat. Így az 1280x1024 85Hz-ből lett 1024x768 60Hz, a rákövetkező indításkor pedig már csak 640x480 60Hz maradt... :-D

És SEMMIT nem tudtam tenni vele többet. Így kénytelen vagyok újrarakni a rendszert. Amennyiben lenne EFI-s változat, úgy várnék vele pár napot.

Köszönettel munkádat: Freel!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

EFI

Szia Freel!

Én személy szerint nem rajongok sem az UEFI-ért, sem az EFI-ért. de ha az kell, hát legyen. Holnap délután nekilátok, előreláthatólag holnapután reggeltől lesz elérhető. Azért nem a 17.1-ből készítek remastert, mert sok negatív visszajelzést hallok róla, és nálam is csak LIVE-ban fut, telepítés után fekete képernyő és fagyás jut osztályrészemül. :( A 17-nél ezt a hiba nem jelentkezik, de a 146-os nVIDIA driver nálam se jó, csak a 140. És a méret kérdésre válaszolva egyrészt mert az eddig kiadott összes frissítést tartalmazza, valamint az általam hozzáadott alkalmazások és egyéb apróságok(pl. ikontémák) is növelték a méretét.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

EFI

 Üdv Tomi37!

Köszönöm gyors válaszodat. Így már érthetőbb sokminden. Annyit had mondjak el, hogy én direkt az ULRA FAST BOOT miatt válogattam össze hardvereimet és ha Linux alatt is működne az ami 8.1 alatt, akkor nagyon boldog lennék... :-) Köszönöm előre is a munkádat! Így megvárom az EFI-s Remastered változatodat és mindenképpen azt telepítem fel, akár sima17, akár 17.1.

U.I.: letöltöttem az ISO-dat és az MD5-ös ellenőrzőt is és amikor TotalC-ben rányomok az MD5-re azt írja ki, hogy CRC: HIBA: 3 a ...ISO-t nem lehet megnyitni!!! Egymás alatt van a két fájl... Érdekes. Az ISO-d tökéletesen működik természetesen, csak valamiért az MD5-tel nem tudtam leellenőrizni...

Köszönettel munkádat előre is: Freel.

U.I.2.: lenne még egy kérdésem... :-) (igazából 194 kérdésem lenne még, de nem merem föltenni, mert félek, hogy kukacoskodó analfabétának vélnének és bannolnának miatta... :-D )

Szóval: win Vista óta a windows saját, beépített tűzfalát használom, ami alapból egy rakás x@rt sem ér, de a Sphinx software csinált hozzá egy pár kilobájtos kis programot, mellyel az asztalra kihozza és konfigurálhatóvá teszi alap szinten a tűzfal beállításait. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy amikor egy program ki akar menni a netre, akkor bejön a program kis ablaka (Windows Firewall Controll) és halál egyszerűen rákérdez: Disabled vagy Enabled!!! Magától érthetődő módon ha Disabled-et nyomok a program se ki-se be, ha Enable-det nyomok, akkor megy kifelé a netre... Na nekem pontosan ILYENRE lenne szükségem a Mint alatt!!! Egy ilyen tök egyszerű valamire. És találtam is valamit Tűzfal néven, de mintha a magyar fordítással gondok lettek volna... :-)

Szóval nem tudtam használni. Van ilyesmi ha jól sejtem, de nem igazán boldogultam vele. Kisegítenél?

Anno régen megpróbáltam win alá a Comodo-t, de miután föltettem és újraindítottam a gépet, még az elektromos áram sem igazán akart átjönni a hálókártyán, meg a rúteren, nemhogy a net... :-D Szóval nekem valami NAGYON egyszerű, de annál hatásosabb programra lenne szükségem.

Hálás köszönettel!!!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

Tűzfal

 Szia!

Először is kitiltani nem fogunk(kivétel ezalól a jóízlés határát átlépő magatartás), hisz azért vagyunk, hogy segítsünk. Ha kérdésed van, tedd fel bátran. Bár igaz, hogy én is mezei felhasználó szintjén vagyok, így túl sokat segíteni nem tudok. Ettől függetlenül tudásomhoz mérten megteszek mindent, viszont vannak itt páran akik minden problémára tudnak megoldást. Ami a tűzfalat illeti, a legegyszerűbbet telepítettem a rendszerbe, a használata gyerekjáték. Délután arról is készítek egy útmutatót. A Comodo nem tilt le semmit, csak a háttérben fut és intézkedik ha szükséges.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Desktop Environments.

Az érdekelne még, hogy mindegyik külön nagyobb disztró (Debian, SuSE stb...) külön parancsokat használ? Tehát a teljesen eltérő disztrók alatt teljesen más dolgokat kell beírni ugyanahhoz az eredményhez?

Illetve az asztali környezet erre rátesz még egy lapáttal? Tehát más aztali környezet más fájltípusokat használ? Vagy csak a kiterjesztésük más?

Azt sem értem, hogy emiatt nem igazán lehet több grafikus felületet egymás mellett használni? Tehát látom, hogy van ilyen választó menü ha ugye az ember föltesz mondjuk egy KDE-t a Cinnamon mellé. De ez csak bonyolítja, meg instabillá teszi a rendszert?

Illetve több tucat cikket, blogot, véleményt olvasva az asztali környezetekről, had kérdezzem meg, hogy miért a Cinnamon-t használják sokan? Ugye eddig nagyon népszerű volt az Ubuntu. A Unity-val ugye hasbarúgta magát sokak szerint, így a Mint lett nagyon felkapott disztró és a Cinnamon asztali környezettel. De ez csak azért van, mert sok windózról áttérőnek egyszerűen használható a Mint+Cina?

Érdekes, mert régi öreg motorosok sokáig KDE-t használtak. És a Plasma 5 megint nem túl népszerű állítólag. Miért? Mikor millió (talán túl sok is) lehetőség van benne a tesreszabhatóságra. Talán a Linuxosok, ahogy írtad is inkább csak neteznek, meg dolgoznak Linuxon és emiatt nem fejlesztenek gépet és a KDE 5 meg nagyon erőforrásigényes és ezért nem használják sokan?

Nem próbáltam ugye csak a Cinnamon-t, de amiket írnak a KDE nagyon szimpatikusnak tűnik és az Xfce még talán. Egyébként ha őszinte akarok lenni, olyasmi DE-t keresek, ami kicsit puritánabb (Win95-ös) kinézetű, ugyanakkor elég jól testreszabható. A gépigény nem érdekel. Melyik passzolna ehhez az igényemhez?

Azt válaszold meg még nekem Tomi légyszíves, hogy olvastam a Mint-hez a Cinnamont találták ki. És ér valami hátrány ha az általad készített Remastered-re más DE-t teszek utólag? Instabilabb lesz tőle a rendszer? Vagy sokkal kevesebb program van pl. Xfce-hez, mint Cinnamon-hoz? Vagy az általad utólag telepített alkalmazások inkompatibilisek más DE-vel?

Még a fogalmakat tanulom, ezer bocsánat ha hülyeségeket írok. Illetve öreg Windows-osként elképzelni azt hogy lecserélem az OS teljes grafikus felületét és stabil marad a rendszer ez szinte elképzelhetetlennek tűnik... :-D

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

Tehát akkor...

1. A linux parancsai disztribúciótól függetlenül szabványosak, néhány kivételtől eltekintve. A grafikus környezet semmin sem változat, csak a kinézeten.

2. Telepíthtsz több grafikus környezetet, de én nem látom értelmét, csak a helyet foglalja. Kivétel ez alól a KDE, amely igen érzékeny az ilyesmire, csak önálló környezetként hajlandó tökéletesen működni.

3. A Cinnamont nem tudom miért szeretik sokan, személy szerint nekem ez tetszik a legjobban.

4. KDE-t nagyon nem szeretem, mert zabálja az erőforrást és nekem túl kocka. XD

5. Ha nagyon fapados kinézet kell, akkor LXDE, MATE, XFCE vagy Openbox, esetleg E18

6. Mást is rakhatsz rá, nem kell ragaszkodni a Cinnamonhoz, de nem garantált a stabilitás a módosítás után. Ha nem tetszik a Cinnamon, inkább válassz más grafikus környezettel rendelkező alaprendszert: KDE, XFCE, MATE, LXDE

7. A stabilitás itt sem 100%-osan garantált, de az összeomlásnak sokkal kisebb az esélye mint Windows-on.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

EFI változat

Egy órája megszakadt a feltöltés a MEGA-n(ez már a második eset és persze hol máshol, mint 99%-nál), így SurDoc-ra töltöm fel. Sajnos a kritikán aluli sebességű net-előfizetésem miatt(64 kB/s feltöltés) 14 órát ír a feltöltésre, így 21:30 körül lesz elérhető. :(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

No problem...

 Sajnálom. Én türelmes vagyok, nem sietek sehova. Mindenképpen megvárom.

Érdeklődöm mellesleg, hogy ha nem létezik hivatalos LXDE változat, akkor te csináltad amit linkeltél?

Vagy esetleg innen lehet letölteni? Ez nem fake? 

Unofficial Linux Mint with LXDE: sourceforge.net/projects/ulmlxde/

Jah és majd elfelejtettem: köszönöm a válaszokat, szépen alakul a fejemben a Linux. Sokmindent megértettem már és valóban az a helyzet, hogy az utóbbi pár évben rohamosan javult a Linuxal kapcsolatban szinte minden! Teljesen magyar, jól optimalizált minden téren, bőséges a szoftver választék, lehet rajta játszani, jók a driverek, átláthatóak és jól használhatóak az asztali környezetek (mindenki megtalálhatja a magának kézreállót), stb...

Valóban pár napot, esetleg egy-két hetet aktívan fórumozni, olvasgatni kell hozzá, próbálkozni, de csak a kezdet nehézkes egy picit! A siker sokkal gyorsabban jön mint vártam, hamar feltöltött önbizalommal és már most 1 hét után boldogan használom a Linuxot. Azt kell, hogy mondjam, hogy én nagyon hamar fogom kukázni a windows-t. Nincs már annyi időm játszani, mint régen, ráadásul a mostani játékok 95%-a kritikán aluli szinte minden tekintetben, kár rájuk az időt pazarolni. Ettől függetlenül rengeteg játék van Linuxra és szépen is mennek.

Eddig nagyon meg vagyok elégedve.

U.I.: windows alatt sikerült megoldanom, hogy egy PC-t ketten használjunk párommal egyszerre: egy TV HDMI-vel, egy monitor D-SUB-on, két egér, két billentyűzet, két windows. Én az egyik windows-on játszok mondjuk az XCOM-al, míg párom netezik, képet szerkeszt, vagy szintén játszik a másik windows-on. Úgy látom, hogy Linux alatt is megfogom tudni csinálni a mutatványt. Jövő hét elejére kiderül. Ha sikerült én teljesen elégedett leszek és száműzöm végleg a windows-t!!!

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

LXDE változat

Amit linkeltem, azt én készítettem az XFCE-ből. Amit pedig te linkeltél LXDE 17.1-et valóban létező dolog, nem csak én barkácsolgatok a Linux Minten. Bátran használhatod, károd nem származik belőle.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia Tomi37!

Szia Tomi37!

Ha van Gmail fiókod, akkor esetleg oda is feltehetnéd és egy hivatkozást megadva letölthető lenne szintén az ISO. Talán ez egy elég stabil megoldás lehetne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Comodo

  Tomi37!

Abszolút kezdő linuxos vagyok. A csomagodat Virtualbox-ba telepítettem. A Comodo azt írja, hogy a fájlrendszer szűrő driver nincs betöltve. A diagnosztika futtatása gombra kattintva az alábbi üzenetet kapom: " Az ön jelenlegi kernel moduljahoz passzolo redirts. kernel modul nem letezik, ezert kérjük, hogy az /opt/COMODO/post_setup.sh-t futtassa a telepítéshez, majd a cmdavd szolgáltatás újraindításához futtassa a köbetkező parancsot "/etc/init.d/cmdavd restart". Sajnos erre sem változik. Neked működik?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Comodo

Szia Inhi !

A múlt évben, egy másik fórumon már szó esett erről a problémáról

Találtak is egyfajta megoldási lehetőséget, de ez úgy tűnik, álltalánosan lehet hogy nem működik ! :(

Olvasd el ezt.:

http://ubuntu.hu/node/38831

Az én magánvéleményem:  linuxra, felesleges egy valósidejű víruskereső !

Ha kapcsolatban állsz Windows-al, akkor jó ha a megosztani kívánt fájlt elötte le ellenőrzöd.

De erre,  (szerintem) nagyon megfelel a "Clamav + Clamtk" páros.

Továbbá, alánlott az "Rkhunter" (ez egy Rootkit kereső)

( De Tomi37-nek biztos lessz észrevétele ezzel kapcsolatban ! )  :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Köszi lala!

 Köszi lala!

Az általad linkelten túl vagyok, de nem ment úgy sem. Igazából a windows-os beidegződés miatt gondoltam, hogy kellene egy AV, de ha nem kell, akkor nem erőltetem. Két virtuális gépet használok, egyet hétköznapi böngészésre, egyet pedig kizárólag netbank-ra. Fájlokat nem mozgatok a windowsról a linuxba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tomi37:

Tomi37:

Szia! Eélrhetővé tetted már valahol az UEFI-s változatot? Írtad a SurDoc-ot. Ott hol? Vagy még dolgozol rajta?

Üdv, visit

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

Szia visit!

Szia visit!

Sajnos mostanában elég sok dolgom volt, így nem értem rá ezzel foglalkozni. De ma elindítom a feltöltést, holnap délelőttre elérhető lesz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tomi37:

Tomi37:

Köszönöm! Egy linket majd teszel be rá?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve