Jogi akadályokba ütközhet a YouTube reklámblokkolók elleni harca

LinuxMintHungary képe

Fórum: 

Adatvédelmi szakemberek szerint kémprogramnak tekinthető az adblockereket észlelő szkript, ráadásul mivel a rendszer nem kéri a felhasználók beleegyezését, ezért sértheti az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvet is.

A YouTube az év elején kezdte el tesztelni a reklámblokkoló kiegészítőket használó internetezők korlátozását annak érdekében, hogy minél több felhasználót tereljen át a YouTube Premium szolgáltatásra való előfizetésre. A cég az eleinte szűkebb körben futtatott intézkedéseket az elmúlt hónapok során fokozatosan elkezdte kiterjeszteni minél több internetezőre. A hirdetésblokkoló kiegészítőket és szolgáltatásokat nyújtó fejlesztők bevallása szerint a szigorító lépéseknek már mérhető hatása van, sok ezer felhasználó távolította el böngészőjéből az addig használt, reklámokat kiiktató beépülőiket. 

Az adatvédelmi szakértők szerint az Európai Unió szabályozásai azonban útját állhatják a korlátozásoknak: Alexander Hanff októberben nyújtott be panaszt az Ír Adatvédelmi Bizottságnak (DPC) a YouTube adblockerek elleni harcát kifogásolva, azzal az érvvel, hogy a videómegosztó erre kialakított rendszere sérti a magánszféra védelmét és az uniós jog szerint illegális módszereket alkalmaz a hirdetésblokkolók észlelésére.

A kliens böngészőjében futó scriptek kémprogramoknak minősülnek, amik engedély nélkül tevékenykednek a felhasználó eszközén: jelenleg nem jelenik meg semmilyen értesítés, sem opt-out lehetőség, amikor a YouTube adatokat gyűjt arról, hogy a felhasználók eszközén vagy hálózati kapcsolatán aktívak-e hirdetésblokkoló megoldások.

(tovább)

YouTube reklámok

Én mindennap nézem a YouTube-on az Euronews-t, és most már mindig reklámmal indul (a reklámblokkolót ugyan nem távolítottam el, csak éppen a YouTube-on ki van kapcsolva). Igaz, hogy a jobb alsó sarokban kikapcsolható, de az még jobban bosszant, hogy már adás közben is beugrik a reklám - így lemaradhatok fontos hírekről néhány másodpercig. Valahogyan meg kellene rendszabályozni a Google-t, mert ez már szemétség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

YouTube reklámok

#1 FreeTube?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

YouTube reklámok

#1.1 Használom a FreeTube-ot is, az Euronews-t ott is lehet nézni, és valóban nincsenek rajta reklámok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

YouTube reklámok

#1 Kérdés: Ha az euronews oldalán indítod a lejátszást, akkor is vannak reklámok?

https://hu.euronews.com/live

Itt is a YT videó jelenik meg, nálam nincsenek reklámok, de ez nem jelent semmit, mert nálam egyelőre még a YT-n sincsenek ezen a gépen (másik gépen viszont igen, ott nem sikerült átverni semmivel a YT-t, hiába állítottam be ugyanazt mint ezen a gépen). Lehet, csak időleges, és ezen a gépen is el kell szenvednem a reklámokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

YouTube reklámok

#1.2 Beállítottam az Euronews oldalán is az élő adást - kíváncsi vagyok, itt lesznek-e reklámok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve