Debian

Fórum: 

Úgy látom, nincs még topik a Linux Mint  "szülőjéről". Tegnap egy virtuális gépre feltelepítettem a Debian 10-et, hogy lássam, mennyit változott, mióta aktívan nem használtam. Azt bátran kijelenthetem, hogy egyre felhasználóbarátabb, de azért az alap tulajdonságai, amiért szeretjük, nem változtak. Aki egy kicsit alaposabban akar belemélyedni a GNU/Linux világába, annak most is a Debian az első számú választás. Aki csak használni akarja, annak valamelyik variánsa, például Ubuntu, Linux Mint ajánlható.

Pár tapasztalat. LXQT asztali környezettel, Openbox ablakkezelővel telepítettem, hogy a rendszer alacsony erőforrást használjon. A felhasználó hozzárendelése a sudo csoporthoz egy kis odafigyelést igényelt, ugyanis kezdésként a ropt terminalon a szükséges bash parancs hiányzott. Erról itt lehet olvasni: https://www.linuxuprising.com/2019/09/fix-username-is-not-in-sudoers-fil...

https://devconnected.com/how-to-add-a-user-to-sudoers-on-debian-10-buste... Ezenkívül meg kell szokni, hogy csomagfrissítések lekérdezésére nincs külön grafikus felület, erre a célra a terminálban kiadott megfelelő parancs használatos. Programtelepítésre természetesen a parancssor mellett már használhatjuk a jól ismert grafikus felületű Synapticot. is.A Debianban az is jó, hogy telepítéskor alapértelmezetten létre kell hozni a root jelszót, így azt később rendszeradminisztrációs feladatoknál tudjuk használni, szemben más disztribuciók gyakorlatával, ahol a rendszergazda alapból tiltva van.Ezt azért emelem ki, mert némi különbség van a sudo parancs felhasználóként való használata  és a root prompt használata között. Előbbi esetben korlátozott ideig kapunk emelt szintű jogosultságot, utóbbi esetben teljes körű root jogosultsággal rendelkezünk. Az pedig kimondottan jó, hogy az úgynevezett root tasksel segítségével könnyedén telepíthetünk/eltávolíthatunk különböző asztali környezeteket, így mindenki kipróbálhatja a különböző felületeket. Én hosszabb idő után próbáltam ki a Debian legújabb kiadását, és a kisebb kényelmetlenségeket leszámítva jobbára tetszett az a látvány, amit láttam. Az biztos, hogy a teljesen kezdőknek is egyre inkább ajánlható első disztribuciónak.

Beizzítottam éles gépen egy

Beizzítottam éles gépen egy Debian SID-et. 2015-ben még így nézett ki az LMDE is, csak azóta a fejlesztés iránya a Linux Mint Cinnamon-ra keudett koncentrálódni.  Gyakorlatilag nálam a Windows 10 "ellenfele". Rolling release ide vagy oda, még mindig a Debian viszi a prímet szerintem. Mégha talán kicsit nehézkesebben, mint más disztróknál, de mindent be lehet konfigurálni rajta. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve