Érvénytelen kódolás

Fórum: 

Komolyan mondom, ez a Mint 19 Tara mindent megtesz hogy megutáljam. Közel járok hozzá hogy legyalulom a jó fenébe és megy vissza a 18.3.

1 órával ezelőtt ujjongtam hogy a segítségetekkel sikerült symlinket és könyvjelzőt csinálnom az adatvinyóm filmek mappájára. Szépen elterpeszkedtem a fotelba, mondom nyomok egy filmet.
A symlink: A "filmek" link törött. Áthelyezi a kukába?
A könyvjelző: /mnt/0CFC-098A/"video_film_klip" nem található. Ellenőrizze az elérési utat.

Megnyitom közvetlenül az adatvinyót, ez szerencsére sikerült, az összes mappa, fájl amiben ékezetes betű található az kérdőjelekkel van  helyettesítve és utána az "érvénytelen kódolás" van írva. Minden ékezetes mappa és fájl ilyen lett, képek, pdf, filmek mp3 stb. És ami ilyen lett, azt meg sem lehet nyitni.
  www.dropbox.com/s/qbct5ieeo8zirz2/ezzelmegmitortent.png

Arra gondolva, hazavágtam valahogyan az egész adatpartíciómat, vihargyosan átbootoltam a win10-be, ott minden jó, az ékezetek a helyükön vannak és megnyitható minden fájl.
Ilyenkor most?

A linkeket köszönöm, bocsi

A linkeket köszönöm, bocsi hogy tegnap éjjel 22:30-kor nagy riadalmamban nem a guglihoz nyúltam hanem egy olyan fórumba ahol sok nagy koponya van.

Nekem nincsenek 30Gb filmek, arra használom hogy otthon lehúzok 5-10 ratyi felbontású, vagy esetleg max.  FHD filmet és amikor olyan helyre megyek melózni ahol se net se áram (pl. puszta közepén kell őrizni valamit), akkor ott egy 12 voltról is működő PC-n megnézem a filmeket unaloműzésképpen, aztán törlöm is.
Valamint ez a 2,5" hdd ugyanezt a szerepet töltötte 1 évig be egy mobil házba, csak Androidos eszközökhöz csatlakozva, az meg a FAT rendszeren kívül nem komál semmi mást az usb bemeneten. Ezért maradt fat, és ebből a tegnapi napig semmi gond nem volt soha.

A hdd fele üres jelenleg, konkrétan 611Gb üres tahát nem tárhelyprobléma.
Nem létfontosságúak amik rajta vannak, csak az elvi magyarázata érdekelne hogy a Mint 18.3 sylvia miért kezelte le hibátlanul 1 évig, a 19. Tara miért kezelte le hibátlanul 2 napig, és 2 nap után miért nem kezeli? A Tara alatt is olvastam-írtam, töröltem a partícióról, aktívan használtam a lemezt. Mi változott, mi történt tegnap 22:30-kor, mi az oka hogy addig nem, akkortól meg "Érvénytelen kódolás"?

A linkeket végigolvastam és azt hámoztam ki belőlük hogy a karakterkódolás átállítása UTF-8 ra segít, az az egy bibi van hogy nálam EZ van alapértelmezetten beállítva.

tibi@tibi-Default-string:~$ locale
LANG=hu_HU.UTF-8
LANGUAGE=hu
LC_CTYPE="hu_HU.UTF-8"
LC_NUMERIC="hu_HU.UTF-8"
LC_TIME="hu_HU.UTF-8"
LC_COLLATE="hu_HU.UTF-8"
LC_MONETARY="hu_HU.UTF-8"
LC_MESSAGES="hu_HU.UTF-8"
LC_PAPER="hu_HU.UTF-8"
LC_NAME="hu_HU.UTF-8"
LC_ADDRESS="hu_HU.UTF-8"
LC_TELEPHONE="hu_HU.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="hu_HU.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="hu_HU.UTF-8"
LC_ALL=
tibi@tibi-Default-string:~$
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Karakterkódolás

#2 Mindenkinél a „hu_HU.UTF-8” van beállítva, ugyanis a GNU/Linux és a UNIX ezt a fejlett, szabványos és univerzális kódolást használja alapértelmezetten. „Nem probléma”, mert a FAT rendszer mást használ, de ennek kiküszöbölésére az „fstab”-ban a csatolással beállításainál az „iocharset=” kapcsolóval beállítod azt a kódolást, amit a FAT-re formázott partíció használ,. Éppen azért kell ezt csinálnod, mert a hozzászólásom elején közölt okból, az UTF-8 karakter kódolás lenne használva. Kevert kódolás nem lehetséges: vagy ez vagy amaz.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Karakterk%C3%B3dol%C3%A1s
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Visszaállítottam hogy ne

Visszaállítottam hogy ne csatolja automatikusan, azaz a kapcsolót "Be" állásba toltam.
Reboot után, manuálisan csatolva, megszűnt a karakterkódolási hiba.  Minden mappa, fájlnév tökéletesen jó az ékezetes karakterekkel is és megnyitható.
Én hozzá nem nyúlok, így marad...!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve