Dual boot + uefi + luks + lvm

Fórum: 

Nem ismeri fel a Linux Mint 20.2 “Uma” telepitoje a gepen talalhato win10-et. Hiaba lenne neki dedikalt szabad hely, a teljes lemezt koveteli maganak.

A leirasok szerint dualboot uefi eseteben telepiteshez minimum szukseg lenne egy /boot/efi, egy swap es egy / particiora. Bar a telepito min 1 Mbit Reserved BIOS boot area-t is kert.

Az automatikus telepiteskor a rendszer kepes luks-al titkositott lvm kotet letrehozni. Akkor is, ha csupan a merevlemez egy reszet all rendelkezesre. Hogyan tehetnem meg ugyan ezt kezzel? Lehetoleg az uefi-vel bootolva. Mivel a BIOS-t legacy modra atallitva: "Boot image too large" hibat kaptam.

Egy hasonlo esetet talaltam, de ott a teljes lemezt hasznaltak. Nem mertem proba szerencse alapon kiprobalni:

https://gist.github.com/Nokta-strigo/c13c6fc116b40d0c7a0f87f0b47e72ce

Jelenleg igy nez ki a particios tabla:

sudo parted -l
Disk /dev/sda: 480GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags:

Number  Start   End    Size    File system  Name                          Flags
 1      1049kB  106MB  105MB   fat32        EFI system partition          boot, esp
 2      106MB   123MB  16.8MB               Microsoft reserved partition  msftres
 3      123MB   107GB  107GB   ntfs         Basic data partition          msftdata
 4      480GB   480GB  534MB   ntfs                                       hidden, diag
 5      480GB   480GB  1049kB

kimarite képe

Így esetleg?

Válaszd ki a Valami más lehetőséget (például Windows mellé telepítésnél hasznos, ugyanis, a Merevlemez törlése lehetőség értelemszerűen törölne minden a lemezen, a Windowst is). A titkosításhoz szükséges egy boot partíció is... (a Linux MInt sajátja, újként): https://linuxmint.hu/comment/47702#comment-47702

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

?

A 107 az a Win.Mi a 107-480-ig? Ntfs? Az lenne a szabad hely?  A telepito lemezkezelojevel megformazva ext4-re? Es kivalasztva telepitesi helynek? Igy mennie kell mert megvan az efi, az elvalaszto reserved ami kell a Winnek, majd jon a a Win, ezutan ha van a Win helyreallito particio es ami utana van hely azzal barmit lehet kezdeni. Ha van Win helyreallitasi particio, az melyik, az 534mb? Ha igen az is maradhat es az utana kovetkezo terulet ext4 es erre telepites. A helyreallitasi az nyugodtan torolheto de ha mar van, maradjon. Lehet swap particiot is, vagy swapfile, izles szerint, a gpt nincs 4 particio korlatozas, meg hagyhatsz is utana 250 gigat, ez lesz a ket rendszer kozos adatparticioja. En igy csinalnam de szabadon valasztott. 

Hozd letre az ext particiot es erre telepitsd a Linuxot, felismeri a gpt-t es szepen bepakolja magat az efibe. Ha valamit elnyomkodsz, ugorhat minden ugyhogy 25x elolvasni es ertelmezni a telepito uzeneteit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

kimarite: Elolvastam es

kimarite: Elolvastam es kiprobaltam amit irtal. Ha csak nem neztem be valamit, akkor a valami mas eseteben nem hozhato letre lvm.  

Mindig erdekelt: Lehetseges illetve szukseges titkositani a /boot a particiot? Hogyan?

444tibi: Trukkos, mert parted -l csupan a felhasznalt particiokat jeloli.
Az sda4 a win10 helyreallito particio.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

kimarite: Elolvastam es

#3 Igy mar latom, koszi.

Az unallocated, ha az egeszre a Linuxot szeretned akkor meg kellene formazni ext-re es a telepitesnel azt megadni. Elmondtam az en (szerintem) logikus koncepciomat, en a Linuxnak hagynek 40-60 gigat es a tobbi lehetne adatparticio es igy barmilyen os serules eseten az adatok megmaradnak. A titkositashoz nem tudok erdemben hozzaszolni mert sose hasznaltam, viszont ha ez a cel akkor az en megoldasom targytalan, kell a Linuxnak a hely, gondolom ezt akarnad titkositani.

 

Azt nem tudom a Win mit szol ahhoz ha a helyreallitasi particio elott meg darabolsz es hatrebbcsuszik, bar gpt, itt uuid alapjan azonosit a Win is vagyis elvileg nem fogja zavarni. Ezen funkciojat sem hasznaltam meg sose, igy bizonytalan vagyok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

#3 Elolvastam es

#3 Elolvastam es kiprobaltam amit irtal. Ha csak nem neztem be valamit, akkor a valami mas eseteben nem hozhato letre lvm.  

Mi volt a hibaüzenet, a probléma? Információ hiányában nem tudjuk sajnos, mi lehet a megoldás. Azt szokták mondani a reklámban: - De miért? Erre várunk választ. :)

Mindig erdekelt: Lehetseges illetve szukseges titkositani a /boot a particiot? Hogyan?

Pontosan azért nem titkosítod, hogy el tudjon indulni a Linux. Ugyanezért készítesz neki saját partíciót, mert a titkosított fájlrendszer részeként nem tudnak indulni. Nem szükséges titkosítani, egészen pontosan a jelenlegi állás szerint nem lehet, aztán lehet, lesz valami fejlesztés erre, ha egyáltalán szükség van a tikosítására, így, külön partíción. Ha lehetne titkosítani, akkor nem tennénk külön partícióra, titkosítás nélkül. ;)

Az unallocated partíció jelzés biztosan nem jó a Linux telepítésére... . A linkelt leírás szerint kéne eljárni. Fomázni a partíciót ... és tovább a lépések alapján. Ha hiba lép fel a folyamatban, azt jelezd itt: mi az, melyik lépés nem sikerült, oka mi (kép például a hibáról).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A honlap működése: képek megosztása

#5 A képernyőképeket elegendő linkelni, és az Imgur vagy az imgBB oldalakat használjuk a megosztásra. Bővebben itt olvashatsz a témáról (ne csak a linkelt hozzászólást olvasd el, ha komolyan érdekel a téma), de mondom, nem kell beágyazni, viszont a honlapunkra nem tudsz korlátlanul képeket feltölteni: A honlap működése 2. rész: látható képek beillesztése, beágyazása

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kerlek tekintcs el a particio

Kerlek tekintcs el a particio meretetol es a mounting point valamint a /boot hianyatol. Jobbb gombal a kijelolt kotetre kattintva, nem lehet lvm-et letrehozni.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kerlek tekintcs el a particio

#7 Miért is kéne LVM? A leírásból egy kép, a leírás a képre katttintva:

Megvan az EXT4 partíció, más dolgod vélhetően nincs ezzel, ott az LVM.
Nem látni a te képernyőképeden EXT4 partíciókat, remélem a leírás szerint jártál el, készen vannak azok is, mármint a root (LVM-ben) és a boot (nincs LVM-ben és nincs titkosítva) partíciók...

A Telepítés most (Install now) következik nálad, ha mindent jól csináltál.
Mi történik, ha megnyomod az elemet?

Ui.. Miért nem állítod magyar nyelvűre a telepítőt, nem cél?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tegyuk fel, letrehozom a

Tegyuk fel, a leirasnak megfeleloen letrehozom a kotetet. Hogyan adhatok hozza titkositott /swap-ot?

ui: Nincsen magyar billentyűzetem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tegyuk fel, letrehozom a

#9 Titkosított swap partíciót ugyanolyan módszerrel hozol létre, mint a root partíciót. A lépések ugyanazok, és ezt jeleztem az eredeti leírásban: bármely partíció ugyanolyan módszerrel titkosítható ( ;) kivéve a boot partíció, amelyet nem szabad titkosítani ). Az internet szolgáltatásomban, úgy néz ki, műszaki hiba van, telefonról osztom a netet, lassúbb.

Tegyuk fel, a leirasnak megfeleloen letrehozom a kotetet.

De miért nem csinálod? Most gondolkodol hangosan? ;)

ui: Nincsen magyar billentyűzetem.

Hát ez így nem túl jó. Szerezz szerintem.
És az ű karakter?
Nekem sem magyar a billentyűzet, de így - nyilván a telepítés során magyarra állítottam - magyarítható a telepítőben is (habár terminált nem használsz, ugye):

setxkbmap hu

Itt még volt: https://linuxmint.hu/comment/47110#comment-47110

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

?

#2 #4 Az ékezeteket bekapcsolnád az eszközön, amin gépelsz? ;)
Így meglehetősen igénytelenül néz ki a fórum..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az sda4 valami Windows

Az sda4 valami Windows helyreállító partíció és azt kicsinyítetted le?

Mutatnál képet a kész boot, a root és a swap partíciókról?
Swap partíciót azonban nem szükséges létrehoznod. Ha nem hozod létre, akkor a lapozó terület fájlként jön létre a rendszer részeként, amit titkosítasz, következésképpen, a swap/lapozó fájl is titkosítva lesz.

Ha kijelölöd a GPartedben az unallocated területetet, akkor tudsz hozzáadni, létrehozni méretezéssel partíciókat. A formázás EXT4, esetleg BRTFS (boot és root). Ha swap partíciót létrehozol, azt lapozóként kell formázni. Én szoktam használni swap partíciót (mérete kicsit több legyen, mint az elérhető RAM, mármint, ha hibernálni is szeretnél), de azt mondják, egyszerűbb ezzel nem foglalkozni ..., ráadásul neked eggyel kevesebb gondod lesz betenni ezt is az LVM-be, ami nem bonyolult, de, ha még nem csináltad, akár nehéz is lehet elsőre.
A swap fálj méretét könnyen lehet növelni. Én létrehoznék egy root partíciót, mást nem. Persze, a Windows rendszerrel közös adattár partíció akár kérdés lehet. Mit szeretnél elérni, mik a célok, és miért kéne swap, mint partíció?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tegyuk fel, letrehozom a

#9 Ha nem swap partíciót hanem swapfájlt (swapfile) használsz, az ugyanolyan jól múködik, és mivel a  / alatt lesz lérehozva, titkosított is. 
Én magam a swapfájlt használom mindenhol, már nem kell a szorosan vett külön swap partíció.
Így szebb  :-) a lemezszerkezet is, egyszerűbb. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tegyuk fel, letrehozom a

#13 Így szebb  :-) a lemezszerkezet is, egyszerűbb. 

Ha több Linux használja ugyanazt a swap partíciót, az hely megtakarítás, előny a partíció létrehozása mellett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

?

#11 Elnézést kérek ha lealacsonyítom a fórumot, nincs szándékomban de telefonról egyszerűen nem áll rá a kezem az ékezetes csúsztatásokra a nagy bumszli ujjaim miatt. Leírok valamit és fél percig javítgatom. Az automata szókiegészítést és a helyesírásellenőrzést az elsők között kapcsolom ki, szerencsére a helyesírással nincs problémám. Ha mégis ilyet láttok az nem tudatlanság hanem véletlen elütés.
Ez most PC és billentyűzet, remélem így megfelel.

Mondhatnátok hogy várjak a válaszzal amíg gép elé jutok.
Viszont egy pörgősebb topikba akkor már 5-10 hozzászólás lefutott és így meg a topik szerkezete, logikája törne el.

Mégegyszer elnézést.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

?

#15 Jó lenne, ha ékezetes hozzászólások érkeznének, magyar fórum, magyar nyelven, ez vagyunk mi ... mégiscsak jogos elvárás a közösség felől az ékezet, ami valamelyest a helyesíráshoz is tartozik :)! Nem lehet ebben a kérdésben engedni szerintem, más is megoldja, másnak is lehet(nek) nagy ujja(i). :D
Bizonyos dolgokban nem lehet előny nézni: ha csúnya valami, akkor semmi nem indok arra, hogy csak így lehet...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tegyuk fel, letrehozom a

#14 Akkor igen, ha valaki disztróhopper, disztróhuszár, akkor valóban előnyösebb 1 darab swap partíció.
Viszont ma, amikor egy-egy os-nek több 10, sőt 100GB terület is jut, nem hinném hogy a swapfile 1-2GB/OS olyan nagyon megdobná a lemez foglaltságát. Ismeritek a lemezfelosztási szokásaimat, nekem a W10, az Ubuntu és a Manjaro is 40-40Gb helyen garázdálkodhat, ez nem sok de minden más, adatok stb. egy közös adatpartíción van.
A W10 2016-os telepítés, minden frissítésen átesett+2 klónozáson és most 24,6Gb, az Ubuntu 31,2Gb (ez a snap egy agyrém, csak a snap eszik 7gigát) a Manjaro meg 19,7Gb. Ezekbe benne van a swapfile is.
Én ennyit szoktam adni swapfájlnak, 1-2 gigát, tudom könnyen osztom az észt 8GB ram mellett.
1G ram mellett egy Linux sem lesz olyan acélos, szerintem 4 a minimum, emellé 2GB swap és ezt az életbe nem fogja mgenni. Legalábbis nálam, pedig én aztán nyomulok, még nem volt évek alatt 4,2G ram és 600M swapnál több használva, de akkor már minden meg volt nyitva, a konyhaajtó is.  :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

?

#16
Próbálom a jövőben betartani az ékezeteket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tegyuk fel, letrehozom a

#17 Én nem az 1-2 GB méretű lapozóra gondoltam.

#18 Rendben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nincs abban semmi kivetni

Nincs abban semmi kivetni valo ha valaki elmenekul a mai Magyarorszagrol, es kozben nem visz magaval magyar billentyuzetet.

kimarite, csak neked.: Azt az egy ekezetes szot bemasoltam. Nem emlitettem, de tegnap sikertelenul probalkoztam az egyszeru /boot + / kombinacioval. Nem toltott be a grub.

Kozben atmenetileg feltettem egy opensuse-t. Legalabb van egy mukodo pelda, csak valahogy nem az igazi. UEFI-vel es windows boot managerrel egyik rendszert se latja a gep. Legacy modra atallitva, jobb, mert legalabb az open suse elindul (grub2), de a windows akkor se.

Pillanatnyilag igy nez ki a particios tabla.:

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nincs abban semmi kivetni

#20 Minden megoldható.

Milyen géped van, kimenet?

inxi -Fzxxx

Rendszer, kimenet?

bootctl status ; mokutil --sb-state

A rendszerbetöltőt lehetne újratelepíteni, hogy lássa a Windows-t is:
A GRUB újratelepítése, beállítása - Live Rendszer alól (LiveCD/DVD/USB Stick)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nincs abban semmi kivetni

#21 Tudni kéne, a Windows telepítésénél a BIOS melyik módban volt, és most milyen (Legacy, stb). A kimenetek erre adnak választ. Lényegében mindegy, melyik Linuxot telepíted, a gondod az, hogy a Windows UEFI menüben nem jelenik meg a telepített Linux. Az egyik megoldás ennek a menünek a szerkesztése. A Gyors Indítás/Fast Startup a Windowsban ki van kapcsolva?
A másik megoldás a GRUB menübe betenni a Windowst, és erre írtam a GRUB újratelepítését. De! Kérdéses az, hogy a GRUB vezérli-e a Linuxod. Erről a kimenetek adnak tájékoztatást (avagy látod is szemmel), illetve még egyet kérek a kutatáshoz az előzőeken kívül, mégpedig ezt:

sudo efibootmgr

(jegyzet: https://www.linuxbabe.com/command-line/how-to-use-linux-efibootmgr-examples )

A korábbiak...

Milyen géped van, kimenet?

inxi -Fzxxx

Rendszer, kimenet?

bootctl status ; mokutil --sb-state

A kimeneteket a leírás szerint oszd meg: A honlap működése 7. rész: Ubuntu Pastebin | szöveg megosztása

Ui.: látogass vissza idegenből néha. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

kimenetek

inxi -Fzxxx
System:
  Kernel: 5.3.18-59.13-default x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.5.0
  Desktop: KDE Plasma 5.18.6 tk: Qt 5.12.7 wm: kwin_x11 dm: SDDM
  Distro: openSUSE Leap 15.3
Machine:
  Type: Desktop System: Dell product: OptiPlex 3040 v: N/A serial: <filter> Chassis:
  type: 3 serial: <filter>
  Mobo: Dell model: 0MGK50 v: A00 serial: <filter> UEFI [Legacy]: Dell v: 1.3.5
  date: 01/26/2016
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i3-6100T bits: 64 type: MT MCP
  arch: Skylake-S rev: 3 L2 cache: 3072 KiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 25599
  Speed: 800 MHz min/max: 800/3200 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 3: 800
  4: 800
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 530 vendor: Dell driver: i915 v: kernel
  bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:1912
  Display: x11 server: X.org 1.20.3 compositor: kwin_x11 driver: modesetting
  unloaded: fbdev,vesa alternate: intel resolution: <xdpyinfo missing>
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 530 (SKL GT2) v: 4.6 Mesa 20.2.4
  compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio vendor: Dell
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:a170
  Sound Server: ALSA v: k5.3.18-59.13-default
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Dell
  driver: r8169 v: kernel port: e000 bus ID: 02:00.0 chip ID: 10ec:8168
  IF: p8p1 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 461.45 GiB used: 16.38 GiB (3.6%)
  ID-1: /dev/sda vendor: Team model: T253X1480G size: 447.13 GiB speed: 6.0 Gb/s
  serial: <filter> rev: 181 scheme: GPT
  ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: SanDisk model: Ultra USB 3.0 size: 14.32 GiB
  serial: <filter> rev: 1.00 scheme: MBR
Partition:
  ID-1: / size: 338.10 GiB used: 16.38 GiB (4.8%) fs: ext4 dev: /dev/dm-0
Swap:
  ID-1: swap-1 type: partition size: 2.00 GiB used: 5.8 MiB (0.3%) priority: -2
  dev: /dev/sda5
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 53.5 C mobo: 29.8 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 203 Uptime: 1h 28m Memory: 7.65 GiB used: 1.90 GiB (24.8%)
  Init: systemd v: 246 runlevel: 5 target: graphical.target Compilers: gcc: N/A
  Shell: bash v: 4.4.23 running in: konsole inxi: 3.1.00

 

bootctl status ; mokutil --sb-state
Couldn't find EFI system partition. It is recommended to mount it to /boot or /efi.
Alternatively, use --esp-path= to specify path to mount point.
System:
    Not booted with EFI

EFI variables are not supported on this system
 

 
sudo efibootmgr
EFI variables are not supported on this system.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

kimenetek

#23
Ez nekem magas.
A partíciószerkezet alapján, meg a korábbi képeden is látszik hogy GPT, és EFI módra utal az EFI partíció megléte is.
 

A bios milyen módban van?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve