Hibrid suspend Ubuntu 18.04

Fórum: 

Szükségem lenne a hibrid alvás funkcióra. Lényege hogyha alvásra nyomok (suspend, felfüggesztés) akkor az alvás mellett lementi a ramot a vinyóra azaz hibernál is. Ilyenkor Windows alatt ha megmozdítom az egeret, azonnal ott az Asztal, mehet minden tovább, ha meg elfelejtem és kihúzom a konnektorból vagy áramszünet volt, feláll a hibernálásból és ismét mehet minden tovább.

Beleástam magam máramennyire én lámaként bele tudom.
Arra jutottam hogy a linuxon, legalábbis az én linuxomon nincs az igazi értelembe vett hibrid alvás. A weboldalak felén az jött szembe hogy némi mókolással valóban megy a sleep vagy suspend vagy felfüggesztés, netán alvás :) és INNEN lép át megadható idő után hibernálásba. Azaz megnyomom az alvást, elalszik, majd a beállított idő után felébred és szabályosan lehibernál. Ezt nevezhetjük mindennek csak nem hibrid alvásnak.

A másik megoldások ahol úgy tűnt tényleg hibrid sleep van, na azok közül nekem egyik se működik. A legígéretesebb amikor terminálból elküldöm hibrid alvóba,
sudo pm-suspend-hybrid
villan a monitor majd fennt bal oldalt lefut kb. 6-7 másodperc alatt egy nullától 100%-ig tartó folyamat, gondolom ilyenkor írja ki a ramot a swapba, és ezután a monitor kikapcsol. Ilyenkor egérmozdításra azonnal ébred a gép azaz ez a része okés. De ha kihúzom a konnektorból majd visszadugom akkor egy szabályos hideg boot lesz a nóta vége.

Egyelőre még kutakodok de szerintem nem fog menni. Magába a sleep és külön a hibernálás tökéletesen jó nálam, Ubi 18.04.
Ezen a weboldalon a legérthetőbb a leírás és az eltérés a két mód között, ugyanezek vannak leírva tucatnyi oldalon. Van valami oka hogy nálam a második megoldás nem működik? Terminálból lekérdezve is azt írja amúgy a gépemre hogy alkalmas a hibrid alvásra de ezt a W10 is bebizonyítja mert azon megy. Bocs a fordítós link miatt, az angolom nagyon gyér de el lehet olvasni eredetibe is.

https://www-webupd8-org.translate.goog/2012/11/how-to-use-hybrid-suspend...

Hibernálás

Nincs 18.04-em, de ha van megfelelő méretű swap particíód, akkor érdemes kipróbálni terminálban a

systemctl hybrid-sleep

parancsot, persze csak ha systemd-s a 18.04.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hibernálás

#1 Van swap 9 GB. 8giga a ram, mondom legyen neki.
Otthon holnap megpróbálom, az otthoni gépen kéne a hibrid alvás funkció.

Nem ide tartozik csak leírom a miértjét,
kísérleti szinten van a félszigetes napelemrendszerem és elég gyakran át kell váltani a hálózat és akku között, kevés a napelem még. Illetve dehogy kevés, ott a ház falának támasztva 1,1kW csak fel kéne dobni a tetőre viszont a derekam...smiley
És mikor átkapcsol a rendszer, ez kb. 5-6 másodperc, van hogy alszik  a gép  és szépen kirántom alóla a hálózatot ami nem jó, pláne 1-2 naponta rendszeresen.

Azt honnan tudom meg hogy systemdés?
Itt a bennti gépemen ugyanez az Ubi fut, klón, itt is meg tudom nézni. Csak ez a gépem egy ősküvület ami nem támogat se hibernálást se hibrid alvást, ezt már lecsekkoltam, igaz ide nem is kell mert az egész helyiség szünetmentesítve van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hibernálás

#1.1 Azt honnan tudom meg hogy systemdés?

Közben megnéztem a bionic az. Próbáld meg a parancsot, szerintem működnie kell, annál is inkább mert elmondásod szerint működik a hibernálás. Kivétel az őskövület.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hibernálás

#1.1.1 Eredmény nulla, sysctl hibrid-sleep.
Alvásból vissajön, konnekorból ki-be dugdosás után normál boot.

Az számít hogy sysctl vagy sytemctl, most látom én rövidítve adtam meg a parancsot.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hibernálásg-szünetmentes ups?

#1.1 Most nem azért, de nem tudsz egy olcsó (pl aksihalott) szünetmentest beszerezni,  átkonfigurálni autóaksira, az pár percret áthidal még a kocsiból már kivett régi aksival is...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hibernálásg-szünetmentes ups?

 

#1.1.2 És az akkuval együtt hurcolászom az allinone gépemet?
Konyha, barkácsolós szoba, terasz.
De jó ötletet adtál,  1 hete újítottam fel havernak egy 5 cellás 20voltos akkus csavarbehajtót és maradt 4 egész jó állapotú 18650 liion cella. Ebből 3 és nemhogy 6-8 másodperc áthidalási idő lenne hanem elmenne róla 1 órát.

De ha meg is valósítom, ismerd el hogy ez nem szoftveres hanem hardveres megoldása a felvetett problémámnak. 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hibernálásg-szünetmentes ups?

#1.1.2.1 És az akkuval együtt hurcolászom az allinone gépemet?
Konyha, barkácsolós szoba, terasz.

Nem tudom minek hurcolászni, én pl. a laptopot sem viszem magammal ha olyan van, pedig jó az aksija. Ha kint szerelek vmit, és rá kell nézni a tervrajzra, akkor bemegyek, ránézek. Na jó, azért volt kint a teraszon, amikor bemutatót kellett tartani társaságnak.

Ha elég nagy a cumó, én feltenném a padlásra és készítenék egy külön szünetmentes hálózatot, kihúznék drótot, konnektort ahová kell. Bár ez nagyobb projekt.

De ha meg is valósítom, ismerd el hogy ez nem szoftveres hanem hardveres megoldása a felvetett problémámnak. 

Nem, ez Tibihez méltó megoldás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Számít. Két külön parancs.

#2 Akkor holnap megnézem systemctl-lel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kéremszépen, működik!!

Nem tudom mit csinált az Ubuntu Pro, azt tudom hogy miután ezt összekalapáltam a gépen, lerántott mindjárt 53 csomagot, és működik a hibrid alvás! Szerintem volt a csomagokba kernel hegesztés is.
ül fekszik csibészel pacsit ad, hibernál, alszik vagyis tökéletes  :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve